Hyppää pääsisältöön

15.2.2023

Kuva
Kuntaranking 2023 tulokset. Kuva EK
Jyväskylän seutukunta pysyy edelleen Suomen yritysystävällisimpien alueiden joukossa, ilmenee EK:n julkaisemasta Kuntaranking-tutkimuksesta. Jyväskylän seutu sijoittui 25 seudun vertailussa 10 parhaan joukkoon ja oli suurten kaupunkien joukossa sijalla yhdeksän. Seudun yritykset arvioivat kaupungin elinkeinopolitiikkaa ja yritysilmapiiriä maan keskitasoa myönteisemmin.

Kahden vuoden välein toteutettava Kuntaranking mittaa Suomen eri alueiden vetovoimaisuutta yritystoiminnan kannalta ja valottaa, kuinka hyvän toimintaympäristön alueet tarjoavat paikallisille yrityksille sekä nostaa esille alueen vahvuuksia ja kehityskohteita.

Kuntarankingin vertailussa oli yhteensä 25 seutua. Jyväskylän seutukunnan tulokset kattoivat tilastotiedot ja yrityskyselyn vastaukset seuraavista kunnista: Hankasalmi, Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka ja Uurainen.

Yleisesti ottaen kunnat saivat omilta yrityksiltään mittaushistorian korkeimmat arvosanat. Kuntien harjoittama elinkeinopolitiikka ja paikallinen yritysilmapiiri saavat yrityksiltä selvästi useammin kiitosta kuin moitteita. Kritiikkiä esiintyy kuitenkin laajasti ja keskimäärin yritysten antama kokonaisarvosana oli korkeintaan kohtuullinen.

Alueen sijoitukseen vaikuttivat yritysten arvioissa erityisesti seuraavat tekijät: kuntapäätöksenteon yrityslähtöisyys (esim. kuntapolitiikan päätöksenteko, luvituksen ja kaavoituksen sujuvuus, yritysvaikutusten huomiointi päätöksissä), oman alueen julkiset yrityspalvelut (neuvonta, rahoitus, toimitilat) sekä osallistumismahdollisuus palveluiden tuottamiseen (kilpailu kuntayhtiöiden kanssa, julkiset hankinnat).

Jyväskylässä kunnan elinkeinopolitiikka ja yritysilmapiiri hyvää

Jyväskylän seutukunta on edelleen kymmenen parhaan seudun joukossa, mutta sijoitus laski muutaman pykälän vuoden 2021 tutkimukseen verrattuna. Alueen yritykset arvioivat kotikuntansa harjoittamaa elinkeinopolitiikkaa ja paikallista yritysilmapiiriä keskimääräistä myönteisemmin.

Kokonaistulosta selittää osaltaan se, että muilla alueilla yritysten näkemykset ovat kehittyneet parempaan suuntaan ja muun muassa Tampere, Lahti ja Porvoo uutena seutukuntana ovat nousseet Jyväskylän ohi tutkimustuloksissa.

- Vaikka tulokset hieman laskivat, olemme tyytyväisiä siihen, että Jyväskylän seudun tuloksissa yritysten arviot elinkeinopolitiikasta ja yritysilmapiiristä ovat edelleen yhä keskitasoa myönteisemmät, sanoo Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Sen sijaan mielipiteet olivat hieman edelliskertaa kriittisempiä kysyttäessä maantieteellisen sijainnin sopivuudesta yritystoimintaan.

Tuloksista ilmenee, että yrittäjät arvioivat Jyväskylän seudun sijainnin yritystoiminnalle keskiverroksi. Meidän onkin jatkettava vahvaa edunvalvontaa, jotta Jyväskylän saavutettavuus paranee ja kaupungille keskeiset tie- ja raideliikenteen hankkeet etenevät lentoliikenteen jatkoa unohtamatta, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää. 

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819, timo.koivisto[at]jyvaskyla.fi
elinkeinojohtaja Anne Sandelin, p. 040 581 9958, anne.sandelin[at]jyvaskyla.fi