Hyppää pääsisältöön

22.2.2023

Kuva
Lapset ja aikuinen kurkistelevat puutöiden takaa. Kuva Petteri Kivimäki
Jyväskylä on Helsingin ja Valkeakosken lisäksi ainoa kaupunki Suomessa, jossa lapset ja nuoret voivat opiskella laajan oppimäärän arkkitehtuuria.

Jyväskylän kansalaisopiston taiteen perusopetuksen arkkitehtuurilinjalla oppilaat pääsevät rakentamaan sekä tutustumaan erilaisiin materiaaleihin ja arkkitehtuurin peruskäsitteisiin.

Jyväskylän kuvataidekoululla 8–9-vuotiaiden ryhmän oppilaat ovat rakentamassa leikkausreliefiä eli kolmiulotteista poikkileikkausta huoneesta. Yksi on sahaamassa puusta seinän palasta ja toinen maalaa huoneensa lattiaa. 

– Tekeminen ei ole vaikeaa, koska kurssilla on kavereita, jotka auttavat, kertoo oppilas Eva Burton

Tunnin alussa on käyty läpi viikoittainen kotitehtävä. Kotitehtävät ideoidaan yhdessä kurssilaisten kanssa ja tähän mennessä on piirretty muun muassa linna veden alla sekä kuvitelma siitä, mitä löytyy tonttuoven takaa. 

Arkkitehtuurissa yhdistyvät piirtäminen ja rakentaminen

Jyväskylässä arkkitehtuuria opiskelee tänä lukuvuonna viitisenkymmentä lasta ja nuorta. Opintojen alussa tutustutaan erilaisiin materiaaleihin ja välineisiin sekä tärkeimpiin peruskäsitteisiin. Olennaista on kolmiulotteinen työskentely sekä tilojen ja rakenteiden tutkiminen. 

– Arkkitehtuuri on vähän niin kuin kuviskoulu mutta täällä rakennetaan enemmän ja piirretään vähemmän, kertoo oppilas Julia Asikainen

Osa oppilaista on aloittanut kuvataidepuolella mutta halunnut vaihtaa arkkitehtuuriin juurikin rakentamisen takia. Monen mielestä harrastuksessa on parasta, kun pääsee rakentamaan sekä tutustumaan eri välineisiin, kuten sahaan, vasaraan ja pihteihin. 

Kurssin opettaja Ilpo Vuorela on itse koulutukseltaan arkkitehti ja hänellä on jo 25 vuoden kokemus kuvataidekoulun arkkitehtuurin opettajana. 

– Arkkitehtuuriopetus pyrkii antamaan eväät rakennetun ympäristön tutkimiselle, analysoimiselle ja tulkitsemiselle. Ajatuksena ei niinkään ole kasvattaa arkkitehteja vaan pikemmin valistuneita ja tiedostavia kansalaisia, päättäjiä ja asiakkaita arkkitehdeille, Vuorela kertoo. 

Taideharrastuksia laidasta laitaan

Arkkitehtuurilinja on osa Jyväskylän kansalaisopiston taiteen perusopetusta. Arkkitehtuurin perusopinnot on tarkoitettu 7–13-vuotiaille ja syventävät opinnot 14–18-vuotiaille. Taiteen perusopetusta on saatavana myös musiikissa, sanataiteessa, teatterissa ja kuvataiteessa. Harrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa.


Teksti: Liisamaija Rantanen
Kuva: Petteri Kivimäki
Viktor Sklyarov, Julia Asikainen ja Eva Burton esittelevät tekemiään töitä. Mukana menossa myös arkkitehtuurin opettaja Ilpo Vuorela.

Asiasanat: