Hyppää pääsisältöön

4.11.2022

Kuva
Jousikvartetti Meta4. Kuva Tero Ahonen
Alkuvuonna 2022 julkaistu orkesterin kansainvälisestikin poikkeuksellinen päävierailijakiinnitys jousikvartetti Meta4:n kanssa realisoituu ensiviikolla, kun Meta4 saapuu Jyväskylään niin kohtaamaan konserttikävijöitä Kenraalipaussi-tilaisuuteen kuin konsertoimaan teatteritalolle keskiviikkona 9.11. Päävierailijoiden päänavaukseen.

Jousikvartetti Meta4 esittäytyy jyväskyläläisille kuulijoilleen maanantaina 7.11. klo 18 kaupunginkirjaston Kulttuurilavalla, jossa heitä haastattelee Kenraalipaussi -tilaisuuksia luotsaava Jari Hoffrén. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen suoraa verkkolähetystä voi seurata myös Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalla. 

Päävierailijan päänavaus -konsertin ohjelmistossa keskiviikkona 9.11. teatteritalolla klo 19 kuullaan Olli Mustosen Vanha kirkko Petäjävedellä, Amy Beachin jousikvartetto sekä Louise Farrencin kolmas sinfonia. 

Suomen ehdottomasti monipuolisimpana ja värikkäimpänä säveltaiteilijana tunnettu Mustonen on tullut tutuksi omaperäisistä ja intensiivisistä tulkinnoistaan pianovirtuoosina. Hän toimii myös kapellimestarina, (mm. Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari), sekä säveltäjänä. Vierailu Petäjäveden vanhassa kirkossa teki aikanaan Mustoseen niin voimakkaan vaikutuksen, että uuden sävelteoksen siementä ei tarvinnut kauaa kasvattaa. Orkesterimallinteinen ”Vanha kirkko Petäjävedellä” on sittemmin kerännyt runsasta suosiota ja paljon esityksiä. Teos heijastelee säveltäjän mukaan sekä kirkon arkkitehtuuria sekä kuvataidetta.

Amy Beachia (s. 1867) pidetään historian ensimmäisenä yhdysvaltalaisena naissinfonikkona. Vaikka Beach pääsi matkustamaan Eurooppaan verkostoitumaan ja esittämään teoksiaan vasta 1910-luvun alussa, on hän lunastanut paikkansa amerikkalaisen musiikin grand old ladyna ja myös nuorempien polvien naismuusikoiden esitaistelijana. Beachin yksiosainen Jousikvartetto perustuu kolmelle Alaskan inuittien kansansävelmälle, joiden etnisyyden ja moderniuden yhdistelmä luo teokselle arvoituksellisen ja kiehtovan yleisilmeen.
Beachin tavoin myöskään ranskalainen Louise Farrenc ei päässyt uranrakennuksessa helpolla, sillä 1800-luvun alussa vain miehet saivat opiskella sävellystä Pariisin konservatoriossa. Farrenc onnistui pääsemään konservatorion professorin yksityisoppilaaksi ja myöhemmin hän päätyi itsekin pianonsoiton professoriksi samaiseen opinahjoon. Hänen kolmas sinfoniansa rinnastuu aikalaistensa Mendelssohnin ja Schumannin sinfonioiden kanssa niin tasavertaisena, rohkeana ja omapäisenä teoksena, että viimeisetkin epäilyt sukupuolen vaikutuksesta sävellyskykyihin voi heittää unohduksen yöhön.

Ainutlaatuinen päävierailijakiinnitys myös kansainvälisesti

Jousikvartetti Meta4:n muusikot viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, alttoviulisti Atte Kilpeläinen sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka vastaavat päävierailijakaudellaan 2022-2024 vuosittain vähintään neljän konserttikokonaisuuden suunnittelusta sekä orkesterin taiteellisesta kehittämisestä. Sinfoniakonserteissaan Meta4-kvartetin taitelijat johtavat orkesteria liidaten, eli samalla siinä soittaessaan. Kvartetin jäsenet myös jakavat konserttien vetovastuita keskenään, jonka lisäksi kvartetti kutsuu orkesterin eteen vierailijoita alan kansainväliseltä huipulta. Meta4 on tällä hetkellä alansa kysytyimpiä tekijöitä, jonka taito ja osaaminen nostavat orkesterin taiteellisen kehityksen uudelle tasolle. Vuonna 2001 perustettu Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa ja onkin yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja.

- Meille on tärkeää pyrkiä olemaan oman aikakautemme ja arvomaailmamme tulkkeja. Tulevilla kausillamme Jyväskylässä haluammekin näyttää ja valaista musiikin kautta yhteiskunnassa laajemminkin näkyvää moniäänisyyttä” kvartetti toteaa.

- Orkesterin muusikot ovat erittäin innoissaan tulevasta yhteistyöstä, jolta odotetaan neuvottelevaa ja osallistavaa yhteistyötä. Meta4:n valintaan Jyväskylä Sinfonian taiteelliseksi päävierailijaksi vaikuttivat erityisesti mielenkiintoiset, taidolla suunnitellut ohjelmistot, sekä erittäin korkea ammatillinen taso kaikessa tekemisessä. - Innostus tarttuu ja koko orkesteri yltää parempaan suoritukseen heidän kanssaan, Jyväskylä Sinfonian muusikot sekä intendentti Emma Anttila summaavat ajatuksiaan. 

Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanava

Meta4

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109,
suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi