14.2.2022
Työpiste vaihtuu, kärryt kaatuu - keittiön sankareilta ei mene sormi suuhun
Tanja Salonen ja Johanna Möller työskentelevät palveluvastaavan ja ruokapalvelutyöntekijän varahenkilöinä. Varahenkilöt työskentelevät palveluvastaavan ja ruokapalvelutyöntekijän sijaisena. Työtehtäviin kuuluu omien päivittäisten keittiötöiden, ruoanlaiton ja siivouksen lisäksi tilausten tekeminen ja työvuorolistojen suunnittelu. Tarjoiluja järjestetään myös erilaisiin tilaisuuksiin, juhliin tai leireille.
Keittiötyössä pitää osata varautua melkein mihin vaan. Tilanteet ja työtehtävät saattavat muuttua nopeaan tahtiin ja askeleitakin kertyy työpäivän aikana yli 10 000. Kiireen keskellä on parasta pysyä rauhallisena.
- Ruokakuskeilta saattaa kaatua loskassa ruokakärry juuri keittiön ovelle, ja makkarakeitot ovat sitten pitkin poikin maassa. Keittiössä on onneksi valmiina vararuokaa, jota käytetään juuri tällaisia tilanteita varten tai jos ruoka pääsisi vaikka loppumaan. Tilanteissa täytyy vaan pitää pää kylmänä, eikä saa panikoitua, sanoo Möller.
Työvuosia Kylän Kattauksella on kertynyt Saloselle ja Möllerille noin 4 vuotta. Työpaikka Kylän Kattauksella houkutteli molempia erityisesti säännöllisen työajan ja työtehtävien monipuolisuuden vuoksi. Työskentelytahti on yleensä kiireistä ja aikataulu on ajoittain tiukka.
- Työtä tehdään välillä yksin ja välillä työntekijöitä saattaa olla 1–10 keittiöstä riippuen. Keskuskeittiössä työskentelemme harvoin mutta, kun siellä ollaan niin työntekijöitä voi olla keittiössä jopa 20, kertoo Möller.
Työpiste saattaa olla keittiö 30 lapsen kyläkoulussa tai 1000 oppilaan yhtenäiskoulussa.
- Vaativinta on hypätä nopealla aikataululla kiireessä uuteen keittiöön, ja ottaa siellä homma haltuun. Eli joka keittiössä selvitetään mitkä ovat sen talon dieetit ja mitä ruokia tarjoillaan ja minkä verran. Siksi toivoisin, että joka keittiössä olisi aina ohjeet selkeästi esillä, lisää Möller.
Varahenkilö työskentelee päivittäin monien ihmisten kanssa. Työskentelypaikka saattaa vaihtua päivän aikana useaan kertaan, jolloin myös työkaverit vaihtuvat. Yhden päivän aikana voi olla kolmekin työpistettä ja toisinaan taas parin viikon sijaistus samassa paikassa. Päiväkodeissa ja kouluissa työskennellessä näkee henkilökuntaa ja tapaa myös lasten vanhempia.
- Tässä työssä on hyvä olla sosiaalinen, oma-aloitteinen ja nopeaan työskentelytahtiin tottunut, sanoo Salonen.
- Jos ruoka sattuisi putoamaan kärrystä maahan, turvaudutaan silloin vararuokaan, Johanna Möller kertoo.
Korona vei hävikkimyynnin tauolle
Korona on myös vaikuttanut Salosen ja Möllerin työskentelyyn Kylän Kattauksella. Töissä suojaudutaan maskien ja visiirien avulla ja käsihygieniasta pidetään entistä parempaa huolta. Molemmilla on kuitenkin huoli siitä, mitä tapahtuisi, jos korona iskee Kylän Kattauksen työntekijöihin.
Koronan vuoksi asiakasmäärät poikkeavat tällä hetkellä normaalista. Suositun hävikkilounaan myynti ulkopuolisille on nyt tauolla. Myös välipalamyynti koululaisille on tauolla.
- Kyllähän se välillä hirvittää, että milloin korona iskee meihin työntekijöihin. Riittävätkö työntekijät sitten valmistamaan ruokaa ihmisille. Onneksi näihinkin tilanteisiin on varauduttu vararuoalla, sanoo Möller.
- Oma sairastuminen ei pelota, mutta pelottaa, jos itse tartuttaa tautia eteenpäin työkavereille tai läheisille riskiryhmään kuuluville. Myös työntekijöiden riittävyys mietityttää, toteaa Salonen.
Ruokapalveluun pääsee kouluttautumaan montaa eri kautta
Mikäli keittiötyöskentely tuntuu kiinnostavalta, löytyy alalta paljon erilaisia koulutusvaihtoehtoja. Osaamista on myös mahdollista päivittää myöhemmin jatkokoulutuksina.
- Kävin ensin lukion, jonka jälkeen opiskelin vielä kotitalousyrittäjäksi ja leipuri-kondiittoriksi ammattikoulussa. Tutkintojen ja työkokemuksen avulla pääsin Kylän Kattaukselle töihin. Tämä työ on myös opettanut minulle paljon uutta, sanoo Möller.
- Jos kiinnostusta alalle löytyy, niin ravintola- ja cateringalan perustutkinnolla sekä hygieniapassilla pääsee kyllä hyvin alkuun. Ruokapalvelussa työskentelee myös paljon restonomeja. Muita hyviä jatkokoulutusmahdollisuuksia ovat myös esihenkilökoulutus, ravitsemussuunnittelija, kokki tai dieettikokki, kertoo Salonen.
- Suoritin itse hotelli- ja ravintola-alan ja suurtalousalan perustutkinnot ja myöhemmin päivitin osaamistani myös palveluvastaavan perustutkinnossa, lisää Salonen.
Johanna Möller ja Tanja Salonen pitävät työstään, vaikka olisikin kiireinen päivä. Lasten ruokailun jälkeen pöytien siivous sujuu ripeästi.
Kylän Kattaus
Kylän Kattaus tuottaa lounas- ja päivällisateriat sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaille koko kaupungin alueelle sekä koulu- ja päiväkotilounaita. Päivittäinen aterioiden määrä on n. 23 600, joista noin 19 800 on lounasaterioita. Kokonaismäärästä noin 10 % on erityisruokavalioita.
Kylän Kattauksessa työskentelee yhteensä noin 370 alan ammattilaista 90 keittiössä. Kylän Kattauksessa valmistettuja aterioita tarjotaan omien keittiöidemme lisäksi noin 110 muussa talossa.
Palveluvastaavien varahenkilöitä Kylän Kattauksella työskentelee tällä hetkellä seitsemän. Viisi heistä, kuten Salonen ja Möller ovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ruokapalvelun varahenkilöitä. Varahenkilöitä työskentelee myös sosiaali- ja terveyspalvelujen ruokapalvelussa ja he tekevät vuorotyötä.
- Meillä Kylän Kattauksella on aivan mahtava varahenkilötiimi, jonka kanssa ollaan yhteydessä myös vapaa-aikana. Aina saa tukea ja voi kysyä apuja tai neuvoja, kertoo Salonen.
Teksti ja kuvat: Laura Onali, verkkoviestinnän harjoittelija