Hyppää pääsisältöön

26.4.2021

Jyväskylä on palannut koronaepidemian perustasolle. Viime viikolla (viikko 16) uusia tartuntoja ilmeni 6 kappaletta, kun aiemmalla viikolla (viikko 15) niitä oli 21. Ilmaantuvuusluku on Jyväskylässä nyt 17,6 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä positiivisia on 0,4 %.
Kuva
Kaksi hoitajaa vierekkäin maskit naamalla, tekevät käsillään sydämen.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä totesi, että rajoitusten ja suositusten purkamisessa edetään viime viikolla julkaistun exit-suunnitelman mukaisesti. Riskiryhmien asumispalveluissa sekä kaupunginsairaalassa vierailusuosituksia kuitenkin kevennetään huomisesta alkaen.

Huomisesta eli 27.4.2021 alkaen ikääntyneiden, vammaispalveluiden tai sosiaalihuoltolain mukaisissa asumisyksiköissä sekä kaupunginsairaalan osastoille tehtävistä vierailuista ei tarvitse sopia etukäteen eikä vierailijoiden määrää rajoiteta. Jos asukas vierailee asumisyksikön ulkopuolella, häntä ei enää aseteta karanteeninomaisiin olosuhteisiin yksikköön palattua.

Jos yksiköissä ilmenee tartuntoja, tartuntataudeista vastaava lääkäri arvioi ja asettaa tarvittaessa karanteenit. Tuolloin vierailukieltoja voidaan asettaa. Muuten rajoituksista kuitenkin luovutaan.

- Maskien käyttöä, turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa on hyvä noudattaa vierailuilla edelleen ja niistä annetaan ohjeet asumisyksiköissä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä tiivisti.

Liikuntapalveluita avataan exit-suunnitelman mukaisesti ensi viikolla

Aikuisten ulkoliikuntaa vapautetaan Jyväskylässä 1.5. alkaen. Kaupungin ulkoliikuntapaikoilla osallistujamäärä on aluksi 10 henkilöä. Ulkoilmassa tapahtuvassa harrastustoiminnassa voi olla läsnä useampia 10 hengen ryhmiä, jos ryhmien välillä on riittävät turvavälit eivätkä ryhmät pääse sekoittumaan harrastamisen yhteydessä. Joukkuelajeissa harjoittelu ulkona vapautetaan kokonaan kolmen ylimmän sarjatason osalta 1.5. alkaen.

Tavoite on, että ulkoliikunnan osallistujamäärää kasvatetaan hallitusti toukokuun aikana ja osallistujamäärää koskevan rajoitukset voidaan poistaa kokonaan 1.6. alkaen.

Uimahalleihin ja kaupungin kuntosaleille aletaan ottaa asiakkaita rajoitetusti 3.5. alkaen. Liikuntapalvelut tiedottaa vielä tämän viikon aikana, miten vuoroja uimahalleihin ja kuntosaleille voi varata.

- Kaupungin tavoitteena on, että sisäliikuntaa voidaan avata yhä enemmän kesäkuun alussa ja joukkoliikuntaakin voitaisiin sisätiloissa harrastaa ilman rajoituksia heinäkuun alusta lähtien, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä totesi kokouksessa.

Rajoitusten purku vaiheittain Jyväskylässä

 • Toisen asteen ja korkeakoulujen sekä kansalaisopiston etäopetussuositus päättyi 19.4.2021.
 • Yksityistilaisuuksia koskeva suositus osallistujamäärästä nousee 6 henkilöstä 10 henkilöön ajalla 1.-16.5.2021.
 • Aikuisten ulkoliikunta vapautuu 10 hengen ryhminä samoin kuin joukkueliikunta ulkoilmassa kolmen ylimmän sarjatason osalta 1.5. alkaen.
 • Tavoite on vapautua ulkoliikuntaa koskevista rajoituksista kokonaan 1.6.2021 alkaen.
 •  Aluehallintoviraston päätöstä yleisötilaisuuksien osallistujamäärästä toukokuussa odotetaan kuluvalla viikolla. Urheilutapahtumiin ja sarjapeleihin voi osallistua AVI:n päätöksen mukainen yleisömäärä.
 • Uimahallit ja kuntosalit avautuvat rajoitetusti 3.5.2021 alkaen. Liikuntapalvelut tiedottaa tämän viikon aikana tarkemmin varauskäytännöistä.
 • Sisäliikuntaa on tarkoitus avata hallitusti 1.6. alkaen.
 • Aikuisten sisätiloissa tapahtuva joukkueurheilu ja ryhmäliikunta pyritään vapauttamaan 1.7. alkaen.
 • Työ- ja päivätoiminta avataan 1.8.2021 alkaen.
 • Etätyösuositus kaupungin työntekijöille jatkuu 31.8.2021 saakka.
 • Kirjastojen lukusalit, oleskelu- ja opiskelutilat sekä varattavat sekä omatoimikirjastot ovat suljettuina kirjastojen normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Lukusalien ja omatoimikirjastojen avaamista tullaan arvioimaan rokotuskattavuuden edetessä.

Jyväskylän kaupunki seuraa tartuntatilannetta ja tiedottaa aktiivisesti rajoitusten purkamisesta poikkeusolojen johtoryhmästä. Rajoituksia voidaan purkaa jo nopeammin, mikä tartuntatilanne pysyy alhaalla. Myös kiristyksiä tehdään nopeasti, jos tarve on. Seuraava tarkastelu tullaan tekemään viimeistään poikkeusolojen johtoryhmässä 10.5.2021.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486

Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205

Jyväskylän sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Asiasanat: