Hyppää pääsisältöön

21.3.2022

Kuva
Jyväskylän kaupungintalon edustan liput. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Jyväskylän kaupunginhallitus myönsi kokouksessaan Jyväskylä-mitalin Torsten Lindforsille. Lisäksi hallitus antoi vastineensa hallinto-oikeudelle Hipposta koskevassa valitusasiassa ja esitti valituksen hylkäämistä

Vuoden 2022 Jyväskylä-mitali Torsten Lindforsille

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti, että vuoden 2022 Jyväskylä-mitali luovutetaan kapellimestari, opettaja Torsten Lindforsille. Perusteluissaan kaupunginhallitus totesi muun muassa, että Torsten Lindfors on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Jyväskylän musiikkipedagogiikan ja musiikkikulttuurin edistämiseksi.

Hallitus esittää Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Hippos2020-hanketta koskevan valituksen hylkäämistä

Kaupunginhallitus antoi hallinto-oikeudelle lausunnon Hippos-hanketta koskevassa valitusasiassa. Hallitus esittää, että hallinto-oikeus jättää tutkimatta valituksen siltä osin kuin valitusperusteet liittyvät julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain mukaiseen hankintamenettelyyn tai siltä osin kuin valitusperusteet kohdistuvat muuhun kuin varsinaiseen valituksen kohteena olevaan päätökseen tai tarkoituksenmukaisuussyihin sekä muilta osin hylkää valituksen. Toissijaisesti hallitus esittää, että hallinto-oikeus hylkää valituksen kokonaisuudessaan. Lisäksi hallitus pyytää hallinto-oikeutta velvoittamaan muutoksenhakijat korvaamaan kaupungin oikeudenkäyntikulut.

Valituksen taustalla on Jyväskylän Hippos Ky:n ja Jyväskylän Hippos GP Oy:n osakas- ja yhtiösopimuksen muutos, josta kaupunginhallitus teki päätöksen joulukuussa 2021. Päätökseen haettiin oikaisua, jonka kaupunginhallitus hylkäsi tammikuussa 2022 olleessa kokouksessaan.

Valituksessa vaaditaan hallituksen päätöksen kumoamista. Muutoksenhakijat vetoavat siihen, että päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa ja päätös on muutoinkin lainvastainen. Valituksen perusteluissa nostetaan esille useita perusteita valitukselle. Valituksessa on muun muassa todettu, ettei kaupunki ole järjestänyt hankintalain edellyttämää kilpailutusta mistään hankkeen osuudesta, vaikka hanke on muuttunut täysin aiemmasta poikkeavaksi. Valittajien mukaan kyse on myös valtiontukisääntelyn vastaisesta luvattomasta tukitoimesta. Valituksessa on todettu, että kaupunki on mukana hankkeessa, jossa se harjoittaa liikevoittoa tuottavaa bisnestä. Tällainen tavoite ja sen toteuttaminen menee kunnan toimivallan ulkopuolelle. Lisäksi valituksen mukaan toiset osakkeenomistajat omistavat määräysvallan Jyväskylän Hippos GP Oy:ssä, mikä on kuntalain vastaista (vrt. kuntakonsernia koskeva sääntely).

Kaupunki kiistää vastauksessaan valituksessa esitetyt valitusperusteet ja perustaa vastauksensa mm. aiempiin Hipposta koskeneisiin lainvoimaisiin päätöksiin. Kaupunki toteaa myös, että osa valitusperusteista ja valituksessa esitetyistä väitteistä liittyvät hankintalain mukaiseen menettelyyn, jonka osalta hallinto-oikeudella ei ole toimivaltaa.

Valtiontuen osalta kaupunki viittaa aiempaan 28.5.2018 tehtyyn periaatepäätökseen, jossa on tarkasteltu asiaa. Hankkeen ei ole katsottu vääristävän tai uhkaavan vääristää kilpailua eikä vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Nyt tehty päätös, josta valitetaan, toimeenpanee periaatepäätöstä. Siten hallituksen mukaan ei edelleenkään voida katsoa, että hankkeeseen sisältyisi kiellettyä valtiontukea. Kaupunginhallitus muistuttaa myös, että se on Hippoksen liikuntavuorosopimusta koskevassa päätöksessään 21.6.2021/178 todennut, että valtion tukinotifikaation näkökulmasta Hippos-hanke ei sisällä ylipäätänsä mitään julkista tukea eikä varsinkaan kiellettyä tukea. Kaupunki katsoo, että valituksen kohteena oleva päätös ei ole kuntalain 135 § 2 momentin tarkoittamalla tavalla lainvastainen eikä päätös ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Kaupunginhallitus pyytää päätöksessään hallinto-oikeutta käsittelemään valituksenalainen päätöksen kiireellisenä ja samanaikaisesti hallinto-oikeudessa jo käsittelyssä olevan, kaupunginvaltuuston 23.11.2020 tekemästä päätöksestä jätetyn kunnallisvalituksen kanssa.

Sisäisen tarkastuksen toiminnan painopisteet vuosille 2022–2025

Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kuolinpesän omaisuuden kohdentaminen

Kaupunginhallitus päätti hakea Valtiokonttorilta kuolinpesän omaisuutta. Mikäli perintö kaupungille myönnetään, se kohdennetaan sivistyspalveluiden toimialalle ja osoitetaan vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen.

Taustalla on Valtiokonttorin ilmoitus mahdollisuudesta hakea kuolinpesän omaisuutta kaupungille.  Omaisuus on tullut valtiolle, koska vainajalta ei jäänyt perimään oikeutettuja sukulaisia. Kaupungin hallintosäännön mukaan perinnön vastaanottamisesta ja käytöstä päättää kaupunginhallitus, kun perintö on arvoltaan vähintään 20 000 euroa.


JyväsRiihi ry:n hallitukseen kaupunginhallitus esitti jäseneksi Tapani Kaleniusta ja varajäseneksi Jari Tuukkasta. Lisäksi hallitus totesi, että Tapani Kalenius voidaan myös nimetä hallituksen puheenjohtajaksi.

Kokouksen ilmoitusasioissa kaupunginhallitus käsitteli lisäksi sisäisen tarkastuksen yhteenvetoraportin vuodelta 2021. Kaupungin oma sisäinen tarkastus teki viime vuonna tarkastuksia mm. digilaitteiden hallintaprosessista, vammaispalveluiden sisäisestä valvonnasta, ympäristöterveydenhuollonyhteistoiminta-alueen laskutuksesta, Hippos-hankkeen sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta, tietoturvallisuuden tilasta, turvallisuuslaitteiden ja -järjestelmien hankinta- ja käyttöönottoprosessista sosiaali- ja terveyspalveluissa, virkavalintaprosessista, hankintamenettelyistä ja tietoturvallisuutta koskevien arviointien laadunvarmennuksesta.

Lähes kaikista sisäisen valvonnan arviointikohteista löytyi parannettavaa, jotka liittyivät esimerkiksi vastuiden määrittelyyn, toimintaohjeiden tai sääntöjen puutteellisuuteen tai puutteelliseen sisäiseen valvontaan.

Myönteistä oli se, että sisäisen tarkastuksen suorittamat seurantatarkastukset liikuntapalveluiden ja varhaiskasvatuksen palveluseteliprosessin osalta osoittivat, että sisäisen tarkastuksen aiemmin antamiin suosituksiin oli tartuttu rivakasti ja toteutettu kehittäviä ja korjaavia toimenpiteitä korjaten edellisinä vuosina havaittuja puutteita. Tämä osoittaa sen, että kaupungin omalla puolueettomalla sisäisellä tarkastuksella voidaan kehittää kaupungin sisäisiä prosesseja ja kiinnittää huomioita työtapoihin, jotka muodostavat riskejä yksiköiden omassa toiminnassa.

Yhteenvetoraportti arvioineen on julkaistu kokouksen jälkeen kokouksen esityslistan liitteenä (kohta ilmoitusasiat).

Kokouksen esityslista

Lisätietoja

Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin p. 0400 778 779

Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 014 266 1501

Asiasanat: