Hyppää pääsisältöön

13.6.2022

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun tulokset tulevat aikaisintaan 16.6. 2022. Tuolloin Jyväskylän 1600 peruskoulun päättänyttä nuorta saavat tiedon, aukeaako ovi toivottuun jatko-opiskelupaikkaan.
Kuva
Opiskelija käyttää kannettavaa tietokonetta. Kuva Tero Takalo-Eskola

Yläkoulujen opinto-ohjaajat päivystävät kouluilla tulosten saapumisen jälkeisinä päivinä. Opot auttavat, jos opiskelupaikka jäi saamatta, saatu opiskelupaikka ei ollutkaan se mieluisin vaihtoehto tai jos apua tarvitaan jatkuvaan hakuun tai opiskelupaikan vastaanottamiseen liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaajien koulukohtaiset päivystysajat löytyvät Wilmasta ja koulujen nettisivuilta. Uutta on, että huoltajat pääsevät seuraamaan oman huollettavan opintoihin sijoittumista Opetushallituksen ylläpitämässä Oma Opintopolku -verkkopalvelussa, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista.  

Ohjausta ilman opiskelupaikkaa jääneille peruskoulun päättäneille antaa myös etsivä nuorisotyö. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi, jos tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole selkeät tai nuori jää ilman opiskelupaikkaa. Etsivät nuorisotyöntekijät tavoittaa koko kesän arkipäivisin klo 8–16 palvelunumerosta 050 501 9936.  
Opinto-ohjaajalla on nuorisolain (Nuorisolaki 1285/2016 10 §) mukaisesti oikeus luovuttaa etsivälle nuorisotyölle yksilöinti- ja yhteystiedot perusopetuksen päättäneestä nuoresta, joka ei ole sijoittunut perusopetuksen jälkeisiin opintoihin.  

Nuorten talossa sijaitseva Ohjaamo (osoite Asemakatu 4) tarjoaa neuvontaa ja ohjausta koulutukseen, työllisyyteen, vapaa-aikaan, asumiseen, hyvinvointiin ja moniin muihin arjen asioihin. Ohjaamossa asiointi paikan päällä onnistuu ilman ajanvarausta. Ohjaamo on avoinna koko kesän maanantaista torstaihin, kesäkuussa klo 12–17, heinäkuussa klo 12–16. Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse 050 311 8877 tai ohjaamo@jyvaskyla.fi.  

Ohjausta ja neuvontaa tarjoavat alueen oppilaitosten opiskelija- ja hakupalvelut: 
•    Jyväskylän koulutuskuntayhtymä GRADIA, Valitulle | Gradia 
•    Ammattiopisto Spesia 
•    Jyväskylän palvelualan opisto 
•    Jyväskylän kristillinen opisto 
•    Alkio-opisto, Voimavuosi (alkio.fi) oppivelvollisille 
•    Jyväskylän normaalikoulu, Opinto-ohjaus lukiossa — Jyväskylän normaalikoulu (jyu.fi) 
•    Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE 

Katso myös Jyväskylän kaupungin nettisivut Lukiot ja ammatillinen koulutus sekä Opistot ja aikuiskoulutus. 

  
 

Lisätietoja: 
koulujen opinto-ohjaajat (16.6. alkaen) 
palveluesimies Elina Lämsä, alueellinen nuorisotyö, puh. 040 623 4388
palveluesimies Teija Lapinmäki, Etsivä nuorisotyö, puh. 050 373 4139   
koordinoiva opinto-ohjaaja Teija Hankilanoja-Lesonen, Ohjaamo, puh. 050 386 2255   
palvelujohtaja Sami Lahti, perusopetuspalvelut, puh. 050 325 8578