Hyppää pääsisältöön

23.4.2021

Kuva
Koira ihmettelemässä Oikokadun maalauksia. Kuva Jaana Pinson
Huhtikuun 24. päivä vietetään valtakunnallista koiranpäivää. Sen kunniaksi julkaisemme Jyväskylän oman kuntakoiran haastattelun. Jyväskylä on koiralle unelmien kaupunki monessakin mielessä.

Iloinen tsekinpaimenkoira vilahtaa Jyväskylän kaupungin some-tileillä, verkkosivuilla, intrassa ja joskus kahvihuoneessakin. Välillä se käy patsastelemassa sataman Jyväskylä-kirjaimilla, Harjun portailla, Laajavuoren huipulla, kaupungintalolla, teatterilla tai milloin missäkin tätä tärkeää viranhaltijaa tarvitaan.

Kyseessä on tietysti Jyväskylän kuntakoira Vinka, jonka ura kaupungin markkinoijana on hiljalleen lähtenyt nousukiitoon. Vinka on oikea Jyväskylä-fani, joten se on mielellään kohottamassa kotikaupunkinsa mainetta. Kuntakoira asuu Tikkakoskella, ja sen nimi onkin kotiseudulleen uskollisena saanut inspiraationsa Tikkakosken ilmasotakoulun Vinka-harjoituskoneista. 

Mutta miten tällainen tikkakoskelainen koira sitten päätyi Jyväskylän kuntakoiraksi? 

Vinka ilmestyi ensimmäisen kerran Jyväskylän kaupungin verkkosivulle vuonna 2018. Se kävi helposti, sillä Vinkan omistaja Jaana Pinson työskentelee kaupungin verkkoviestinnän asiantuntijana. Tarvittiin koira-aiheinen kuvituskuva, ja mikä olisikaan helpompi kuvauskohde kuin oma nappisilmä. 

Verkkosivuilla Vinka on kuvittanut erilaisia sivuja ja uutisia, jotka ovat liittyneet esimerkiksi koirapuistoihin, koirien uimapaikkoihin, kakkaroskiksiin ja näyttelyihin.

Kuva
Koira Neron portailla Harjulla. Kuva Jaana Pinson

Kaupungin Instagramissa Vinka esiintyi ensimmäisen kerran keväällä 2019. Samaan aikaan kaupungin leivissä oli juuri aloittanut sosiaalisen median asiantuntija Outi Kaakkuri, joka ihastui oitis koiran lempeään ilmeeseen. 

– Vinkasta oli juuri otettu kuvia satamassa ja yksi niistä sopi loistavasti varoittamaan kuntalaisia heikoista jäistä. Ajattelin silloin, että noin kuvauksellista eläintä on hyödynnettävä tulevaisuudessa enemmänkin kaupungin some-viestinnässä, Outi Kaakkuri muistelee. 

Sittemmin kuntakoira on vilahtanut lukuisissa muissakin some-postauksissa. Se on ottanut vastaan kaupunkilaisten onnitteluja Jyväskylän syntymäpäivänä, opastanut kuntalaisia kasvomaskin käytössä ja kertonut koronan vaikutuksista palveluihin, toivotellut hyvää joulua, pääsiäistä tai kesää, innostunut luonnonilmiöistä ja tiedottanut koirahiihtovuoroista. Välillä se on tutustunut kaupunginteatteriin, sinfoniaorkesteriin ja pelastuslaitokseen. 

Näiden lukuisien edustustehtävien myötä Vinka sai Kuntakoira-tittelin viestinnän tiimiltä. 

Kuntakoiran mietteitä

Kysyimme kuntakoiralta itseltään, miten tällainen tärkeä tehtävä on luonnistunut. 

– Palaverit ovat olleet helpointa kauraa, kun silloin saa nukkua rauhassa. Ellen sitten ole joutunut tuuraamaan! Helppoa ja mukavaa on tietysti ollut ottaa paijausta vastaan ja laskea siten ihmisten stressitasoa. Olen ollut aika toivottu vieras toimistolla, kuntakoira kehaisee. 

Kuva
Koira kuulokkeet kaulassa tietokoneen luona palaverissa. Kuva Jaana Pinson

Myös kuvissa pönöttäminen on Vinkan bravuuri. Entä mikä sitten on ollut vaativin tehtävä? 

– Koronamaskikuvauksissa sai olla tarkkana, kun piti yrittää pysytellä paikoillaan. Maski roikkui välillä korvasta ja välillä se oli kirsunkin päällä. Vaan kyllähän moinen koiralta onnistuu – välillä jopa paremmin kuin ihmisiltä, Vinka vitsailee. 

Mitenkäs etätyö on sujunut?

