Hyppää pääsisältöön

11.10.2022

Kuva
Tummapukuinen mies pitää kädessää klarinettia ja katsoo oikealle. Kuva Talia Morad
Teatteritalon sinfoniakonsertissa keskiviikkona 12.10. heittäydytään todellisen romanttisen neron, Franz Schubertin syleilyyn C-duuri Fantasian sekä kuudennen sinfonian saattelemana. Kapellimestarin korokkeella vierailee New Yorkissa, Lontoossa ja Tel Avivissa kasvanut Yoel Gamzou, jonka nousukiitoinen ura on johdattanut hänet useiden saksalaisten konserttisalien kautta niin Lontooseen, Göteborgiin sekä nyt myös Jyväskylään. Konsertti-illan solistina taituroi sekä Crusell että Carl Nielesen -kilpailujen voittaja, israelilainen Jonathan Leibovitz samanhenkisillä klarinettituokioilla: Weberin iloittelulla ja Busonin visionäärisyydellä.

Israelilais-amerikkalainen kapellimestari Yoel Gamzou (s. 1988) debytoi kausilla 2022/23 Hampurin valtionoopperassa johtamalla Carmenin uutta tuotantoa. Kaudella 2021/22 hän teki yllättävän ja erittäin onnistuneen debyytin Wienin valtionoopperassa hyppäämällä johtamaan Die tote Stadtia. Gamzou palasi myös Baijerin valtionoopperaan Die tote Stadtin kanssa. Vierailevana kapellimestarina Gamzou on työskennellyt useiden sinfoniaorkestereiden kanssa niin Saksassa kuin maailmalla.

Gamzou toimii myös vuonna 2006 perustamansa kansainvälisen Mahler Orchestran (IMO) taiteellisena johtajana sekä ylikapellimestarina. Gamzoulla on ollut erityinen suhde Mahlerin musiikkiin lapsesta lähtien. Hän kiinnitti kansainvälistä huomiota alun perin kansainvälisessä Gustav Mahler -kapellimestarikilpailussa, kun hän 19-vuotiaana palkittiin kilpailun erikoispalkinnolla. Vuonna 2010 Gamzou sai lisää kansainvälistä tunnustusta, kun hänen viimeistelynsä Mahlerin keskeneräisestä 10. sinfoniasta kantaesitettiin ja julkaistiin Schott Musicin toimesta. Gamzoun toteuttamaa Mahlerin 10. sinfoniaa esitetään edelleen ympäri maailmaa, usein Gamzoun itsensä johdolla.Gamzou on palkittu mm. ECHO Klassik Awardilla, Prinsessa Margriet -palkinnolla sekä Berenberg-kulttuuripalkinnolla.

Israelilaissyntyinen klarinetisti Leibovitz (s. 1997) on hiljattain voittanut useita pääpalkintoja suurissa kansainvälisissä kilpailuissa; YCAT (Lontoo), CAG (New York) sekä Suomen Crusell-kilpailussa. Lisäksi hän sai arvostetun Arthur Waser -säätiön ja Luzernin sinfoniaorkesterin palkinnon. Palkinnon arvo on 25 000 Sveitsin frangia, ja se sisälsi ensiesiintymisen Luzerner Sinfonieorchesterin kanssa syksyn 2022 aikana. Kuluvalla kaudella hän esiintyy niin Lontoossa, Slovakiassa, Israelissa sekä tietenkin Jyväskylä Sinfonian solistina. Leibovitz on innokas kamarimuusikko, joka levyttää ja esiintyy Südwestrundfunkin kanssa Bruchsaalissa, osallistuu Australian Bendigo Chamber Music Festivalille sekä Hauho-festivaaleille tulevana kesänä. 

Konsertin ohjelmistossa kuullaan Schubertin kuudes sinfonia, sekä Gamzoun sovittama Fantasia C-duuri. Franz Schubert oli todellinen romanttisen neron prototyyppi: köyhä ja boheemi nautiskelija sekä herkkä ja välitön innostuja, joka tulvi melodiaa tuottaen laulun päivässä, kaksi parhaassa. Lyyrinen klassikko, joka varhaisesta kuolemastaan huolimatta loi valtavan tuotannon, joka valloittaa kuulijoita ajasta ja paikasta toiseen. Schubertin kuudes sinfonia iloittelee oopperamaisen raikkasti ja näyttävästi, kun taas hänen viimeisiin teoksiinsa kuuluva viulu-piano-fantasia kulkee verkkaisen luottavaisesti halki vaihtuvien maisemien.
Schubertin rinnalla kuullaan myös kaksi Concertinoa klarinetille ja orkesterille, toinen  Carl Maria von Weberiltä ja toinen Ferruccio Busonilta – tulkitsijana tietenkin illan hurmaava solisti!

Lippuja on vielä saatavilla illan konserttiin.

Osta liput Lippu.fi

Teatteritalon lippumyymälä palvelee konsertin alkuun saakka.