Hyppää pääsisältöön

6.4.2023

Kuva
Orkesteri esiintyy havainnekuvassa puupintaisen konserttisalin lavalla täydelle katsomolle.esi. Kuva Jyväskylä Sinfonia
Keski-Suomen suurimman seminaari- ja konserttisalin remontointi käynnistyi tällä viikolla messu- ja tapahtumakeskus Paviljongissa. Salista tulee katsomokapasiteetin osalta yksi Suomen suurimmista. Akustiikan suunnittelusta vastaavat alan kansainvälistä arvostusta nauttivat konserttisaliakustiikan asiantuntija Eckhard Kahle sekä monikäyttösalien akustiikan asiantuntija Henrik Möller.

Paviljongin nykyinen 1200-paikkainen Wilhelm-sali uudistuu tänä vuonna monikäyttöiseksi konserttisaliksi Jyväskylä Sinfonian ja Jyväskylän Messujen tapahtumakäyttöön. Uudistuvassa salissa tullaan järjestämään laajasti erilaisia elämyksiä konserteista seminaareihin sekä viihdetapahtumiin. Jyväskylän kaupunki investoi salin uudistamiseen yhteensä 7,5 miljoonaa euroa. Lisäksi Jyväskylän Messut nykyaikaistaa äänentoistojärjestelmän.

Salin uudistuksen sysäsi liikkeelle Jyväskylä Sinfonian tuleva muutto Paviljonkiin tammikuussa 2024. Paviljongista tulee ensi vuoden alusta lähtien Jyväskylä Sinfonian harjoittelu- ja konserttitila siihen saakka, kunnes Jyväskylään rakentuu akustisen musiikin esittämiseen optimaalinen musiikkisali. Jyväskylä Sinfonia konsertoi jatkossakin tuttuun tapaan myös kirkoissa sekä jatkaa maakuntavierailujaan.

− Remontoitu sali ja muutto Paviljonkiin mahdollistavat Jyväskylä Sinfonian monipuolisemman toiminnan, kun työskentely keskittyy yhteen ja samaan tilaan. Akustiikan parantaminen on tärkeä välivaihe omaa, soivaa salia odottaessamme, Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö Jenni Hakola toteaa.

Salin pääkäyttäjiä ovat jatkossa Jyväskylä Sinfonia sekä Paviljonkia operoiva Jyväskylän Messut Oy.

− Uudistuksen jälkeen salissa järjestetyt tapahtumat ovat erityisesti äänimaailman puolesta vaikuttavampi elämys kävijöille, sanoo Jyväskylän Messujen toimitusjohtaja Juha Rahko. On hienoa saada Jyväskylä Sinfonia saman katon alle. He tuovat upean lisän Paviljongin konsertti- ja viihdetarjontaan, Rahko jatkaa.

Paviljongin monipuolisempi toiminta tukee myös Jyväskylän kaupunkistrategian tavoitteita.

− Jyväskylän kaupunkistrategiaan on kirjattu tavoite Jyväskylästä kulttuuritilojen ja kiinnostavien kulttuuriympäristöjen edelläkävijänä, mitä uusi kokonaisuus tukee hienosti.  Paviljonkiin rakentuu remontin ja muuttojen myötä valtakunnallisestikin mielenkiintoa herättävä kulttuuritoimijoiden kokonaisuus, kun Jyväskylä Sinfonian lisäksi myös kaupunginteatteri tulee siirtymään teatteritalon peruskorjauksen ajaksi rikastuttamaan Paviljongin kulttuuritarjontaa syksystä 2024 vuoteen 2026, toteaa Jyväskylän sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo.

Konserttisali uudistuu palvelemaan monipuolisesti kumpaankin toimijaa – myös nimi vaihtuu

Keski-Suomen suurimman konserttisalin peruskorjaus alkoi kuluvalla viikolla ja valmistuu syksyllä, jolloin uudistettu sali otetaan käyttäjien kesken portaittain käyttöön.

Konserttisalin akustiikkaa täydentää korkeatasoinen Meyer Constellation -akustiikka-arkkitehtuuri, jonka suunnitteluun on osallistunut Eckhard Kahlen ja Henrik Möllerin lisäksi Grammy-palkittu klassisen musiikin äänimaailman asiantuntija John Pellowe. Jyväskylä Sinfonia käy testaamassa salin akustiikkaa muutamaan otteeseen syksyn mittaan, jolloin hienosäädöt saadaan kohdilleen.

Esiintymislavan koko suurenee 70 neliömetrillä ja sen pintamateriaaliksi vaihtuu vaalea koivu, joka kirkastaa ja monipuolistaa lavan äänimaisemaa. Salin kattoon lisätään ääntä parantavia materiaaleja sekä akustiikkaa heijastavia pintoja. 

Myös salin esitystekniikka uusitaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Lavarakenteiden ripustusmahdollisuudet laajenevat ja salin uusi valkokangas tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää enemmän visuaalisia elementtejä osana konsertti- ja tapahtumaelämyksiä. Samalla uusitaan ääni-, valo- ja videoteknikoiden työtilat salissa ja modernisoidaan artistien takatilat. Nykyisestä salista säilytetään sen uniikki muunneltavuus pyörivien yläkatsomoiden osalta. Muunneltava katsomo on harvinaisuus Euroopan salien joukossa.

Sali mahdollistaa jatkossa suuremmat ja näyttävämmät produktiot, mutta ennen kaikkea konserttien paremman akustiikan. Uudistusten myötä salin nykyinen nimi, Wilhelm, tulee vaihtumaan. Uudesta nimestä järjestetään avoin nimiehdotuskilpailu, joka julkaistaan myöhemmin.

Remontin pääurakoitsijana toimii Jalon Rakentajat Oy. Havainnekuva: Meri-Aurea Pfeifer

Lisätietoja:
Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja hallintopäällikkö
Jenni Hakola, p. 040 064 0109, jenni.hakola[a]jyvaskyla.fi
Jyväskylän Messut Oy:n toimitusjohtaja Juha Rahko,
p. 050 049 9964, juha.rahko[a]paviljonki.fi