Hyppää pääsisältöön

4.3.2024

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan mm. Kauramäki II asemakaava-asiaa sekä antoi osaltaan vastaukset kahteen valtuustoaloitteiseen.

Kauramäki II asemakaavan laajennus- ja muutos etenee valtuustoon

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Kauramäki II asemakaavan. Etelä-Keljossa valtatie 9:n länsipuolella sijaitsevan Kauramäen asuinalueen esitetään laajenevan pohjoiseen. Kaavamuutoksessa ja -laajennuksessa esitetään pientalorakentamista sekä tilaa päiväkotikoululle ja lähipalveluille.

Suunnittelualue sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Jyväskylän kaupungin keskustasta etelään, Valtatie 9:n länsipuolelle. Alue rajautuu pohjois- ja länsipuolelta metsään ja eteläosasta Kauramäen uuteen asuinalueeseen. Alueesta halutaan luoda viihtyisä asuinalue, joka jatkaa Kauramäen nykyistä rakennuskantaa luontevasti pohjoiseen Jyväskylän kaupungin yleiskaavan mukaisesti.

Kaisa Garedewin (PS) ym. valtuutettujen valtuustoaloite Kasvurauha lapsille ja nuorille – ei sateenkaari-ideologiaa Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa

Kaupunginhallitus käsitteli osaltaan vastauksen Kaisa Garedewin (PS) ja 10 muun valtuutetun valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Seta ry:n kouluvierailut sekä materiaali, joissa on sukupuoli-ideologista sisältöä, tulee kieltää ja lasten vanhempia tulee informoida riittävästi etukäteen lapsien seksuaalikasvatuksesta Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa.

Annetussa vastauksessa todetaan, että Jyväskylän kaupungissa päätöksenteko ja ohjaus aloitteen sisältöön liittyvissä asioissa kuuluu päiväkodinjohtajille ja rehtoreille, mutta palveluiden palvelujohtaja tai toimialajohtaja voi tehdä asiassa myös linjauksia. Linjaukset eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa lakien, asetusten tai erilaisten muiden ohjaavien asiakirjojen kuten opetussuunnitelman asettamien velvoitteiden kanssa. Oppimateriaalia ei Suomessa tarkasteta eikä säädellä.

Kansalliselta tasolta sukupuoli- ja seksuaalikasvatuksesta ohjataan muun muassa varhaiskasvatuslaissa ja perusopetuslaissa. Varhaiskasvatuslaissa todetaan, että varhaiskasvatuksen tehtävänä on edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia, edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä tukea lasten kasvua toisten kunnioittamiseen. Lakiin pohjaavat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet käsittelevät seksuaalikasvatusta ja sukupuolen moninaisuutta mm. varhaiskasvatuksen järjestämistä ohjaavassa luvussa sekä arvoperustaa ja toimintakulttuuria kuvaavissa luvuissa. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa todetaan, että jokainen oppilas on ainutlaatuinen omana itsenään. Perusteet velvoittavat antamaan tietoa sukupuolen moninaisuudesta. Jokaiseen oppilaaseen tulee  suhtautua yksilönä. Tämä edellyttää kunkin oppilaan erityispiirteiden ymmärtämistä. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa 2014 käytetty käsite ”sukupuolen moninaisuus” pitää sisällään kaikki sukupuolet ja sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmentämisen muodot. Jokaisen ihmisen ja koulussa jokaisen oppilaan ja lapsen sukupuolikokemus on omanlaisensa.

Keskustelun aikana Tapio Puolimatka (KD) esitti Joni Parkkosen ja Timo Lehtosen (PS) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Perusteluissa todettiin muun muassa, että kaupungin vastauksessa korostetaan sitä, miten kaupungin on kaikessa opetuksessaan kunnioitettava Suomen lainsäädäntöä. Sen sijaan vastauksessa ei oteta ollenkaan kantaa Setan ongelmallisuuteen tällaisen opetuksen antajana. Asia kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 10-3 ja asian käsittelyä jatkettiin. Jatkokäsittelyn aikana ei tehty muutosesityksiä, joten asia hyväksyttiin esityslistan mukaisesti ja se etenee seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Sirkku Ingervon (Vas.) ym. valtuutettujen valtuustoaloite vuorohoitoa tarvitsevien pienten koululaisten määrän selvittäminen ja hoitovaihtoehtojen kehittäminen

Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan vastauksen Sirkku Ingervon (Vas.) ja 17 muun valtuutetun valtuustoaloitteen, jossa esitetään vuorohoitoa tarvitsevien pienten koululaisten määrän selvittämistä ja hoitovaihtoehtojen kehittämistä. Aloitteessa esitetään, että pienten koululaisten ilta-, viikonloppu-, ja yöhoitotarve selvitetään kyselyllä perhekohtaisesti niiden l.- ja 2. luokan oppilaiden osalta, joiden huoltajat käyvät vuorotyössä esim. iltapäivätoimintatarpeen kartoituksen yhteydessä.

Vastauksessa todetaan muun muassa, että ympärivuorokautisesti avoinna oleva Tapiolan päiväkoti on rakennuksena tulossa peruskorjausikäiseksi. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkosuunnitelman mukaan keskustaan tarvitaan uusi ympärivuorokautista hoitoa tarjoava päiväkoti Tapiolan päiväkodin tilalle. Sivistyslautakunta on antanut lausunnon Keskustan uuden päiväkotikoulun hankesuunnitelmasta 27.4.2022. Rakennushanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti, ja tämänhetkisen tiedon mukaan päiväkoulu otetaan käyttöön 1.8.2026.

Uusi Keskustan päiväkotikoulu mahdollistaisin pienten koululaisten koulupäivän ja mahdollisen aamu-, ilta- ja yöhoidon järjestämisen samassa rakennuksessa. Näin vältyttäisiin lapsen siirtymiltä eri rakennusten ja kaupungin alueiden välillä. Perusopetukseen olisi mahdollista ohjata eri alueilta oppilaita, kun huoltajien työtilanne vaatisi pienten koululaisten huolenpitoa aamuisin, iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Niiden vuorohoitoa tarvitsevien lasten, jotka olisivat olleet varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Keskustan päiväkotikoulussa ennen oppivelvollisuusikää, olisi joustavaa siirtyä koululaisiksi samassa rakennuksessa yhtenäisen opinpolun mukaisesti.

Asian eteneminen edellyttää kuitenkin vielä tarkempia päätöksiä huomioiden sen talousarviovaikutukset. Vasta lähempänä uuden päiväkotikoulun avaamista tiedetään, minkä verran lapsia olisi todellisuudessa valmis hyödyntämään yksikön palveluita. Myös vuorohoidon hinnoittelusta kouluikäisten lasten osalta tulee tehdä erilliset päätökset. Vastaus etenee seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Kaupunginhallituksen ja valtuuston kokoukset syksyllä 2024

Kaupunginhallitus päätti pitää kokouksensa tai iltakoulut 12.8.2024 aina maanantaisin kello 14.00 alkaen. Syyslomaviikolla sekä viikoilla 52 ja 1 ei kokouksia pidetä. Kaupunginhallitus pitää lisäksi seminaarin 2.9.2024 klo 12-16.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että valtuuston kokoukset pidetään maanantaisin 26.8., 30.9., 28.10., 4.11., 25.11. ja 9.12. kello 18.00. Lisäksi esitetään, että valtuusto pitää seminaarin maanantaina 7.10.2024 kello 17.00.

_________

Lisäksi muutokset vanhusneuvoston kokoonpanoon hyväksyttiin esityslistan mukaisesti.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista

Asiasanat: