Kristjan Parts, klarinetti

”Mozart on lempisäveltäjäni; tosin teininä en tykännyt siitä yhtään, mutta se tuli takaisin, se Mozart-rakkaus. Soittaisin mielelläni enemmän Mozartia, mutta kaikissa hänen teoksissaan ei ole klarinetteja mukana.” Kristjan Parts syntyi Tallinnassa vuonna 1985, vielä silloisessa Neuvostoliitossa. Kristjanin äidin mukaan poika kiinnostui musiikista jo yksivuotiaana, kun hän oli noussut pinnasängyssä seisomaan ja vaatimaan lisää musiikkia vinyylilevyn loputtua. Perheessä kuunneltiin klassista musiikkia, kuten Mozartia. Kristjanin vanhemmat eivät ole muusikoita eivätkä soittaneet itse, mutta Kristjanin veli ja sisko harrastivat myös soittamista, vaikka eivät päätyneetkään ammattimuusikoiksi. 

Varsinaiset musiikkiopinnot Kristjan aloitti 6-vuotiaana maineikkaassa Viron poikakuorossa, jonka riveissä vierähti 10 vuotta. Samalla hän aloitti klarinetinsoiton 7-vuotiaana. Nõmmen musiikkikoulussa klarinetinsoiton ensimmäinen opettaja oli Villu Musting ja opinnot jatkuivat Georg Ots -musiikkikoulussa Tallinnassa Vahur Vurmin johdolla. Korkeakouluopinnot Kristjan aloitti Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa, mutta kahden vuoden jälkeen roikkumaan jäänyt filosofian kurssi sai hänet lähtemään vaihto-opiskelijaksi Sibelius-Akatemiaan ja sinne Kristjan siirtyi pian kokonaan jatkamaan opintojaan. Sibelius-Akatemiassa opettajina toimivat Asko Heiskanen, Harri Mäki ja Olli Leppäniemi. 
Klarinetinsoiton diplomitutkinnon Kristjan tekee työn ohella vielä maaliskuussa 2018.

Elokuussa 2017 Kristjan aloitti työt Jyväskylä Sinfoniassa voitettuaan koesoiton. Orkesterimuusikon työ on Kristajinille erittäin mieleistä, vaikkakaan hän ei tunnusta koskaan olleensa intohimoinen harjoittelija. Suuntautuminen muusikon uralle lähti vakaasti jo lapsuudesta, sillä virolainen musiikkikoulutus sisälsi jo pienestä pitäen useamman viikoittaisen soittotunnin lisäksi yhteissoittoa, säveltapailua, pianonsoittoa ja musiikin historiaa. Kristjan nimeää ensimmäiset klarinettiopettajansa merkittäviksi motivoijiksi, jotka kannustivat ja innostivat soittamaan.

Kristjan on Jyväskylän orkesterin lisäksi soittanut Turun filharmonisessa orkesterissa, mutta tuntee jo olonsa kotoisaksi Jyväskylässä ja kehuu orkesterin työilmapiiriä mukavaksi. Parasta orkesterissa soittamisessa ovat ystävät sekä myös säännölliset työtunnit. Myös aika ajoin hyvät musiikilliset hetket ovat palkitsevia, silloin kun kaikki onnistuu täydellisesti. Jyväskylän positiivisiksi puoliksi hän nimeää lisäksi sen, että kaikki on lähellä, työmatka lyhyt ja asumiskustannukset kohtuulliset.

Persoonaltaan rauhallinen Kristjan ei tunnusta jännittävänsä konsertteja ja esiintymisiä kovinkaan paljon. ”Jyväskylän kokoisessa orkesterissa erittäin vaikeaa soitettavaa ei ole kovin usein, ja kaikkein vaikeimpia klarinettipaikkoja on tullut harjoiteltua jo opintojen aikana perusteellisesti. Toisaalta teatteritalon salin akustisesti haastavat olot eivät päästä soittajaa niin helpolla kuin jossakin muualla."

Kristjan tunnustaa, ettei kuuntele juurikaan musiikkia vapaa-ajalla, korkeintaan joskus räppiä kuntosallilla käydessään. Syynä siihen on, että orkesteriharjoitusten ja oman harjoittelun jälkeen korvat ovat niin väsyneet, ettei enää kaipaa mitään ääniä. Taustamusiikkia Kristjan ei käytä ollenkaan, sillä se ei rentouta, vaan aivot alkavat automaattisesti analysoida sitä. 

Kristjan puhuu ällistyttävä hyvää suomea (toim. huom.). Suomeen tullessaan Kristjan ei osannut lainkaan suomea ja kieliopintojakin on takana vain alkeiskurssin verran. Kuitenkin heti alusta asti kamarimusiikkiharjoituksissa ja soittotunneilla Kristjanille puhuttiin vain suomea, joten kielitaito lähti karttumaan väistämättä. Suomen kirjoittamisen Kristjan tunnustaa tosin olevan hänelle haastavaa. 

Kristjanilla on kaksi kissaa, Pätu ja Rommi, jotka hän nimeää harrastuksekseen. Kissapojat ovat tulleet tallinnalaisesta löytöeläinkodista ja ovat Kristjanin ja hänen huilistipuolisonsa Johannan silmäteriä. Kissat vievät kuulemma kaiken rahan, ruoan ja ajan, mutta silti ne ovat rakkaita. Kristjan ja Johanna suunnittelevat Jyväskylään jääntiä pysyvästi, ainakin jos Johanna työllistyisi Jyväskylään tai lähialueelle.