Hyppää pääsisältöön

25.10.2023

Kuva
Kapellimestari Lorenzo Passerini. Kuva Jyväskylä Sinfonia
Italialainen kapellimestari Lorenzo Passerini on valittu Jyväskylä Sinfonian tulevaksi ylikapellimestariksi. Passerinin kausi alkaa syksyllä 2024 ja kestää kolme vuotta sisältäen kuusi konserttia vuodessa.

Passerini vieraili Jyväskylä Sinfonian kapellimestarina viime keväänä ja teki lähtemättömän vaikutuksen niin orkesteriin kuin yleisöön mielenkiintoisella konserttiohjelmistollaan, tinkimättömällä ammattitaidollaan sekä hurmaavalla asenteellaan. Myös Passerini itse vaikuttui Jyväskylä Sinfonian inspiroivasta työskentelytavasta sekä vahvasta yhteishengestä.

- Kun johdin tätä orkesteria ensimmäistä kertaa, tunsin heti jotain erityistä, jonka tuloksena syntyi upea konsertti. Tehtäväni on johtaa orkesteria sillä innostuksella, joka on aina ollut minulle ominaista. Tavoitteeni Jyväskylässä on luoda uusi musiikillinen kudos, joka voi kattaa kaikki sinfonisen musiikin osa-alueet. Tehtäväni on myös kuunnella orkesterin jäsenten ja yleisön tarpeita. Musiikillinen visioni perustuu ajatukseen, että jakaminen on yhteistyön kulmakivi, ideoi kapellimestari Lorenzo Passerini tulevaa kauttaan Jyväskylässä.

Vuosien työ johti italialaismaestron valintaan

Uuden ylikapellimestarin valintaa on edeltänyt monen vuoden työ, jonka aikana orkesterin kapellimestaritoimikunta on yhteistyössä intendentin kanssa tarkkaillut maailman kapellimestarikenttää ja kutsunut useita mahdollisia ehdokkaita johtamaan orkesteria Jyväskylään. 

- Valintaprosessi alkoi vuonna 2021, jolloin orkesteri kapellimestaritoimikunnan johdolla kokosi 45 kapellimestarin tiedot, joiden ammatillista osaamista seurattiin. Yhteensä 24 kapellimestaria kutsuttiin työskentelemään Jyväskylässä ja potentiaalia ylikapellimestarin tehtävään ja molemminpuoliseen yhteistyöhön kartoitettiin. Orkesterin ja yleisön palautteita seurattiin ja tämän pohjalta valittiin kolme ylikapellimestariehdokasta, joiden kanssa toteutettiin monipuolinen rekrytointi, kertoo Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila.

- Orkesterilla oli loistavia ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja tulevaksi ylikapellimestariksi. Koska orkesteri elää suurten muutosten aikaa, päädyimme valitsemaan ylikapellimestariksi persoonan, jonka valovoimaisuus ja intohimoisuus sekä raikkaus ja energisyys valaa luottamustamme iskeä uudenlaiset pohjat koko kaupungin musiikkielämän perustuksille, perustelee Jyväskylä Sinfonian soolosellisti ja kapellimestaritoimikunnan jäsen Ilkka Kauppi

- Lorenzo Passerinin korkeatasoinen ammatillinen osaaminen kapellimestarina, ohjelmistosuunnittelijana ja yleisösuhteen rakentajana sekä ymmärrys orkesterin laajasta palvelutehtävästä tekivät vaikutuksen. Jyväskylä Sinfonian siirtyessä Paviljongin Encore-saliin orkesterille avautuu mahdollisuus taiteelliseen kehitykseen yhä uudelle tasolle keskittyen erityisesti eri tyylikausien ilmaisutapojen ja orkesterin soinnin kehittämiseen. Passerinilla on tähän työhön erinomaiset kansainvälisen tason valmiudet, motivaatio sekä huikea musiikillisen draaman taju palvella jyväskyläläisiä yleisöjä, kehuu Emma Anttila.

Ura on vienyt pasunistista kohti maailman tähtilavoja

Vuonna 1991 syntynyt italialaismaestro aloitti uransa pasunistina valmistuen Aostan konservatoriosta vuonna 2014. Kapellimestarina hän debytoi vuonna 2011 perustamansa Antonio Vivaldi -orkesterin johdossa ja on sen jälkeen johtanut lukuisia orkestereita niin Italiassa kuin ympäri maailmaa. Passerinin erityinen intohimo on ooppera, ja hänet on nähty johtamassa niin Théâtre des Champs-Élyséessa Pariisissa, Teatro San Carlossa Napolissa kuin Teatro Realissa Madridissa. 

Tulevalla kaudella Lorenzo Passerini vierailee muun muassa Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Berliinin Deutsche Operissa sekä Bilbaon oopperassa solisteinaan muun muassa maailman tähtisopraanoihin lukeutuvat Nadine Sierra ja Pretty Yende.

Ville Matvejeff ja Lorenzo Passerini vaihtavat viestikapulaa konsertin etkotilaisuudessa tänä iltana

Jyväskylä Sinfonian nykyinen taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, jonka kausi päättyy kuluvana syksynä, vaihtaa viestikapulaa uuden ylikapellimestarin kanssa tämän illan Kiitos ja kumarrus -konsertissa. Lisäksi ennen konsertin alkua pidetään yleisötilaisuus klo 18 teatteritalon lämpiössä, jossa vieraina ovat sekä Matvejeff että Passerini.

Lorenzo Passerinin kotisivut


Lisätietoja:
intendentti Emma Anttila, p. 0400 872 168, emma.anttila [at] jyvaskyla.fi

Kuva- ja haastattelupyynnöt:
viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola, p. 0400 640 109, jenni.hakola [at] jyvaskyla.fi