Hyppää pääsisältöön

24.5.2021

Ympäristöterveydenhuolto teetti vuonna 2020 opinnäytetyön, jonka tarkoituksena oli selvittää kyselytutkimuksella mm. rottien esiintymisen syitä Jyväskylässä.
Kuva

Kyselytutkimukseen saatiin vastauksia 473 kpl. Kyselytutkimuksen perusteella rottahavaintojen lisääntymisen syitä olivat muun muassa lintujen ruokinta, pihojen epäsiisteys, rikkinäiset ja täydet jäteastiat sekä huonosti hoidetut kompostit.

Rikkinäiset jäteastiat houkuttelevat rottia

Rottien torjunnassa oleellista on ennaltaehkäisy.

”Yksityiset ihmiset voivat torjuvat rottia helpoiten siten, että rottien saataville ei jätetä mitään syötävää. Pihapiiri ja rakennusten ympäristö tulee pitää siistinä niin, että rotilla ei ole piilo- tai pesäpaikkoja. Jäteastiat tulee olla ehjiä ja niiden kannet mennä kiinni”, sanoo ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola Jyväskylän kaupungilta.

Biojätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa, tarkoitukseen sopivassa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty.

”Rotat pääsevät sisälle rakennuksiin pienistä, jopa alle kahden senttimetrin levyisistä raoista. Rakennusten rakojen ja läpivientien tilkitseminen tai verkkojen asennus ovat hyviä keinoja torjunnassa” Ilmola ohjeistaa.

Ruoki lintuja vain talvisin

Lintujen ruokintapaikat voivat houkutella paikalle rottia. Lintuja ei tarvitse ruokkia kesällä, touko-lokakuu välisenä aikana. Yleensä linnut löytävät luonnosta ravintonsa ja lämpimässä taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi. Kesällä tarjottu siemenravinto saattaa myös haitata pikkulintujen poikasten kasvua, sillä siementen ja talin ravintosisältö on erilainen, kuin poikasten luontaisessa hyönteisravinnossa. Vesilintujen poikasten leipäruokintaa tulee välttää. Yksipuolinen ja väärä ravinto voi aiheuttaa poikasille parantumattomia ja lentämisen estäviä siipien luuston kehitysvaurioita.

Näin rottia voi loukuttaa

Rottien pyydystäminen onnistuu esimerkiksi sähkökäyttöisillä tai mekaanisilla loukuilla. Loukkujen sijoittamisessa tulee kiinnittää huomiota siihen, etteivät ne vahingoita muita eläimiä tai ihmisiä. Loukut tulee tarkastaa päivittäin.

Loukkuun voit asettaa syötiksi esimerkiksi ruisleipää, juustoa, viljatuotteita, keitettyä kananmunaa, kuivattuja hedelmiä tai suklaata. Rottia voi pyydystää myös elävänä pyydystäviin loukkuihin, jos ne pystytään lopettamaan nopeasti ja kivuttomasti, kuten eläinsuojelulaissa edellytetään. Kuolleisiin rottiin ei tule koskea paljain käsin. Kuolleet rotat voi laittaa muovipussissa sekajätteisiin. 

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto ja ympäristönsuojelu antavat ohjeita ja neuvoja jyrsijöiden torjunnassa. Kaupunki ei hävitä rottia yksityisten kiinteistöillä. Kiinteistöjen omistajat voivat tarvittaessa tilata tuholaistorjuntayrityksiltä apua rottien torjuntaan ja hävittämiseen. 

Jäteastioiden kuntoa valvotaan sekä ympäristönsuojelun että ympäristöterveydenhuollon tarkastusten yhteydessä.
 

Asiasanat: