Hyppää pääsisältöön

14.9.2021

Ilman vakituista kotisalia, mutta silti täysille katsomoille soittava Jyväskylä Sinfonia on lähtenyt kunnianhimoisesti hakemaan uutta sointia, tilaratkaisua ja yleisömäärän kasvattamista. Se on kutsunut uuden konserttitilansa suunnittelutiimiin maailmankuulun akustikon Eckhard Kahlen. Kahle vierailee Jyväskylässä 15. ja 16.9. tutustuen orkesterin työskentelyyn ja tulevaan esiintymistilaan Jyväskylä Paviljongissa.
Kuva
Jyväskylän Paviljonki ja messuaukio Lutakossa. Kuva Outi Kaakkuri

Medialla on mahdollisuus seurata maailmankuulun akustikon työskentelyä ja haastatella häntä Jyväskylä Paviljongissa (Lutakonaukio 12, 40100 Jyväskylä) 16.9. klo 14.00 alkaen. Tilaisuuden sujuvuuden vuoksi pyydämme ilmoittautumiset sekä Eckhard Kahlen haastattelupyynnöt ennakkoon Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja markkinointikoordinaattori Suvi Lindell-Mäkelän kautta, p. 0400 640 109, suvi.lindell-makela@jyvaskyla.fi.

Jyväskylä Sinfonia muuttaa 2023

Jyväskylä Sinfonia valmistautuu muuttoon Jyväskylä Paviljonkiin vuonna 2023. Ilman omaa soivaa salia soittava orkesteri on tähän asti soittanut pääosan konserteistaan kaupunginteatterilla, joka on menossa peruskorjaukseen vuonna 2024. 

Paviljongista orkesteri saa sekä harjoittelu- että konserttitilan saman katon alle. Tavoitteena Paviljongissa on edelleen kehittää orkesterin korkeaa tasoa sekä tarjota nykyistä useammalle kuulijalle mahdollisuus päästä nauttimaan lähes 100% täyttöasteella soittavan orkesterin konserteista. 

Muutto Paviljonkiin tulee olemaan orkesterille ja yleisölle näytön paikka ja suunnitelmien mukaan viimeinen välietappi matkalla kohti Jyväskylän omaa musiikkisalia. Soiva musiikkisali on edelleen yksi Keski-Suomen merkittävimmän kasvukeskuksen kulttuuritoimijoiden strategisista tavoitteista tämän vuosikymmenen loppupuolelle.

Luotto huippuosaajaan syntyi Stavangerissa, referenssit vakuuttivat

Mutta kuinka maailmankuulu akustikko liittyy tähän kuvioon? Jyväskylä Sinfonian ja kaupungin edustajat olivat Jyväskylän ystävyyskaupunki Stavangerissa vuonna 2017. Matkalla Stavangerin orkesterisalin sointi vakuutti niin kuulijat kuin muusikot. Selvisi, että salin soinnista vastasi Eckehard Kahle, lukuisia uusia, peruskorjattuja ja akustisen musiikin käyttöön tuunattuja saleja ympäri maailmaa virittänyt muusikkotaustainen akustiikan tohtori.
 
Kului muutama vuosi. Kun Jyväskylä Sinfonian esiintymistilasuunnitelmat menivät uusiksi edessä olevan teatterin peruskorjauksen myötä, päätettiin Jyväskylässä tarttua luuriin ja tiedustella sopisiko Jyväskylä osaamisellaan vakuuttaneen akustiikan huippuosaajan työsuunnitelmiin.

Sovittaa soundin tilaan kuin tilaan

Saksassa syntyneellä Eckhard Kahlella on muusikkotausta. Hän kiinnostui jo varhain myös fysiikasta ja erityisesti akustiikasta. Akustiikan tutkimus tempaisi mukaansa ja Kahle tutki väitöskirjassaan konserttitilojen akustiikkaa. Tällä hetkellä professori, filosofian tohtori Eckhard Kahle on omaa nimeään kantavan tila-akustiikkaan erikoistuneen yrityksen toimitusjohtaja. Hän on maailman kysytyimpiä akustisia suunnittelijoita, jonka referenssilistalta löytyvät muun muassa Philharmonie de Paris, Grande theatre Geneve ja aiemmin mainittu Stavangerin konserttitalo. 
 
Kiinnostavan Kahlesta tekee ennen kaikkea se, että herra pitää haasteista. Tästä kielivät useat peruskorjauskohteiden toteutukset sekä referenssilistalta myös löytyvät konserttikäyttöön viritetyt monitoimitilat. 

Jyväskyläläisten riemuksi Kahle kiinnostui Jyväskylän Paviljongin projektista, jossa nykyinen pääosin puhekäyttöön suunniteltu sali muutetaan orkesterin konserttitilaksi sekä akustisesti nykyistä monipuolisemmin muuntuvaksi tilaksi. Jyväskylä Sinfonia myös lupasi, että ennen akustikon uraa muusikkona toimineelle Kahlelle tarjoutuu Jyväskylässä mahdollisuus tiiviiseen yhteistyöhön orkesterimuusikoiden kanssa, mikä selvästi nosti Jyväskylän osakkeita.

Akustiikkaa muusikoita ja yleisöä kuunnellen

Jyväskylän projektissa Kahle tulee olemaan osa akustisen suunnittelutoimisto Akukonin tiimiä, joka suunnittelee ja rakentaa orkesterin kehittymistä ja sen kasvavaa yleisökapasiteettia palvelevan kokonaisuuden Jyväskylän Paviljonkiin. Akukonin puolelta tiimissä on keskeisessä roolissa akustikko Henrik Möller. 
 
Koska Paviljongin tila ei ole alun perin suunniteltu akustisen musiikin tilaksi, ja seinät ja katto on päätetty pitää saneerauksessa paikoillaan, osaavan ja kokeneen akustikkotiimin merkitys korostuu.  
  
Jos tulevaa parivuotista suunnittelusessiota haluaisi kuvata vaiheissa, projektin ensimmäisessä vaiheessa keskitytään orkesterin edellytyksiin ja orkesteritilan akustiikkaan. Tämän osuus tukee ennen kaikkea orkesterin yhteissoinnin kehittymistä. Toisessa vaiheessa keskitytään salin katsomo-osaan, jolloin pääpaino on yhtälaisessa soinnillisesti korkeatasoisessa kuuntelukokemuksessa katsomopaikasta riippumatta. 
 
Panostukset orkesterin ja kuulijoiden olosuhteisiin tulevat olemaan kohtuullisen suuret. Juuri budjettikäsittelyssä olevan kaupungin talonrakennusinvestointien ohjelmaan Paviljongin tilojen muutostöihin myös orkesterin tarpeisiin on varattu vuosille 2022-2023 yhteensä 7,5 miljoonaa euroa.
 
Lisätietoja:
•    Jyväskylä Sinfonia, intendentti Emma Anttila, p. 0400 872 168
•    Jyväskylän Tilapalvelu, kiinteistöjohtaja Hannu Kantonen, p. 050 304 5951
 
Tilaisuuden sujuvuuden vuoksi pyydämme median erityistoiveita sekä Eckhard Kahlen haastattelupyynnöt ennakkoon Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja markkinointikoordinaattori Suvi Lindell-Mäkelän kautta, p. 0400 640 109, suvi.lindell-makela@jyvaskyla.fi
 
Akustiikkasuunnittelu:
•    Eckhard Kahle: https://kahle.be/en/home.html
•    Akukon: https://www.akukon.fi/fi/Yritys