Hyppää pääsisältöön

20.1.2023

Kuva
Tummatukkainen nainen katsoo hymyillen ohi kamerasta kädet puuskassa pidellen toisessa kädessään tahtipuikkoa. Kuva Capucine de Chocqueuse
Jyväskylän teatteritalolla keskiviikkona 1.2. klo 19 tahtipuikkoon tarttuu ranskalaissyntyinen kapellimestari Chloé Dufresne. Illan solistiosuudesta vastaa sellisti Tuomas Ylinen, joka tulkitsee Pehr Henrik Nordgrenin viidennen sellokonserton. Konsertin yhteydessä julkistetaan myös Jyväskylä Sinfonian uusin levy, joka sisältää Nordgrenin tuotannosta edellä mainitun sellokonserton lisäksi Streams sekä Kamarisinfonia -teokset.

Konsertissa kuullaan myös koomisen oopperan suurmestarin Daniel Auberin La Neige -alkusoitto, jonka talvisessa tarinassa setvitään rakkaussotkuja sekä Carmen-oopperasta tutun Georges Bizet’n 17-vuotiaana kirjoittama sinfonia, joka pursuaa nuoruuden energiaa. Nordgrenin musiikki on koettu poikkeuksellisen puhuttelevana ja nyt hänen viimeiseksi jääneen sellokonserttonsa tulkitsee Tuomas Ylinen. Chloé Dufresne valaisee pimeän talvi-illan yhdistämällä nämä teemat elämän kuvakudokseksi.

Kapellimestari Chloé Dufresne valittiin Los Angelesin filharmonisen orkesterin Dudamel Fellowship -ohjelmaan kaudeksi 2022/23, jonka myötä hän toimii musiikillisen johtajan Gustavo Dudamelin avustajana sekä johtaa omia konsertteja Los Angelesin filharmonikoiden kanssa. Dufresne voitti viimeisimmän Besançonin kansainvälisen nuorten kapellimestareiden kilpailun vuonna 2021 (yleisöpalkinto, orkesteripalkinto ja tuomariston erityismaininta). Kaudella 2022/23 hän debytoi niin Amerikassa, Suomessa kuin Ranskassa. Atso Almilan ja Sakari Oramon kapellimestariluokalla opiskellut Dufrense valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2020.

Vuoden 1704 Giovanni Grancino -sellon kanssa esiintyvä Tuomas Ylinen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011. Ylinen soittaa Helsingin kaupunginorkesterin 1. soolosellistinä ja hän on konsertoinut sekä solistina, että kamarimuusikkona Suomen lisäksi Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Arabiemiraateissa. Ylinen opettaa myös Sibelius-Akatemiassa ja pitää mestarikursseja. Ylinen perusti yhdessä Tuomas Lehdon kanssa Selloakatemian, joka aloitti toimintansa Porvoossa keväällä 2020. Huippulahjakkaille nuorille suunnattu Selloakatemia toimii yhteistyössä Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran luotsaaman Viuluakatemian kanssa ja ne yhdessä muodostavat laajemman Jousiakatemian.

Per Henrik Nordgrenin kolme teosta sisältävä levy julkaistaan konsertin yhteydessä

Jyväskylä Sinfonia levytti keväällä 2021 Mikkelin Mikaelissa Per Henrik Nordgrenin erittäin harvakseltaan esitettyä musiikkia. Levyllä kuultavat kolme teosta – Streams, Sellokonsertton nro 5 sekä Kamarisinfonia - on kirjoitettu hieman erilaisille kamariorkesterikokoonpanoille, ja ne tarjoavat siten edustavan näköalan Nordgrenin soivaan ajatteluun yhdistäen niin pientä kuin suurta mittakaavaa. Levytyksen johti Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina toiminut Ville Matvejeff ja sellokonserton tulkitsi Tuomas Ylinen. Levyn kannessa komeilee jyväskyläläisen kuvataiteilijan Jaakko Valon teos Valkoisen valta I. Valo ja Nordgren tutustuivat aikoinaan Kaustisilla.

Ahvenanmaalta Japanin kautta Kaustiselle päätynyt Pehr Henrik Nordgren karttoi niin elämässään kuin musiikissaan kaikkia valmiita ratkaisuja ja leirejä. Hänen musiikissaan aggressiivinen modernismi saattaa äkkiä muuttua inkeriläiseksi itkuvirreksi ja synkkä paatos kaustislaiseksi polskaksi – tavoitteena ihmiselämän koko kirjon luotaaminen. Nordgren opiskeli musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja sävellystä yksityisesti Joonas Kokkosen johdolla. Nordgrenista tuli Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin nimikkosäveltäjä ja orkesterin kohotessa vähitellen maailmanmaineeseen on Nordgrenin musiikki seurannut koko ajan mukana. Jousista koostuva Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri tarjosi Nordgrenin karuille ja kaunistelemattomille visioille hedelmällisen alustan, ja hänen tunnetuimmat teoksensa onkin kirjoitettu jousiorkesterille. Nordgren kuitenkin sävelsi tinkimättä myös teoksia suurelle orkesterille sekä vokaali- ja kamarimusiikkia. 

Streams (suom. ”virtauksia” tai ”virtoja”) on alun perin Vantaan musiikkiopiston tilausteos, joka kantaesitettiin 2.11.1991. Se on omistettu opiston rehtori Jarmo Ahvenaiselle, jonka kanssa Nordgren teki muutenkin yhteistyötä: Ahvenainen oli alttoviulistina kantaesittänyt Nordgrenin kaksi ensimmäistä alttoviulukonserttoa 1970-luvulla. 

Viides sellokonsertto lukeutuu Nordgrenin viimeisiin teoksiin ja se on omistettu sellisti Erkki Rautiolle. Uusi konsertto sai alkunsa kesällä 2004, kun Rautio kantaesitti yhdessä kitaristi Petri Kumelan kanssa Nordgrenin teoksen Klippgrund sellolle ja kitaralle. Tämän voimakas ja visionäärinen sellonsoitto herätti Nordgrenissa spontaanin halun vielä yhden sellokonserton säveltämiseen. Rautio kantaesitti konserton kapellimestari Okko Kamun johdolla Tapiola Sinfoniettan solistina Espoossa 18.11.2005. 

Kamarisinfonia tilattiin Lahden Kamarimusiikkiseuran toimesta, joka oli 1990-luvulla alkanut panostaa voimakkaasti uuteen musiikkiin. Teos kantaesitettiin Lahdessa 21.11.1996 Sinfonia Lahden ylikapellimestari Osmo Vänskän johdolla. Nordgren ei lukenut teosta kahdeksan numeroidun sinfoniansa joukkoon, kuten ei myöskään aiemmin säveltämäänsä sinfoniaa jousille. 

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109,
suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi