Hyppää pääsisältöön

25.3.2022

Keskiviikkona 30.3. klo 19 Jyväskylän teatteritalolla konsertti-ilta tiivistyy sähköisiin tunnelmiin, kun illan solistiosuudesta vastaa maailman parhaaksi thereministiksi tituleerattu Carolina Eyck. Illan kapellimestari Aku Sorensen suorittaa konsertin myötä kapellimestaridiplominsa.
Kuva
Tummahiuksinen nainen soittaa theremin-soitinta hiukset ja kädet heiluen. Kuva Christian Hueller

Carolina Eyck (s. 1987) on saksalais-sorbialainen muusikko ja säveltäjä, joka tunnetaan yhtenä maailman johtavana theremin-virtuoosina. Eyck kehitti oman kahdeksan sormen soittotekniikkansa 16-vuotiaana, joka mullisti tavan soittaa instrumenttia. Menetelmää käyttävät therministit ympäri maailmaa. Venäläinen Léon Theremin (Lev Termen) kehitti tämän eksoottisen elektronisen soittimen vuonna 1919. Soitin koostuu laatikosta, jossa on kaksi antennia, ja sitä soitetaan liikuttelemalla käsiä antennien läheisyydessä. 

Aku Sorensen (s. 1997) on suomalais-amerikkalainen kapellimestari ja viulisti. Kaliforniassa syntynyt, nykyään pääsijaisesti Suomessa työskentelevä Sorensen viimeistelee opintojaan Sakari Oramon kapellimestariluokalla Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Illan ohjelmistossa kuullaan Kalevi Ahon säveltämä ensimmäinen suomalainen theremin-konsertto. Se kuvaa arktisen Lapin vuodenaikoja; niitä ei olekaan neljä vaan kahdeksan. Kun maailman johtava thereministi Carolina Eyck siis asettuu maalailemaan taruolentojen sijaan matkaa kaamoksesta keskiyön aurinkoon ja takaisin, ei syntyvää maagista elämystä voi verrata mihinkään.

Vuodenkierron sähköistä rituaalia kehystävät viehkeän urbaanit visiot: Aaron Coplandin näkymä autiosta kaupungista sekä Francis Poulencin traditiolla leikittelevä Sinfonietta. Kapellimestaridiplominsa suorittava Aku Sorensen nivoo kokonaisuuden yhteen panoraamaksi luonnon ja sivilisaation, ikiaikaisen ja luodun jännitteestä: onko ihminen lopulta muuta kuin pieni ohimenevä häivähdys, kuin lehti tuulessa?

Lisätietoja konsertista täältä.

Lisätietoja:

Carolina Eyck

Aku Sorensen

viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 0400 640 109
suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi