Hyppää pääsisältöön

7.12.2022

Kuva
Lumisten puiden takaa pilkistää koristeellinen puukirkko, joka on valaistu. Kuva Jyväskylä Sinfonia
Kapellimestari Risto Joost johtaa Bachin Jouluoratorio I -konsertin Kangasniemen kirkossa perjantaina 9.12. sekä Taulumäen kirkossa lauantaina 10.12. klo 18. Konsertin kansainvälisessä solistikaartissa loistavat sopraano Maria Listra, mezzo-sopraano Katariina Heikkilä, tenori Mathias Monrad Møller sekä basso-baritoni Sorin Coliban. Konsertin kokoonpanon täydentää Musica-kuoro Marjukka Mannerin johdolla.

Yhtä aikaa räiskyvän energinen ja haltioituneen arvokas Johan Sebastian Bachin klassikko, kuudesta kantaatista koostuva jättiteos on tapana esittää kahdessa erässä ennen ja jälkeen vuoden vaihtumisen, ja niin tapahtuu nytkin. Ensimmäisessä Jouluoratorio -konsertissa tulevana viikonloppuna kuullaan kantaatit I-III ja loppiaisena tarjoillaan toinen kattaus IV-VI kantaattien myötä. 

Johann Sebastian Bachia pidetään ei vain barokkimusiikin, vaan jopa koko musiikinhistorian ylivertaisena mestarina, joka kahtaalle heijastavan peilin tavoin kokosi yhteen kaiken aiemman musiikkiperinteen kohottaen sen huippuunsa ja samalla viitoitti tietä pitkälle tulevaisuuteen. Toimiessaan vuosikymmenten ajan kanttorina Bach sävelsi parhaimmillaan jopa kantaatin viikossa. Tähän sarjaan voidaan katsoa liittyväksi myös Bachin kuudesta kantaatista koostuva Jouluoratorio, jonka musiikit hän sävelsi alun perin maallisiin kantaatteihin Dresdenin kuningasperheen kunniaksi 1733-34, mutta sovitti ne vuotta myöhemmin uudelleen joulunpyhien teemoihin ja raamatunteksteihin.

Kapellimestari Risto Joost on yksi sukupolvensa näkyvimmistä ja monipuolisimmista kapellimestareista, joka tekee aktiivista uraa konsertti- ja oopperanäyttämöillä. Laajan näkemyksen omaavana muusikkona hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu barokin aikakaudesta nykymusiikkiin. Joost toimii Vanemuisen teatterin taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina sekä Viron kansallisooppera Estonian kapellimestarina.

Sopraano Maria Listra tunnetaan laulutaiteilijana, joka yhdistelee musiikin, teatterin ja kulttuurin eri osa-alueita luovalla urallaan aina kamarimusiikista oopperaan ja vanhasta musiikista nykykappaleisiin. 

Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2015 valmistunut mezzosopraano Katariina Heikkilä debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2012 Cornelian roolissa Händelin Julius Caesarissa. Heikkilä laulaa mielellään vanhaa musiikkia ja on kysytty alttosolisti. 

Tanskalais-saksalainen tenori Mathias Monrad Møller on lisäksi palkittu säveltäjä. Kööpenhaminan oopperajuhlilla 2022 hän oli pääroolissa säveltäjä Marcela Lucatellin uudessa oopperassa Die A Happy Man, joka sävellettiin nimenomaan häntä varten. 

Romanialainen basso-baritoni Sorin Coliban on mittavan uransa aikana työskennellyt useiden arvostettujen kapellimestareiden sekä solistien kanssa ympäri maailmaa.

Jouluoratorion toinen osa kuullaan loppiaisaattona, torstaina 5.1. ensin Taulumäen kirkossa klo 18. Seuraavana päivänä perjantaina 6.1. orkesteri, kapellimestari, solistit ja kuoro suuntaavat loppiaisen viettoon Kangasniemen kirkkoon.

Taulumäen konsertti toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän seurakunnan kanssa. Kangasniemellä yhteistyötahoihin kuuluvat Kangasniemen kunnan ja seurakunnan lisäksi paikallisia yrityksiä.

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109,
suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi