Hyppää pääsisältöön

22.4.2022

Kuva
Punertavatukkainen tyttö poseeraa ulkona vihreiden puiden keskellä, katsoo kameraan ja taustalla näkyy vaalea linnamainen rakennus. Kuva Lucas van Woerkum
Symphonic Cinema -konsertissa 6.5. yleisö pääsee kokemaan täysmittaisen sinfoniaorkesterin valtavan soinnin, kun estradille nousevat kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla Jyväskylä Sinfonian sekä Kuopion kaupunginorkesterin muusikot. Ohjelmassa ovat Sergei Rahmaninovin tunteikas Kuolleiden saari ja impressionismin suurteos, Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé -balettisarja.

Jyväskylä pääsee ensimmäisten joukossa Suomessa kokemaan moniaistinen Symphonic Cinema -konsertin, jossa klassisen musiikin mestariteosten taustatarinat nähdään sadunomaisten draamaelokuvien muodossa. Kapellimestari Ville Matvejeffin johtama Jyväskylä Sinfonian ja Kuopion kaupunginorkesterin muusikoista muodostuva suurkokoonpano herättävät liikkuvan kuvan eloon elokuvaohjaaja Lucas van Woerkumin avustuksella. Konsertin ohjelmisto tarjoilee harvinaista herkkua, sillä teosten esittäminen vaatii suuren orkesterikoneiston; Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé -balettisarja sekä Sergei Rahmaninovin Kuolleiden saari.

Esityksessä musiikki muuttuu ainutlaatuisella tavalla näkyväksi tarinallisen elokuvan kautta. Perinteisestä elokuvakonsertista poiketen elokuvan lähtökohtana on itse musiikki. ”Partituuri analysoidaan jokaista yksityiskohtaa myöten, jotta elokuva korostaisi musiikin rakennetta ja auttaisi siten myös yleisöä ymmärtämään musiikkia syvemmällä tasolla”, kertoo Symphonic Cineman isä, hollantilainen elokuvaohjaaja Lucas van Woerkum. 

Konsertissa van Woerkum on lavalla orkesterin keskellä ja luo elokuvan livenä esityksen edetessä.
 - Valitsen elokuvan kohtaukset kosketusnäytöltäni ja voin myös halutessani hidastaa tai nopeuttaa liikkuvaa kuvaa voidakseni olla täydellisessä synkassa orkesterin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen esitys on erilainen, sillä elokuva luodaan siinä hetkessä. Elokuvat edustavat tyyliltään maagista realismia. Tarinoiden henkilöhahmot ovat samaistuttavia, mutta sijoitan heidät abstrakteihin ympäristöihin ja surrealistisiin tilanteisiin, van Woerkum kuvailee.

Maurice Ravelin Daphnis & Chloén musiikki perustuu antiikin ajan kreikkalaisen kirjailijan, Longoksen romaaniin. Kyseessä on rakkaustarina kahdesta nuoresta, jotka kamppailevat löytääkseen aidon rakkauden. Sävellyksessä on 13 osaa, joissa on selkeä tarina.

- Halusin tuoda teoksen tarinat nykypäivään myöskin 13 kohtauksen kautta: niissä käsitellään mm. haavoittuvaisuutta ja itsetuntemusta, jotka ovat olennaisia aidon rakkauden kokemisessa. Elokuvassani Chloé kadottaa itsensä mahtailuun ja narsismiin menettäen Daphnisin rakkauden, van Woerkum valottaa.

Symphonic Cinemaa suositellaan yli 12-vuotiaille. Konsertti toteutetaan myös 4.5. Kuopion Musiikkikeskuksessa. Symphonic Cinemasta pääsevät nauttimaan myös 8-luokkalaiset Taidetestaajat omissa konserteissaan niin Jyväskylässä kuin Kuopiossa.