– Etätyö on ollut todella rankkaa ja tylsää. Toimistolla sentään sai rapsutuksia ja tauoilla jotain herkkuja, mutta nyt on päivätarjoilu aivan nollassa. Tokihan etätyö osaa olla koirille mukavaakin, kun omistajat ovat koko ajan kotona. 

Kuva
Koira makaa sängyllä tietokoneen vieressä tassut kohti taivasta. Kuva Jaana Pinson

Virka-aikana on sattunut nolojakin tilanteita. 

– Kerran oli kaupungintalolla kakkukahvit. Köllöttelin kahvihuoneen pöydän alla ja silloin pärähti, ihan äänen kanssa pääsi pieru. Jestas, että nolotti. Yritin kääntää syyttävän katseeni omistajaan, mutta ei auttanut. Tapahtuma kuitenkin herätti hilpeyttä – niin, pieru naurattaa aina, hekottelee kuntakoira. 

Jyväskylä on koiralle entistä mukavampi kaupunki 

Jyväskylän 30 valtuutettua vaati kesällä 2019 koirien huomioimista kaupunkisuunnittelussa. Valtuustoaloitteessa ehdotettiin kadunvarsille roska-astioiden lisäämistä, Jyväsjärven koiranuittopaikan turvallisuuden parantamista ja koirien uittamisen mahdollistamista rakentamattomilla rannoilla. 

Tänä keväänä kaupunginhallituksen kokouksessa todettiin, että aloitteeseen vastattiin ja toimenpiteisiin ryhdyttiin valtuutettujen toivomalla tavalla. 

Koirankakkapussitelineitä ja roska-astioita on lisätty vilkkaimpien reittien varrelle. Roska-astioita on tällä hetkellä eri puolilla kaupunkia noin 1 100. 

Myös koiranuittopaikkoja on parannettu ja kaupungin kenttiä on annettu koiraharrastajien käyttöön. Koirapuistoja on rakennettu ja rakennetaan lisää yhteistyössä koiraharrastajien kanssa. 

Kuntakoira testasi Tikkakosken koirapuiston päivää ennen virallisia avajaisia. 

Kuva
Kaksi koiraa koirapuistossa. Kuva Jaana Pinson

– Puisto on todella iso ja hienoa, että se on metsä eikä hiekka-aavikko. Isoille ja pienille tassuttajille on omat puoliskonsa ja se on hyvä. Olen kova innostumaan, siinä riemussa voisi pienempi kaveri saada kolhuja, kertoo kuntakoira. 

Seuraavana vuorossa ovat koirapuistot Vaajakoskelle ja Keljonkankaalle. Ne odottavat vielä rahoitusta.

Koiranpäivä aktivoi touhuamaan koiran kanssa 

Valtakunnallista koiranpäivää vietetään vuosittain 24.4. Tänä vuonna (2021) päivän teemassa kannustetaan aktiiviseen elämään koiran kanssa. Koiranpäivänä jaetaan vinkkejä koiran aktivoimiseen ja siihen, mitä kaikkea koiran kanssa voi harrastaa. 

– Et taida tietääkään, että Jyväskylä on opiskelukaupungin lisäksi myös koirien koulukaupunki. Täällä voi opetella palveluskoiralajeja, tottelevaisuutta, agilitya, flyballia, rally-tokoa, nose workia, näyttelykoulutusta ja vaikkasta mitä. Minulla on tassussa tokon alokasluokka, olen suorittanut käyttäytymiskokeen hyväksytysti ja rally-tokon mestariopinnot ovat minulla kesken, retostelee myös Suomen muotovalion tittelin saanut kuntakoira. 

Pitkät kävelylenkit ja koiran kanssa hömpöttäminen ovat hyvää vastapainoa työlle – niin omistajalle kuin karvakuonollekin.

Kuva
Kuntakoira ottaa aurinkoa satamassa talvella. Kuva Outi Kaakkuri

Teksti ja kuvat: Outi Kaakkuri ja Jaana Pinson

8 kiperää kyssäriä kuntakoiralle

Mikä on mottosi? Se joka pierua pidättää, sillä on jotain muutakin vilunkia mielessä.

Miten kuvailisit itseäsi viidellä sanalla? Sikakaunis, hulmutukkainen, ylenystävällinen, valokuvauksellinen, noheva.

Perheesi? Olen pian 5-vuotias sinkku. Viisi pentuani on maailmalla, onneksi.

Työhistoriasi? Toinen ammattini on teräsmyyjä.

Lempikappaleesi? Who let the dogs out.

Lempiherkkusi? Pupun papanat (syön salaa).

Suurin haaveesi? Että saisin mestariopinnot päätökseen ja rally-tokovaliotittelin.

Paras paikka Jyväskylässä? Oma reviiri Tikkakoskella. Saa olla irti ja hömpötellä.

Asiasanat: