Hyppää pääsisältöön

16.4.2024

Kuva
P-Paraatin työmaa Vapaudenkadulla ja Kirkkopuiston alaosassa. Kuva Jonne Puurtinen
Jyväskylän keskustassa on käynnissä pysäköintitalo P-Paraatin rakentaminen. Työt ovat edenneet hyvin ja pysäköintitalon arvioidaan valmistuvan syksyllä. Sen sijaan katuinfran uusiminen jatkuu myös vuonna 2025.

P-Paraatin rakentamisen yhteyteen on ajoitettu katusaneerauksia, koska hankkeet luovat toisilleen synergiaetuja. Saneerattavat kadut ovat osa Gummeruksenkatua, Vapaudenkatua ja Kilpisenkatua. Vapaudenkadulla saneerattava alue kattaa myös Forumin edustalla olevan paikallisliikennekeskuksen saneerauksen ja laajennuksen. Katutöitä tehdään osissa tänä ja ensi vuonna.

Katso kartta katurakentamisen vaiheistuksesta.

Työt ovat jo käynnissä Gummeruksenkadulla

Gummeruksenkadulle toteutetaan muun muassa sisäänajoluiska P-Paraatiin, jonka vuoksi katu muutetaan kaksisuuntaiseksi kadun alaosasta ja kadunvarsipysäköinti poistetaan. Pyöräily on sijoitettu sisäänajoluiskan yläpuolella yhdistetylle pyörätielle ja jalkakäytävälle ja luiskan alapuolella ajoradalle. Hannikaisenkadulle Gummeruksenkadun risteykseen toteutetaan kääntymiskaista P-Paraatiin ajoa varten, korotettu suojatie sekä suojatiesaareke.

Tällä hetkellä työt ovat käynnissä Gummeruksenkadulla. Työt Gummeruksenkadun alaosassa välillä Vapaudenkatu – Hannikaisenkatu saadaan tehtyä tämän vuoden aikana. Työalue kattaa myös Gummeruksenkadun ja Hannikaisenkadun risteysalueen.

Gummeruksenkadun yläosassa välillä Kauppakatu – Vapaudenkatu on käynnissä vesi- ja kaukolämpöverkoston saneeraus. Työalueella on yksi ajokaista käytössä. Kadun varrella Kirkkopuiston kupeessa olevalla pysäköintialueella osa pysäköintipaikoista on käytettävissä. Pääosa kaukolämmön uusimisesta ja kaapelireittien teot jäävät kuitenkin ensi vuodella, jolloin katu saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi. Gummeruksenkadulla työmaa tulee väistymään elokuussa pidettävien MM-rallien ajaksi.

Vapaudenkadun paikallisliikennekeskus kunnostetaan

Kirkkopuiston pysäköintitalon rakennustyömaa on sijoittunut osin Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen alueelle. Joukkoliikenteen keskustapysäkit ovat työmaan takia sijainneet tilapäisesti Asemakadulla. 

Tämänhetkisen tiedon mukaan osa paikallisliikenteestä voi siirtyä marraskuussa 2024 käyttämään Vapaudenkatua, mutta suurin osa jää edelleen Asemakadun väliaikaisille pysäkkipaikoille. Vielä ei ole tiedossa, mitkä linjat tuolloin ajetaan Vapaudenkadun ja mitkä Asemakadun kautta. 

Vapaudenkadun paikallisliikennekeskusta kunnostetaan ja laajennetaan ennen sen käyttöönottoa. Uusi Linkki-VIP-palveluliikenteen pysäkki sijoittuu jatkossa Vapaudenkatu 48:n kiinteistön kohdalle. Kyse on kiinteistöstä, jonka sisäpihalla sijaitsee Jyväskylän keskustan postitoimisto. Palveluliikenteen pysäkin rakentaminen käynnistyy toukokuussa ja valmistuu kesän 2024 aikana. Työt eivät vaikuta ohi ajavaan liikenteeseen. Jalkakäytävä on käytössä koko työn ajan.

Palveluliikenteen pysäkin valmistuttua paikallisliikennekeskuksen saneeraus jatkuu Kilpisenkadun risteyksestä kauppakeskus Forumin suuntaan.

– Tänä vuonna edistetään paikallisliikennekeskuksen saneerausta niin paljon, kuin mahdollista, mutta Nikolainkulmalle asti päästään vasta ensi kesänä, kertoo rakennuttajainsinööri Päivikki Komsi-Viheri Jyväskylän kaupungilta.

Kilpisenkatu uudistuu

Kilpisenkatu muutetaan saneerauksessa pyöräkaduksi. Kilpisenkadulle Kauppakadun ja Vapaudenkadun välillä on tulossa pysäköintiä niin autoille kuin sähköpotkulaudoillekin, sekä lastausalue, joka on myös turistilinja-autojen käytössä. Kadun alaosaan välillä Vapaudenkatu – Hannikaisenkatu jää 12 autopaikkaa nykytilan kaltaisesti. Kaupunginteatterin viereen on suunniteltu huoltoajoluiska, joka palvelee pääasiassa Reimarin korttelin huoltoa.

Osa Kilpisenkadusta on jo nykyisin suljettu Pysäköintitalo P-Paraatin rakentamisen vuoksi. Kaukolämpösaneeraus alkaa Kilpisenkadun alaosassa Hannikaisenkadun puoleisessa päässä elokuussa. Töiden vuoksi kadunvarsipysäköinti poistuu väliaikaisesti käytöstä. Osa Kilpisenkadun katusaneeraustöistä tehdään vasta ensi vuonna.

Kirkkopuistoa kunnostetaan P-Paraatin valmistumisen jälkeen

Kirkkopuistoa kunnostetaan P-Paraatin valmistumisen jälkeen. Työt jakautuvat kahdelle vuodelle. Kirkkopuiston rakennekerrokset ja täytöt tehdään tänä vuonna. Pintarakenteet toteutetaan ensi vuonna. Täysin uutena ja paljon toivottuna elementtinä Kirkkopuistoon on tulossa leikkipaikka lapsille, joka sijoittuu puiston Kilpisenkadun puoleiseen reunaan.

Kaupunki panostaa Jyväskylän täyden kympin keskustaan

Jyväskylän kaupungilla on käynnissä myös monia muita keskustaan sijoittuvia hankkeita. Parhaillaan suunnitellaan Kauppakadun peruskorjausta, Asema-aukiosta on suunniteltu uutta torialuetta ja tärkeänä pitkän tähtäimen hankkeena ollaan käynnistämässä Keskustan ja Lutakon yhdistävän kannen suunnittelua. Merkittävänä hankkeena käynnistymässä on myös Tourujoen kunnostus.

– Kunnallistekniikan investointiohjelma hyväksytään aina vuodeksi kerrallaan. Vaikka kaikkien tulevien hankkeiden tarkempi toteutusaikataulu ei olekaan vielä tiedossa, tullaan tulevina vuosina uusimaan paljon kunnallistekniikka keskustassa. Esimerkiksi Kauppakadun saneeraus tullaan niin rakennussuunnitelmien kuin myös toteutuksen osalta tekemään pala kerrallaan ja se tulee jakaantumaan useammalle vuodelle, rakennuttajapäällikkö Jari Lohi Jyväskylän kaupungilta täsmentää.