Hyppää pääsisältöön

12.6.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija, taustalla valtuustosali. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginvaltuustoa luotsaa valtuustokauden loppuun asti Jukka Hämäläinen ja kaupunginhallitusta Caius Forsberg. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys vuosille 2023–2028 merkittiin tiedoksi laajan keskustelun jälkeen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana jatkaa Jukka Hämäläinen

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajana jatkaa loppukauden ajan Jukka Hämäläinen (SDP). Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Janne Luoma-aho (PS), toiseksi varapuheenjohtajaksi Eila Tiainen (Vas.) ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi Jaakko Selin (Kok.)

Kaupunginvaltuusto valitsi elokuussa 2021 kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston. Asian päätöksenteon yhteydessä todettiin, että 1.8.2023 alkavan kaupunginhallituksen toimikauden osalta valinnat kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajiksi tehdään kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuussa 2023. Kausi jatkuu nykyisen valtuuston kauden loppuun 31.5.2025 asti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Caius Forsberg

Kaupunginvaltuusto valitsi kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet kaudelle 1.8.2023-31.5.2023. Puheenjohtajaksi vaihtuu Caius Forsberg (Kok.). Varapuheenjohtajina jatkavat Meri Lumela (Vihr.) ja Jari Colliander (Kesk.).

Hallituksen kokoonpanoon tehtiin puheenjohtajan vaihdoksen lisäksi muutamia muita tarkennuksia. Kaupunginhallituksen jäsenet 1.8.2023 alkaen ovat (uudet varsinaiset jäsenet merkitty *-merkillä): 

Caius Forsberg PJ (Kok.)*, varajäsen Janiika Vilkuna (Kok.)
Meri Lumela I VPJ (Vihr.), varajäsen Leena Lyytinen (Vihr.)
Jari Colliander II VPJ (Kesk.), varajäsen Markku Lahti (Kesk.)
Mervi Hovikoski (SDP), varajäsen Tuulikki Väliniemi (SDP)          
Tony Melville (SDP), varajäsen Juha Paananen (SDP)
Jasmine Repo (SDP)*, varajäsen Emma Pesonen (SDP)
Kati-Erika Timperi (Kok.), varajäsen Juha Suonperä (Kok.) 
Tapio Puolimatka (KD)*, varajäsen Katja Isomöttönen (Kok.)       
Arto Lampila (Vihr.), varajäsen Touko Aalto (Vihr.)
Heidi Rentola (Kesk.), varajäsen Henna-Riikka Markkio (Kesk.)                          
Joni Parkkonen (PS), varajäsen Mikko Räty (PS)
Timo Lehtonen (PS)*, varajäsen Karli Kelk (PS)
Ira Vainikainen (Vas.)*, varajäsen Irma Hirsjärvi (Vas.)

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys vuosille 2023–2028 merkittiin tiedoksi

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi selvityksen Jyväskylän varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkosta sekä sen kehittämisestä. Valtuusto totesi päätöksessään sivistyslautakunnan edellyttäneen, että Kuohun alueen palveluja koskevat ratkaisut arvioidaan uudelleen 31.12.2023 mennessä.

Palveluverkkosuunnitelman tarkoituksena on ennustaa ja arvioida palvelujen kysyntää ja tarjontaa. Tarkastelun pohjalta laaditaan vuosittain toimenpide- ja kehitysohjelma palvelukapasiteetin mitoittamiseksi seuraavan viiden vuoden tarkasteluajanjaksolle. 

Kaupungin väestöarvio pohjautuu Tilastokeskuksen syksyllä 2022 julkaisemaan väestöennusteeseen, jonka mukaan matala syntyvyys on pysyvä trendi. Kaupungin väestöarviota päivitetään vuosittain toteutuneen tilanteen perusteella. Syntyvyys on edelleen matalalla tasolla verrattuna 2010-luvun vaihteen huippuvuosiin. 

Vuoteen 2027 mennessä perusopetuspalvelujen piirissä arvioidaan olevan noin 1400 oppilasta vähemmän kuin nyt. Väestökehityksessä on eroja kaupungin eri alueiden välillä. Ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä alle 16-vuotiaita on lähes 1900 vähemmän kuin nyt.

Syntyvyyden lasku ei ole vähentänyt varhaiskasvatuspalvelujen piirissä olevien 0–6-vuotiaiden lasten määrää, vaan se on kasvanut. Esimerkiksi vuonna 2010 0–6-vuotiaista lapsista 54,7 % oli varhaiskasvatuspalvelujen piirissä (ei sis. kerhoja). Vuonna 2022 vastaava osuus oli 76,2 % ja vuonna 2021 74,5 %. Varhaiskasvatuspalveluja käyttävien osuuden ennakoidaan kasvavan 78 %:iin seuraavan viiden vuoden aikana. Kysyntään vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi mahdollinen kaksivuotisen esiopetuksen uudistus, asiakasmaksujen aleneminen, perhevapaauudistus, varhaiskasvatuksen palvelutarpeeseen liittyvien suhdelukujen uudelleen määrittely sekä yleinen työllisyystilanne.

Palveluverkossa on tapahtunut muutoksia. Vuonna 2022 on valmistunut uusi Kortepohjan päiväkotikoulu ja tammikuussa 2023 on otettu käyttöön Fabriikin päiväkodin laajennusosa. Vaajakummun koulun muutostyöt ovat edenneet ja valmistuvat syksyllä 2023. Muutosten myötä uudet opetustilat mahdollistavat oppimisympäristöjen monimuotoisemman ja joustavamman käytön sekä koulun oppilasmäärän kasvun tulevaisuudessa. 

Oppilaiden lähikouluun ohjautumista Vaajakosken alueella uudistetaan palveluverkkosuunnitelman mukaisesti Vaajakummun koulun muutostöiden valmistuttua. Uusi Pohjanlammen vuorohoitopäiväkoti otetaan käyttöön 1.8.2023, ja samaan aikaan valmistuu myös Haukkamäen päiväkodin laajennusosa. Palvelujen kysynnän kasvun vuoksi Salmirannan esiopetustiloista, Onnimannin päiväkodista ja Haukkamäen pihapiirissä olevasta viipalerakennuksesta ei voida luopua. Lisäksi etsinnässä ovat kolmen ryhmäperhepäivähoitoryhmän tilat.

Elokuussa 2023 Lohikoskella otetaan käyttöön väistöpäiväkoti ennakoiden tulevaa Lahjaharjun päiväkodin purkutyötä ja tontille rakennettavaa uutta päiväkotia. Kuohun viipalerakennuksen väliaikaista lupaa ei saada enää jatkettua kesän 2024 jälkeen, joten Kuohu-Vesanka alueen päiväkoti- ja koulujärjestelyihin tehdään muutoksia syksystä 2024 alkaen. Mahdollisista muutoksista tehdään kuitenkin lautakunnan edellyttämällä tavalla päätökset kuluvan vuoden loppuun mennessä. 

Keskustelun aikana Kaisa Garedew (PS) esitti Joni Parkkosen (PS) kannattamana, että Kuohun koulun oppilaat saavat käydä koulua Kuohulla siten, että siirrytään Vesankaan viidennelle luokalle, eli nykyinen koulupolku säilytetään. Rakennusta muokataan siten, että Kuohun päiväkotikoulun luokat 3.-4. säilyvät. Valtuuston puheenjohtaja totesi kuitenkin, että hallintosäännön liitteenä olevan kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 18 §:n mukaan äänestykseen ei oteta ehdotusta, joka menee käsiteltävän asian ulkopuolelle ja siten esitys raukesi. Garedew ja Parkkonen jättivät asiasta eriävät mielipiteet. 

Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen yhteistoimintasopimus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hankasalmen, Jyväskylän, Laukaan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Äänekosken kuntien välisen Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen yhteistoimintasopimuksen. Sen tultua voimaan, aiempi Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien välinen yhteistoimintasopimus lakkaa.

Jyväskylän kaupunki toimii tällä hetkellä tieliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Jyväskylän, Laukaan ja Muuramen kuntien muodostamalla alueella. Toimivalta-aluetta on tarkoitus laajentaa 1.1.2024 alkaen siten, että myös Hankasalmen, Petäjäveden, Toivakan ja Äänekosken kunnat kuuluvat alueeseen. 

Hankasalmen, Petäjäveden ja Toivakan kunnat sekä Äänekosken kaupunki päättivät joulukuussa 2022 liittymisestä Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaiseen viranomaiseen. Tammikuussa 2023 Jyväskylän kaupunki sekä Laukaan ja Muuramen kunnat hyväksyivät Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivalta-alueen laajentumisen Hankasalmen, Petäjäveden ja Toivakan kuntien sekä Äänekosken kaupungin alueelle. 

Jyväskylän kaupunki on vastuukuntana hakenut liikenteen palveluista annetun lain muutosta koskien Jyväskylän seudun tieliikenteen toimivaltaisen viranomaisen toimivalta-aluetta. Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024.

Kankaan Ailakin asemakaavan muutos sekä tonttijaon hyväksyminen asemakaavan yhteydessä

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Kankaan Ailakin asemakaavan muutoksen. Kaavamuutosalue sijaitsee Tourulassa, Kankaan alueella. Asemakaavan muutoksella muodostetaan Ailakinkadun pohjoispuolelle uusi asuinkortteli. Asemakaavan laatiminen jatkaa kaavoitusohjelman mukaisesti Kankaan alueen kaavoitusta. Kaava-alueen pinta-ala on noin 5,7 hehtaaria. Alue rajautuu etelässä Matarakatuun, idässä Rusokinkadun ja lännessä sekä pohjoisessa virkistysalueisiin.
_____________________

Kokouksessa käsiteltiin lisäksi joukko eronpyyntöjä luottamushenkilöistä ja tehtiin uudet valinnat heidän tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. 

Jasmine Revolle (SDP) myönnettiin ero tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajan tehtävästä ja Kimmo Ojalalle varajäsenen tehtävästä. Revon tilalle tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajaksi valtuusto valitsi Pentti Mäkisen (SDP) ja Kimmo Ojalan tilalle Lea Leppäsen (SDP).  

Juha Paanaselle (SDP) myönnettiin ero sivistyslautakunnan jäsenen tehtävästä ja Pasi Iivanaiselle (SDP) sivistyslautakunnan varajäsenen tehtävästä. Paanasen tilalle sivistyslautakunnan jäseneksi valittiin Mikael Karjalainen (PS) ja Iivanaisen tilalle Olli Patrikainen (SDP) jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi. 

Anniina Runtuvuori-Salmelalle (Kok.) myönnettiin ero kaupunkirakennelautakunnan jäsenen tehtävästä. Hänen tilalleen kaupunkirakennelautakuntaan valittiin Katja Isomöttönen (Kok.). Tero Kalavaiselle (Kok.) myönnettiin ero kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenen tehtävästä ja tilalle valittiin Juha Oksanen (Kok.). 

Juha Oksaselle (Kok.) myönnettiin puolestaan ero Jyväskylän seudun ympäristöterveyslautakunnan jäsenen tehtävästä ja hänen tilalleen valittiin Tero Kalavainen (Kok.). 

Kauko Isomäelle (PS) myönnettiin 1.8.2023 alkaen ero valtuutetun tehtävästä. Valtuusto totesi, että hänen tilalleen uudeksi varsinaiseksi valtuutetuksi nousee Perussuomalaisten Jyväskylän valtuustoryhmän ensimmäinen varavaltuutettu Matias Holmström. Isomäelle myönnettiin myös ero rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsenen ja varapuheenjohtajan tehtävästä. Uudeksi jäseneksi valittiin Henri Sorvali (PS). Rakennus- ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtajaksi nimettiin Anna Kylmälä (Vihr.). Isomäelle myönnettiin ero myös kaupunkirakennelautakunnan varajäsenen tehtävästä ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsenen tehtävästä. Tilalle kaupunkirakennelautakunnan varajäseneksi nimettiin Henri Sorvali (PS) ja maakuntavaltuuston varajäseneksi Kai Koskinen (PS). 

Timo Lehtoselle (PS) myönnettiin ero kulttuuri- ja liikuntalautakunnan jäsenen tehtävästä. Tilalle valittiin Jyrki Ahlgren (PS). Ahlgren jatkaa myös Karli Kelkin (PS) tilalla tarkastuslautakunnan varajäsenen tehtävässä.

Mikael Karjalaiselle (PS) myönnettiin ero sivistyslautakunnan varajäsenen tehtävästä. Tilalle valittiin Juha Paananen (SDP). 

Kari Yksjärvelle (Vas.) myönnettiin ero kaupunkirakennelautakunnan jäsenen tehtävästä ja tilalle valittiin Akseli Hiltunen (Vas.) Kari Yksjärven vaihtuessa hänen tilalleen lautakunnan varajäseneksi. 

Tapio Puolimatkalle (KD) myönnettiin ero sivistyslautakunnan varajäsen tehtävästä ja hänen tilalleen valittiin Silja Alankola (KD). Jarkke Kämäräiselle myönnettiin lisäksi pöydältä ero sivistyslautakunnan varajäsen tehtävästä ja tilalle valittiin Alex Tabell (Kok.).

Lisätietoja: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen p. 0400 647 171 
 

Asiasanat: