Hyppää pääsisältöön

1.2.2022

Kuva
Mustavalkoisessa kuvassa kolme miestä ja nainen seisovat tummissa vaatteissa ja katsovat kameraan. Kuva Tero Ahonen
Kansainvälisesti menestynyt suomalainen jousikvartetti Meta4 on valittu Jyväskylä Sinfonian päävierailijaksi kahdeksi vuodeksi ajalle 2022–2024. Elokuussa 2022 tehtävässään aloittavat viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, alttoviulisti Atte Kilpeläinen sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka, jotka päävierailijakaudellaan vastaavat vuosittain vähintään neljän konserttikokonaisuuden suunnittelusta sekä orkesterin taiteellisesta kehittämisestä.

Sinfoniakonserteissaan Meta4-kvartetin taitelijat johtavat orkesteria samalla siinä soittaessaan. Kvartetin jäsenet myös jakavat konserttien vetovastuita keskenään, minkä lisäksi kvartetti kutsuu orkesterin eteen vierailijoita alan kansainväliseltä huipulta. 

- Olemme valtavan iloisia, että Jyväskylässä on rohkeutta tarttua tällaiseen toimintatapaan. Jyväskylä Sinfoniassa on mieletön energia ja läsnäolo, ja töitä tehdään intensiivisesti hyvässä hengessä. Se on meitäkin energisoivaa! Meta4 kertoo.  
- Meille on tärkeää pyrkiä olemaan oman aikakautemme ja arvomaailmamme tulkkeja. Tulevilla kausillamme Jyväskylässä haluammekin näyttää ja valaista musiikin kautta yhteiskunnassa laajemminkin näkyvää moniäänisyyttä” kvartetti jatkaa.

Ainutlaatuinen avaus myös kansainvälisesti

Jyväskylä Sinfonian päätös kutsua Meta4 -kvartetti perinteisesti kapellimestareille tarkoitettuun päävierailijatehtävään on kansainväliselläkin tasolla uusi avaus. 

- Orkesterin muusikot ovat erittäin innoissaan tulevasta yhteistyöstä, jolta odotetaan neuvottelevaa ja osallistavaa yhteistyötä. Meta4:n valintaan Jyväskylä Sinfonian taiteelliseksi päävierailijaksi vaikuttivat erityisesti mielenkiintoiset, taidolla suunnitellut ohjelmistot, sekä erittäin korkea ammatillinen taso kaikessa tekemisessä. - Innostus tarttuu ja koko orkesteri yltää parempaan suoritukseen heidän kanssaan, Jyväskylä Sinfonian muusikot summaavat ajatuksiaan päätöksensä takaa.

Meta4 on tällä hetkellä alansa kysytyimpiä tekijöitä, jonka taito ja osaaminen nostavat orkesterin taiteellisen kehityksen uudelle tasolle. Vuonna 2001 perustettu Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa ja onkin yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. 

Ylikapellimestari Ville Matvejeffista taiteellinen neuvonantaja

Ville Matvejeff on työskennellyt Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina vuodesta 2014 lähtien ja nykyinen sopimus on voimassa kevään 2022 loppuun saakka. Matvejeff jatkaa menestyksekkään ylikapellimestarikautensa jälkeen Jyväskylä Sinfonian taiteellisena neuvonantajana vuoden 2023 loppuun saakka. Taiteellisen neuvonantajan tehtävään sisältyy mm. viisi konserttia, ohjelmistosuunnittelua, levytysproduktio sekä orkesterin taiteellisen ja toiminnallisen muutos- ja kehitystyön loppuunsaattaminen; mm. rekrytointiprosessit sekä orkesterin toimitiloihin liittyvät kysymykset.

- Olen iloinen, että koronapandemian aiheuttamista konserttikatkoista huolimatta voimme jatkaa erinomaista yhteistyötämme ja saattaa loppuun orkesterin kehityksen ja yhteistyömme kannalta tärkeitä prosesseja. Jatkamme yhteistyötä sisällöllisesti vielä tuttuun tapaan, mutta minun osalta vähemmillä konserttimäärillä, mikä antaa niin minulle kuin Jyväskylä Sinfonialle aikaa keskittyä uuteen. Hyvät yhteistyösuhteet kestävät kauan, parhaat ovat elämänmittaisia, vaikka rooli välillä muuttuukin. Uskon myös, että vuoteen 2024 mennessä tapahtuneiden muutosten ja askelten myötä orkesteri pääsee astumaan uuteen aikakauteensa iskuvoimaisena niin kokoonpanon kuin soitto-olosuhteiden osalta. Tämä näkymä antaa edellytykset menestyksekkäälle uuden ylikapellimestarin rekrytointityölle, Matvejeff kertoo.

Orkesteri lisää myös vierailevien kapellimestareiden osuutta sinfoniakonserteissaan vuonna 2024 aukeavaa ylikapellimestarin tehtävää silmällä pitäen.

- Uuden ylikapellimestarin valinta on pitkä prosessi, joka lähtee orkesterin oman strategian ja vision kirkastamisesta. Mitä orkesteri haluaa olla tulevaisuudessa sekä erityisesti keitä varten. Prosessiin osallistuu koko orkesteri. Uuden avauksen kynnyksellä on mahtava jatkaa sujuvaa yhteistyötä Villen kanssa, kiteyttää Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila.

Lisätietoja:
intendentti Emma Anttila, p. +358 400 872 168, emma.anttila@jyvaskyla.fi
ylikapellimestari Ville Matvejeff / Fazer Artists Management: Aino Turtiainen-Visala, p. +358 10 422 3420, aino.turtiainen@fazerartists.fi
Meta4 / Sublime Music Agency: Tiina Vihtkari, p. +358 50 594 2430, tiina.vihtkari@sublime.fi