Hyppää pääsisältöön

14.9.2022

Kuva
Pöydällä kahvimuki ja avoin kirja, takana takkatuli.
Kuluvan syksyn ja tulevan talven aikana viisas energiankäyttö on entistäkin tärkeämpää. Jyväskylän kaupunki kannustaa pian alkavalla koko syys- ja talvikauden kestävällä viestintäkampanjalla asukkaitaan energiansäästöön ja kestävän arjen valintoihin. Kampanjasisällöt näkyvät niin teksteinä, kuvina, videoina kuin podcasteinakin. Liity sinäkin mukaan tekemään kestävää arkea Jyväskylässä!

Viestintäkampanjan teemoissa painottuu Jyväskylä ja sen asukkaat 

Viestintäkampanjan runkona toimii artikkelisarja, jonka teksteissä pureudutaan monipuolisesti asukkaita koskeviin käytännönläheisiin energiansäästövinkkeihin. Artikkeleista saa ideoita esimerkiksi oman energiankulutuksen seurantaan, puunpolton tehokkaaseen hyödyntämiseen ja oman kodin energiatehokkaisiin ratkaisuihin. 

– Kantavana teemana meillä on Jyväskylä ja sen asukkaat. Viestinnässä painotamme paikallista otetta – sitä mitä meillä kaupungilla jo tehdään asian eteen ja mitkä asiat juuri Jyväskylässä edistävät energian säästöä, taustoittaa viestintäjohtaja Emmi Palokangas.  

Jyväskylä on resurssiviisaana kaupunkina tehnyt pitkäjänteisesti työtä luonnonvarojen, raaka-aineiden sekä energian kestävän ja harkitun käytön puolesta.  

– Resurssiviisaus näkyy läpäisyperiaatteella koko kaupungin toimissa ja eri toimialoilla aina hankinnoista kaavoitukseen, liikkumiseen ja tilojen käyttöön, toteaa kaupungin ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen.  

Artikkeleissa avataan myös kaupungin tekemää työtä energiatehokkuuden lisäämiseksi; esimerkiksi miten tekoälyllä ja rakennusautomaatiojärjestelmillä ohjataan kaupungin kiinteistöjä järkevään ja säästeliääseen energiankäyttöön tai miten hyödynnämme aurinkoenergiaa koulujen ja päiväkotien katoilla.  

Podcasteissa sukelletaan energiaan ja sen säästämiseen liittyviin teemoihin pintaa syvemmälle. Ääneen pääsevät alan asiantuntijat, ja aiheina ovat muun muassa uusiutuvan energian tutkimus ja tulevaisuuden energiamuodot, kestävä liikkuminen sekä energiatehokas korjaus- ja uudisrakentaminen.   

Energiansäästövinkkejä nähdään myös videoina. Lisäksi kaupungin palveluiden somekanavilla julkaistaan ajankohtaisia lämmitykseen, liikkumiseen ja kierrätykseen liittyviä helppoja arjen niksejä, joiden toivotaan herättävän pohtimaan oman kotitalouden kestävää arkea.  

- Osa artikkeleista julkaistaan englanniksi ja videot ja podcastit tekstitettyinä, jotta ne palvelevat mahdollisimman laajasti asukkaitamme, Palokangas tiivistää.   

Haastamme asukkaat mukaan 

Kampanjan aikana asukkaita, taloyhtiöitä ja yhteisöjä haastetaan mukaan energiansäästöön. Tiedossa on mukavaa yhteistä tekemistä ja innostavia esimerkkejä, jotka osaltaan kannustavat meitä kaikkia pitämään huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme luontoa tuhoamatta.  

– Energiansäästö on meidän kaikkien yhteinen asia ja tänä talvena se on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Siksi haluamme tarjota asukkaillemme paitsi ideoita, myös mahdollisuuden jakaa hyviä omia vinkkejään. Kannattaa siis seurata kaupungin viestintää, kehottaa Palokangas. 

Astetta alemmas koko Suomen voimin 

Jyväskylän kaupunki on mukana myös valtakunnallisessa Astetta alemmas -kampanjassa, joka kannustaa jokaista suomalaista tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia energiakriisin vuoksi.

Lisäksi kaupunki on muiden alueen kuntien kanssa Koko Keski-Suomi säästää energiaa -kampanjassa, jota koordinoi Keski-Suomen liitto. 


Taustaa: Kestävä arki kumpuaa resurssiviisaan kaupungin strategiasta 

Jyväskylä käyttää energiaa viisaasti. Tänä talvena se on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Se on resurssiviisaaksi strategiassaan julistautuneen Jyväskylän kaupungin kestävää arkea.  

Jyväskylässä kestävä arki tarkoittaa tekoja. Sitä, että pidämme yhdessä huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme. Käytämme energiaa järkevästi, ja tilamme taipuvat moneen käyttöön. Kompaktissa kaupungissamme on helppo liikkua fiksusti. Kulutamme vähemmän ja kierrätämme tehokkaasti. Luontoelämykset löytyvät läheltä.  

Seuraa arkeamme ja kerro omista kokemuksistasi somessa  #kestäväarki #Jyväskylä

Kuva
Piirroskuvassa teksti: Hei, miten voin säästää energiaa? Hyödynnä maksuton energianeuvonta!. Kuva Jyväskylän kaupunki

Lisätiedot  

Viestintäkampanja
Viestintäjohtaja Emmi Palokangas
emmi.palokangas[at]jyvaskyla.fi 

Resurssiviisaustyö
Ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen
paivi.pietarinen[at]jyvaskyla.fi

Resurssiviisaus - kestävää arkea

Kestävää arkea -artikkeleita