Hyppää pääsisältöön

6.9.2022

Kapellimestari Sakari Oramo tarttuu tahtipuikkoon Jyväskylä Sinfonian syyskauden avajaiskonsertissa teatteritalolla keskiviikkona 7.9. Konsertin solistina kuullaan Jyväskylä Sinfonian omaa soolosellistiä Ilkka Kauppia, joka puhaltaa pölyt Karjalaisen vuosikymmeniä unohduksissa olleesta sellokonsertosta.
Kuva
Lyhythiuksinen mies mustassa vaaleanappisessa paidassa katsoo kameraan. Kuva Benjamin Ealovega

Sakari Oramon kansainvälinen kiito on huima: Birminghamista Tukholman kautta Suomen Radion sinfoniaorkesteriin, ensimmäisenä suomalaisena levyttämään Wienin filharmonikkojen kanssa sekä kouluttamaan tulevaisuuden kapellimestareita Sibelius-Akatemian professorina. Eikä mitään temppuja ole tarvittu: Oramo on täysin mutkaton ja musiikin voimaan luottava. Jyväskylä Sinfonialla on ollut kunnia työskennellä Oramon kanssa jo edellisellä viikolla, kun hän vieraili Sibelius-Akatemian professorina kapellimestariluokkansa kanssa konsertoimassa orkesterin kanssa Keski-Suomessa. 

Keskiviikon konsertissa kuullaan myös Jyväskylän musiikkielämän voimahahmon Ahti Karjalaisen hersyvän humoristista ja silti jykevän vakuuttavaa sävelkieltä, joka ei jätä ketään kylmäksi. Karjalainen vaikutti Jyväskylän musiikkielämässä monipuolisesti aina kuolemaansa saakka. 

-Ahti sävelsi kolmannen osan lukuisia kertoja ja siitä tuli aina vain huonompi, kuuluu Seppo Laamasen vitsikäs kommentti konsertosta. Se naurattaa hyväntahtoisesti yhä etenkin, kun keskiviikon konsertissa saadaan ensimmäistä kertaa kuulla kolmannen osan vihoviimeisin versio. Se on päivätty kesämökillä Jyväskylässä 7.12.1972. Jyväskylä Sinfonian oma soolosellisti Ilkka Kauppi saa siis kunnian puhaltaa pölyt Karjalaisen vuosikymmeniä unohduksissa olleesta sellokonsertosta - se jos joku on kulttuuriperintömme erityinen aarre!

Keskiviikkoillan konserttoa ympäröivät lisäksi lumoavat matkamuistot: pohjoiseurooppalainen Jouni Kaipainen hurmioitui länsiafrikkalaisen Beninin rummutusperinteestä ja kirkkaasta auringonnoususta, itäsaksalainen Robert Schumann taas länsisaksalaisen Reininmaan elämänilosta ja positiivisesta ilmapiiristä. Siis kokonainen ilta aivan erityisiä aarteita!

Syyskauden avajaiskonserttiin on vielä lippuja saatavilla. Myös  uuden kausilippupaikan hankkiminen Jyväskylä Sinfonian syyskaudelle onnistuu vielä keskiviikkona.

Syksy tuo mukanaan myös keskustelua ja kohtaamisia Kenraalipaussi -tilaisuuksissa

Jyväskylä Sinfonian syksy tarjoilee myös mielenkiintoisia keskustelutilaisuuksia, kun maanantaina 12.9. klo 18 Jyväskylän kaupunginkirjaston 1. kerroksen Kulttuurilavalla kuullaan ensimmäinen taidemusiikin tosiystävän ja musiikkikriitikko Jari Hoffrénin luotsaama Kenraalipaussi -tilaisuus. Ensimmäisellä kerralla haastateltavan tuoliin istahtaa Jyväskylä Sinfonian taiteellinen neuvonantaja Ville Matvejeff ja maanantaina 7.11. pääsemme tutustumaan uuteen päävierailijaan, Jousikvartetti Meta4:n jäsenistöön. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja konsertista

Osta liput konserttiin

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109, suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi