Hyppää pääsisältöön

1.8.2022

Maanantaina (1.8.) alkoi neljännen koronarokotusajan varaus lääketieteellisiin riskiryhmiin kuulumattomille 70–79-vuotiaille Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla.
Kuva
Hoitaja pistää rokotusta asiakkaan käsivarteen. Kuva Jaana Pinson

Ajan saa joko verkosta varaamalla tai omalle terveysasemalle soittamalla. Mikäli mahdollista, aika kannattaa varata netin kautta. Tämä auttaa rajoittamaan varausten aiheuttamaa puheluruuhkaa.

Jos haluat rokotusajan soittamalla, valitse terveysasemasi ajanvarausnumerosta nauhoitteen ohjauksen mukaisesti vaihtoehto 4. Jätä asiasta vain yksi soittopyyntö, ja odota rauhassa soittoa. Huomaathan, että kaikkia puheluita ei aina ehditä takaisinsoittaa samana päivänä.

– Olemme havainneet, että jotkut ajattelevat rokotusjunan jo menneen, jos itseltä jäi välistä vaikkapa kakkosrokote. Näin ei kuitenkaan ole. Rokotuksia voi jatkaa siitä, mihin suojan kartuttaminen jäi. Sekään ei haittaa, jos oman ryhmän jälkeen varaamaan on jo päässyt uusi ikäryhmä, rohkaisee palveluesimies Katri Kinnunen Jyväskylän terveyspalveluista.

Neljännet rokotukset avautuneet portaittain lääketieteellisen riskin mukaan

Neljänsiä rokoteannoksia tarjotaan portaittain aloittaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille.

Tällä hetkellä Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla juuri alkanut perusterveiden 70–79-vuotiaiden neljänsien koronarokotusten pistäminen vie arviolta kaksi viikkoa. Seuraavaksi ajanvarausoikeuden saavat 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, ja heidän jälkeensä vuoroon tulevat 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Näiden ryhmien ajanvarausoikeuden alkamisesta tiedotetaan erikseen.

– Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla oli heinäkuun puoliväliin mennessä annettu reilut 11 000 neljättä koronarokotetta. Siitä eteenpäin rokotukset ovat jatkuneet taukoamatta. Rokotteita ja rokotusaikoja riittää hyvin, Kinnunen sanoo.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Koronarokotusten ohjeistukset ja ajanvarauslinkki löytyvät kaupungin verkkosivulta osoitteesta www.jyvaskyla.fi/koronarokotus. THL on päivittänyt koronarokotusasiaa ”Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?” -sivustolle. 

Lisätietoja

Asiasanat: