Hyppää pääsisältöön

12.5.2023

Kuva
Henkilö tietokoneella toimistossa. Kuva Satu Kivistö
Harva tulee ajatelleeksi, miksi tiettyjä tontteja on tiettyyn aikaan tarjolla tai missä järjestyksessä uusia asuinalueita avataan. Onneksi Anna Isopoussu miettii.

Anna Isopoussu on työskennellyt Jyväskylän kaupungilla 12 vuotta, ensin kaavoitustutkijana ja viimeisen vuoden ajan projektipäällikkönä.  

Opiskeluaikoinaan Anna opiskeli maantiedettä ja yhdyskuntasuunnittelua. 

– Tykkäsin etenkin yhdyskuntasuunnittelun opinnoistani, koska ne sisälsivät konkreettisia asioita. En kuitenkaan opiskeluaikanani osannut ajatella, kuinka monimuotoista kaupunkisuunnittelu onkaan ja että pääsisin tällaisiin tehtäviin, kertoo Anna. 

Valmistumisensa jälkeen Anna meni paikkatietosuunnittelijaksi erääseen pienempään kaupunkiin.  

– Tykkään miettiä työssäni syy-seuraussuhteita ja hyödyntää dataa päätöksenteon tukena. En varsinaisesti ollut ajatellut tulevani Jyväskylään, mutta paikka aukeni ja sitä kautta yksi asia johti toiseen. 

Jyväskylässä tuolloin ollut työtehtävä oli kuitenkin niin mielenkiintoinen, että se houkutteli hakemaan tänne, kuvaa Anna alkutaipalettaan nykyisiin työtehtäviinsä. 

Kaupungilla olen päässyt kehittämään todella monipuolisesti omaa osaamistani

Asetuttuaan Jyväskylään opintojensa jälkeen Anna teki kaupunkisuunnittelua taustoittavia tutkimuksia ja selvityksiä muun muassa kaupungin yleiskaavaan. Merkittävä kokonaisuus hänen työssään on ollut  
vuosittain päivitettävä kaupungin KymppiR-ohjelma, jossa määritellään, missä järjestyksessä asuinalueita avataan ja miten asuinalueiden järjestyksen avaaminen vaikuttaa palvelujen tarpeeseen. 

– Kaupunkisuunnittelu ja pitkän tähtäimen tarpeiden ennakointi on ollut alusta asti työni ydintä. Olen tehnyt työssäni paljon myös väestöarvioita. Kun tiedämme, mille alueille on muuttamassa esimerkiksi lapsiperheitä, tulee varmistaa myös varhaiskasvatus- ja koulupaikkojen riittävyys. Siksi teenkin paljon yhteistyötä tilapalvelun, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kanssa. 

Viime vuosina painopiste Annan työssä on siirtynyt MAL-sopimusasioihin. Jyväskylän seudun kahdeksan kuntaa ovat solmineet valtion kanssa MAL-sopimuksen, jonka tarkoituksena on suunnitella pitkäjänteisesti seudun maankäyttöä, asumista ja liikennettä.  

– Työskennellessäni Jyväskylän kaupungilla olen päässyt kehittämään todella monipuolisesti omaa osaamistani, jolloin olen voinut ottaa taas uusia asioita haltuun, iloitsee Anna mahdollisuuksistaan laajentaa osaamistaan työssään.  

Mediassa kaupunkisuunnittelun kentästä näkyy usein vain pieni osa 

Kaupunkisuunnitteluun ja maankäyttöön liittyy aina reunaehtoja. Monet asiat vaikuttavat, missä järjestyksessä ja miksi esimerkiksi tiettyjä tontteja on tiettyyn aikaan tarjolla. Kyse on pitkistä prosesseista, jotka lopulta huipentuvat tonttimarkkinointiin.  

– Ennen asemakaavoitusta ja tonttimarkkinointia on kuitenkin mietittävä toiminnallisia tavoitteita: paljonko kaavoitetaan ja millaista tonttitarjontaa tarvitaan, jotta kaupunkilaisille saadaan monipuolisesti uusia asumismahdollisuuksia eri puolelta kaupunkia. 

Anna tekee strategista kaupunkisuunnittelua ja seuraa esimerkiksi kaupunkikehityksen trendejä. Kaupunkisuunnittelun tärkeimpiin tavoitteiseen kuuluu varmistaa yhdyskuntarakenteen kestävyys ja kuntalaisten arjen sujuvuus elinympäristössään.  

Kaupungin tehtävänä on esimerkiksi varmistaa, että maankäytön ja liikenteen suunnittelu pelaavat yhteen. Asuinalueille tarvitaan riittävä väestöpohja, jotta kaupalliset palvelut ja joukkoliikenneyhteydet kannattavat.  

– Meidän on oltava kaupunkisuunnittelussa koko ajan kartalla, teemmekö oikeita asioita, mitä ilmiöitä tapahtuu tällä kentällä, millaista asumista kuntalaiset haluavat ja miten väestörakenne muuttuu, listaa Anna asioita, joita kaupunkisuunnittelussa pohditaan. 

Tykkään olla kaupungilla töissä

Anna nauttii työstään ja kehuu kaupunkia työnantajana.

– Tykkään olla kaupungilla töissä, koska täällä tehdään yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ja saan olla edistämässä omien arvojeni mukaisia asioita kuten hyvää ja kestävää elinympäristöä. Lisäksi pääsen tekemään työtäni tiiviissä yhteistyössä muiden kaupunkisuunnitteluun liittyvien asiantuntijoidemme kanssa, iloitsee Anna. 

– Meillä kaupungilla on koko ajan käytössä paljon yhteistyörajapintaa eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Pienemmillä paikkakunnilla olisin aika yksin näiden asioiden kanssa, pohtii Anna viihtymistään Jyväskylän kaupungin palveluksessa. 


Teksti ja kuva: Satu Kivistö 

Annan 4 vinkkiä, mitkä asiat jokaisen asunnon etsijän pitäisi etukäteen selvittää valitessaan asuinaluettaan 

  1. Mieti, mitä odotat alueelta: pitääkö palvelujen olla kävelymatkan päässä, mitä palveluja omassa arjessasi tarvitset, miten haluat, että ne ovat saavutettavissa. Vai kaipaatko kenties väljempää maaseutumaista asumista?
     
  2. Mieti omaa arjen liikkumistasi: kävelet, pyöräilet, käytät julkista liikennettä mennessäsi töihin vai kuljetko omalla autolla, jolloin ei ole niin oleellista, onko lähikauppa kauempana.
     
  3. Mieti itsellesi tärkeitä virkistys- ja vapaa-ajan mahdollisuuksia: haluatko laajoja metsäalueita lenkkeilyyn, lähellä olevia kulttuuripalveluita, kuinka kaukana kirjasto voi olla. Jyväskylässä mahdollisuuksia ja tarjontaa kyllä löytyy. 
     
  4. Selvitä, mitä alueelle ollaan suunnittelemassa: miltä yleiskaava näyttää, mitkä ovat pitkän tähtäimen näkymät, miten asuinaluetta ollaan kehittämässä.

Kaupunkisuunnittelu


Jyväskylän kaupungin avoimet työpaikat

Inspiroidu osaajistamme