Hyppää pääsisältöön

28.3.2024

Kuva
Kaksi opiskelijaa istuu ja keskustelee sohvalla. Kuva Lotta Tuominen
Joka vuosi tuhannet opiskelijat valitsevat opiskelukaupungikseen Jyväskylän. Syyt ovat monet: yhdellä painaa vaakakupissa opintotarjonta, toisella harrastusmahdollisuudet ja kolmannella arjen sujuvuus. Vaan miten korkeakouluopiskelijat kuvailisivat Jyväskylää sellaiselle, joka vielä pohtii eri opiskelukaupunkien välillä?

Pinja Jaatinen ja Niklas Korhonen: Liiketalous, JAMK (pääkuvassa)
“Opiskelijakaupunkina Jyväskylä voittaa varmaankin kaikki muut. Tämä on aika kompakti kaupunki – meidänkin tulee usein käveltyä esimerkiksi yliopiston kirjastolle opiskelemaan, ja Kauppakadulla tulee melkein aina tuttuja vastaan. Myös haalarikansaa riittää!”

Kuva
Opiskelijoita istuu työskentemässä yliopiston kirjastolla. Kuva Lotta Tuominen

Amir Abdelamir: Historia, JYU
“Jyväskylässä opiskeleminen on ollut tosi monipuolista, sillä sivuaineita on voinut ottaa laajasti eri aloilta. Nostona tahtoisin mainita kurssin, joka käsitteli suomalaista hiphop-kulttuuria.  Itselleni merkittäviä juttuja Jyväskylässä ovat olleet myös hyvät liikuntamahdollisuudet ja opiskelijajärjestöissä toimiminen.”

Maria Matilainen: Tieto- ja viestintätekniikka, JAMK
“Aivan ensimmäisestä päivästä alkaen Jyväskylässä on ollut helppo tutustua ihmisiin, ja vieläpä hyvin poikkitieteellisesti. Opiskelualoja onkin vaikka kuinka paljon. Jyväskylässä myös arki rullaa, sillä bussit kulkevat melkein minne vain.”

Ella Kilpinen: Erityispedagogiikka, JYU
“Täällä on tosi ystävällisiä ihmisiä ja paljon kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksia, joista kuulee, kun vain pitää aistit avoinna. Pääkaupunkiseudulta tulevana minusta on tosi siistiä, että täällä voi kävellä joka paikkaan. En ole käyttänyt bussia tyyliin kertaakaan!”

Eetu Ruotsalainen: Robotiikka, JAMK
“Jyväskylässä on ison kaupungin fiilistä, mutta se ei ole ylisuuri ja kylmä. Tämä on nuorekas kaupunki, ja ainakin itse olen löytänyt täältä paljon yhteisöllisyyttä. Opiskelijakulttuuri on aivan liian aktiivista – en millään ehdi kaikkiin tapahtumiin, joissa haluaisin käydä.”

Jyväskylä on siis kaupunki, jossa on helppo tutustua muihin opiskelijoihin paitsi eri aloilta myös eri korkeakouluista. Et myöskään joudu valitsemaan luonnonrauhan tai vilkkaan opiskelijaelämän väliltä, sillä Jyväskylässä saat molemmat!

Jyväskylän oppilaitokset vetovoimaisia korkeakoulujen yhteishaussa

Jyväskylän suosio opiskelu- ja opiskelijakaupunkina näkyy myös 27.3. päättyneessä kevään toisessa yhteishaussa. Jyväskylän yliopistoon haki 18 712 hakijaa. Hakijamäärä nousi viime vuodesta 4,2 prosenttia, kun valtakunnallisesti yhteishaun hakijamäärä kasvoi 1,7 prosenttia. Kokonaishakijamäärällä mitattuna Jyväskylän yliopisto sijoittui yhteishaussa viidenneksi suosituimmaksi yliopistoksi Turun, Tampereen, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen jälkeen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu oli neljänneksi suosituin ammattikorkeakoulu: hakijoita Jamkiin oli alustavien tietojen mukaan kaikkiaan 11 620. Uudistuneet johtamisen polut ylemmissä ammattikorkeakoulututkinnoissa saivat myös hyvän vastaanoton.