Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mustavalkoisessa kuvassa kolme miestä ja nainen seisovat tummissa vaatteissa ja katsovat kameraan. Kuva Tero Ahonen
Pääsisältö

Meta4 perustettiin vuonna 2001 ja se on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta. Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään. Meta4 toimi myös BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa, ja on viime aikoina vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hall:issa ja King’s Placessa, Madridin Auditorio Nacionalissa, Pariisissa Cité de la Musique:ssa, Stockholms Konserthusissa sekä laajamittaisella kiertueella Australiassa. Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 ja vuodesta 2008 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin residenssikvartettina.

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja heidän merkittävimpiä opettajiaan ovat olleet Hatto Beyerle ja Johannes Meissl. Kvartetti on julkaissut kolme albumia Hänssler Classicilta: Vuonna 2009 julkaistu Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3 palkittiin Echo Klassik -palkinnolla vuonna 2010, ja vuonna 2012 julkaistu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 ja 7 voitti YLE:n Vuoden levy 2012 -palkinnon sekä Vuoden klassinen Emma -palkinnon. Uusin Hänssler Classicille julkaistu levy on Bartókin Jousikvartetot 1 & 5 (2014). Lisäksi kvartetti on julkaissut levyllisen Kaija Saariahon kamarimusiikkia (Ondine, 2013) sekä LP-levyllä ilmestyneen Sibeliuksen jousikvarteton ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten, 2013).

Kvartetin jäsenillä on käytössään muun muassa Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Carlo Bergonzi -viulu sekä Lorenzo Storionin vuonna 1780 Cremonassa rakentama sello.


Minna Pensola 

Viulisti Minna Pensola tunnetaan intensiivisenä esiintyjänä, heittäytyvänä solistina ja inspiroivana orkesteriliiderinä. Innostavana ja innostuvana kanssamuusikkona ja opettajana hän on vakiovieras monilla kansainvälisillä kamarimusiikkifestivaaleilla.

Pensola on musiikkikentän monipuolinen toimija ja perustanut kotikaupunkiinsa Helsinkiin rennon baari-illan ja klassisen livemusiikin yhdistävän Klasariklubin sekä PuKamaChamber-konserttisarjan, jota hän ideoi yhdessä puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen kanssa.

Aktiiviset ja läheiset suhteet suomalaisiin säveltäjiin ovat tuottaneet monia teoksia, joista seuraavina kantaesitysvuorossa ovat Lotta Wennäkosken kamarimusiikkiteos sekä Kaksoiskonsertot Iiro Rantalalta (Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Iiro Rantala, piano) ja Jukka Tiensuulta (Tapiola Sinfonietta & sopraano Anu Komsi).

Kausina 2019-2022 Minna Pensola on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen partneri ja Helsingin Juhlaviikkojen Wonderfeel-festivaalin kuratointiryhmän jäsen vuosina 2020 ja 2021.
Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana hän toimi vuodet 2006‒2012.
Pensola on D. Sostakovits- ja Joseph Haydn-kilpailut voittaneen jousikvartetti Meta4:n jäsen sekä opettaa kamarimusiikkia Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Omat opintonsa hän aloitti Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius- Akatemiassa ja sai ne viimein päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA). Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothoni, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.
 
Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.
Esiintymislavan ulkopuolella pirteää tempoa ylläpitävät kaksi tytärtä, kaksi kissaa ja hamsteri.

Kuva
Kiharihiuksinen nainen mustassa takissa on nostanut viulun päänsä yläpuolelle ja katsoo yläviistoon. Kuva Stefan Bremer

Antti Tikkanen

Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista kotoisin oleva Antti Tikkanen aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Tomasz Orzechin oppilaana. Sittemmin opinnot veivät hänet Sibelius-Akatemiaan aluksi Lajos Garamin oppilaaksi ja myöhemmin prof. Mi-Kyung Leen luokalle. Tikkanen on opiskellut myös Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin ja Lyonin Konservatoriossa Pavel Vernikovin johdolla sekä viimeksi barokkiviulua Kreeta-Maria Kentalan opissa.

Antti Tikkanen esiintyy solistina ja kamarimuusikkona sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Ryhmä on voittanut ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä D. Sostakovits -kvartettikilpailussa Moskovassa vuonna 2004 sekä Joseph Haydn –kamarimusiikkikilpailussa Wienissä vuonna 2007. Solistina Tikkanen on esiintynyt muun muassa Helsingin Kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Oulu Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa johtajinaan Paavo Berglund, Juha Kangas, Sakari Oramo sekä Osmo Vänskä.

Tämän lisäksi Antti järjestää kotiseudullaan Kamari Soi! -tapahtumaa yhteistyössä Oulaisten Musiikkiviikkojen kanssa. Vastaavasti nykyisellä kotialueellaan Helsingin Punavuoressa toimiva Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys (PuKama) on Tikkasen ja hänen puolisonsa, viulisti Minna Pensolan yhteinen projekti helsinkiläisen kamarimusiikkitarjonnan elävöittämiseksi. PuKama järjestää säännöllisesti konsertteja läpi vuoden.
Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt Tikkaselle kolmivuotisen taiteilija-apurahan vuodelle 2012-2014. Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex Berglund”.

Kuva
Valkoiseen paitaan pukeutunut mies pitää viulua olallaan ja näppäilee kieliä. Kuva Stefan Bremer

Atte Kilpeläinen

Atte Kilpeläisen viuluopinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja päättyivät tutkintoihin Kölnin musiikkikorkeakoulusta ja Sibelius-Akatemiasta, jossa Atte vuonna 2004 suoritti diplomitutkintonsa parhain mahdollisin arvosanoin.

Vuodesta 2005 alkaen Kilpeläinen on toiminut alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa. Vierailevana äänenjohtajana hän on soittanut mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Australian kamariorkesterissa, Euroopan kamariorkesterissa ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterissa. Solistina Atte on esiintynyt muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Kölnin kamariorkesterin sekä Oulun ja Kuopion kaupunginorkestereiden kanssa.

Jousikvartetti Meta4:n jäsen Atte Kilpeläinen on ollut vuodesta 2006 konsertoiden kvartetin riveissä aktiivisesti kotimaassa ja ulkomailla. Meta4 on myös Jyväskylä Sinfonian päävierailija kaksivuotisella kaudella, joka ulottuu kevääseen 2024.  

Sibelius-Akatemian opettajakuntaan Atte Kilpeläinen liittyi vuonna 2012 ja on myös opettanut useasti suomalaisilla kesäkursseilla. Lisäksi Atte kuuluu Helsinki Seriös -kamarimusiikkisarjan taiteelliseen toimikuntaan.

Kuva
Sammaleenvihreään paitaan sonnustautunut tummahiuksinen mies katsoo hymyillen kameraan. Kuva Antti Hannuniemi

Tomas Djupsjöbacka

Kapellimestari ja sellisti Tomas Djupsjöbacka tunnetaan monipuolisena muusikkona, jonka tausta on kamarimusiikissa. Hän on jousikvartetti Meta4:n perustajajäsen ja esiintyy säännöllisesti myös maineikkaan Chamber Orchestra of Europen riveissä.

Kapellimestarina Djupsjöbacka debytoi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa vuonna 2013, ja on sen jälkeen johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita, kuten Radion sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Oulu Sinfoniaa, Turun filharmonista orkesteria ja Sinfonia Lahtea. Muusikoiden aloitteesta Djupsjöbacka pyydettiin Lapin kamariorkesterin päävierailijaksi, jona hän on toimi syksystä 2019 kevään 2022 loppuun. Djupsjöbacka aloitti Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestarina tammikuussa 2021.

Klassisen ohjelmiston lisäksi Djupsjöbacka on viime vuosina kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä muun muassa Jukka Tiensuulta, Veli Kujalalta, Sampo Haapamäeltä sekä Mikko Heiniöltä, ja tehnyt konserteissaan yhteistyötä jonglöörien, tanssijoiden ja foley-artistin kanssa. Lokakuussa 2020 Djupsjöbacka vieraili Lahden Sibelius-festivaalilla Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa, joka esitti Sibeliuksen musiikkia aikalaissoittimin.

Tomas on alunperin Länsi-Helsingin Musiikkiopiston kasvatteja. Opinnot jatkuivat Martti Rousin ja Marko Ylösen johdolla Sibelius-Akatemialla, josta Tomas valmistui keväällä 2003. Vuodet 2001- 2003 Tomas vietti Sveitsissä Patrick Demengan oppilaana Lausannen konservatoriossa, josta suoritti solistidiplominsa tuomariston kunniamaininnalla. Kapellimestariopinnot Djupsjöbacka aloitti vuonna 2012 New Yorkin Metropolitan-oopperan ylikapellimestarin Yannick Nézet-Séguinin opissa. Opintojaan hän jatkoi Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, josta hän valmistui vuonna 2017. Djupsjöbacka on myös osallistunut Jorma Panulan mestarikursseille.

Tomas Djupsjöbackan soitin on harvinainen Lorenzo Storionin Cremonassa 1780 rakentama sello.

Kuva
Punapukuinen parrakas mies katsoo kameraan. Kuva Elina Simonen
Kuva
Meta4-jousikvartetti. Kuva Petteri Ahonen