Hyppää pääsisältöön

1.11.2022

Kuva
Ruskeaan takkiin ja rusettiin sommistautunut harmaahiuksinen mies poseeraa kuvioidun seinän edessä. Kuva Benjamin Ealovega
Vuoden harmain kuukausi selätetään musiikin voimalla, kun Jyväskylässä nautitaan ensin kapellimestari Michael Collinsin johtama pyhäinpäivän konsertti 2.11. ja heti seuraavalla viikolla orkesterin uusi päävierailija Meta4 esittäytyy mielenkiintoisen ohjelmistonsa kera 9.11. Kuun puolivälissä solistina häikäisee nuori viuluvirtuoosi Essi Höglund kapellimestari Benjamin Levy kaverinaan. Marraskuun päätetään komeasti maestro Matvejeffin matkassa 30.11., jolloin valovoimaansa meille suo pianotaituri Lise de la Salle.

Kapellimestari Michael Collins luotsaa pyhäinpäivän konserttia Taulumäen kirkossa keskiviikkona 2.11. klo 19 Jyväskylä Sinfonian puhallinsoittajien kanssa. Collins on ansioituneen solistiuran rinnalla noussut viime vuosina myös arvostetuksi kapellimestariksi. Collins toimii Lontoon Mozart Playersin taiteellisena johtajana ja on esiintynyt useiden orkestereiden kanssa ympäri maailmaa eri mantereilla aina Amerikasta Eurooppaan ja Aasiaan. Konsertissa kuullaan maailman esitetyimmän nykysäveltäjän, virolaisen Arvo Pärtin yksi kuuluisimmista teoksista ”Fratres” eli ”Veljet”, joka on sävelletty ”Tintinnabuli” eli "kelloinhelke"-tekniikalla vuonna 1977.

Wolfgang Amadeus Mozartin ’Gran Partita’ liittyy melko suoraan 1700-luvun loppupuolella trendikkääseen musiikinlajiin, joka tarkoitti tietyntyyppistä puhallinyhtyeen esittämää taustamusiikkia aristokraattien juhlissa. Teoksen syntyhistoriaa ei tunneta erityisen tarkasti ja myöhemmin Mozartista riippumatta lisätty lisänimi perustuu väärinkäsitykseen – barokkiin palautuva, moniosaisuuteen perustuva Partita on aivan eri teostyyppi. Niinpä teoksen erityislaadun johtuukin puhtaasti musiikista ja teoksesta itsestään. Normaaliin ”Harmonie”-yhtyeen jäsenmäärään nähden Mozart laajensi kokoonpanoon peräti kahteentoista puhaltajaan: kaksin kappalein oboeita, klarinetteja, basettitorvia ja fagotteja sekä neljä käytätorvea, täydennettynä vielä kontrabassolla, muodostavat soinnillisesti rikkaan ja miltei täysien orkestereiden kanssa kilpailevan ensemblen.

Jyväskylä Sinfonian uusi päävierailija Jousikvartetti Meta4 esittäytyy 9.11.

Meta4-jousikvartetin kiinnitys Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi alkuvuodesta sai aikaan melkoisen kohahduksen musiikkipiireissä. Kyseessä on kansainvälisestikin täysin uusi avaus: ei tiedetä, että koskaan aiemmin usean hengen muodostama kokoonpano olisi työskennellyt vakituisella kiinnityksellä sinfoniaorkesterin kanssa. Meta4:n innovatiivinen tapa on työskennellä orkesterin jousisektioiden äänenjohtajina.

Meta4 pääseekin nyt kunnianhimoisesti avaamaan Jyväskylän päänsä liidaten niin Olli Mustosen neokansallisromantiikkaa kuin Louise Farrencin originaalivarhaisromantiikkaa, palanpainikkeena vielä Amy Beachin Jousikvartetto. Päävierailijan päänavaus kuullaan Jyväskylän teatteritalolla keskiviikkona 9.11. klo 19.

Uusi päävierailija esittäytyy yleisölle paremmin myös kaupunginkirjaston Kulttuurilavalla maanantaina 7.11. klo 18, jossa vierailijat istahtavat taidemusiikin tosiystävän, musiikkikriitikon Jari Hoffrénin luotsaaman Kenraalipaussi -tilaisuuden keskustelujen pyörteisiin. Jarin haastattelemana saamme tutustua paremmin Minna Pensolaan, Antti Tikkaseen, Atte Kilpeläiseen sekä Tomas Djupsjöbackaan, jotka kertovat tunnelmistaan uuden yhteistyön äärellä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja sen suoraa verkkolähetystä voi myös seurata Jyväskylä Sinfonian YouTube-kanavalla.

Valoa ja virtuositeettia pimenevään iltaan 16.11.

Nuori viuluvirtuoosi Essi Höglund vastaa haasteisiin kahdella eksoottisella ranskalaisnäytteellä, jossa Saint-Saënsin kuubalaiset ja Ravelin unkarilaiset mielikuvakierrokset loihtivat esiin juuri sitä taikaa ja lumoa, jonka vain unelmien virtuositeetti voi synnyttää. Ranskanmaalta Jyväskylä teatteritalolle piipahtaa myös kapellimestari Benjamin Levy ja tämän tarjoilema aperitiivi: Debussyn unenomainen barokkitanssirevisio vain jatkaa mielikuvituksen lentoa. Sen sijaan digestiiviksi on paikallaan Beethovenin valoisa ja riemukas neljäs sinfonia.

Maestro johdattaa kuulijat nykymusiikin ääreen 30.11.

”Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?” kysyi Osmo Tapio Räihälä, kirjoitti aiheesta kirjan ja sai 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Räihälän oma musiikki ainakin pitää huolen lähestyttävyydestä: hänen teoksensa tulvivat värejä, rytmejä, humaaniutta ja elävästä elämästä otettuja aiheita viskimerkistä jalkapalloon – mitä hänen uusimmalta teokseltaan siis sopiikaan odottaa! Jyväskylä Sinfonian konsertissa nimittäin kuullaan Räihälän uusimman teoksen ”Verven” kantaesitys orkesterin nykyisen taiteellisen neuvonantajan, Ville Matvejeffin, johdolla. 

Illan mittaan kuullaan myös Rahmaninovin säkenöivä ensimmäinen pianokonsertto, sekä Sibeliuksen legendaarinen toinen sinfonia. Ilmiömäisen nuoren pianotaiturin Lise de la Sallen ja vanhan kunnon maestro Ville Matvejeffin matkassa tekee mieli päivittää kysymys: miksi kaikki musiikki on niin ihanaa?

Lippuja on vielä saatavilla kaikkiin konsertteihin.

Lisätietoja marraskuun konserteista
Michael Collins
Meta4
Benjamin Levy
Essi Höglund
Lise de la Salle

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109, suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi