Hyppää pääsisältöön

4.4.2021

Jyväskylässä on asetettu uusia koronakaranteeneja Kypärämäen ja Viitaniemen koululle sekä Taikalampun päiväkotiin Kuokkalassa. Altistumiset ovat tapahtuneet ennen pääsiäistä ja karanteenit kestävät 14 vuorokautta altistumispäivästä. Perheet on tavoitettu ja heille on annettu tarkka tieto karanteenin kestosta altistumisajankohdan mukaisesti.
Kuva
Tiedotelappu ikkunassa, taustalla koronahoitaja ja asiakaspisteet.

Kypärämäen koululla karanteeni koskee 35 ja Viitaniemen koululla 31 henkilöä. Kuokkalan Taikalampun päiväkodissa karanteeni koskee 38 henkilöä. Kaikki altistuneet ohjataan koronatesteihin. 

Vaikka karanteeneja on loppuviikosta ja pääsiäisen aikana määrätty Jyväskylässä useammalle koululle ja nyt myös yhteen päiväkohtiin, on tartuntatilanne Jyväskylässä edelleen rauhallinen. Maanantaista sunnuntaihin Jyväskylässä on viikolla 13 todettu 45 tartuntaa, joka on samaa luokkaa kuin edellisellä viikolla (viikko 12 yhteensä 46 tartuntaa).

- Ilmenneiden tartuntaketjujen alkuperä on terveydenhuollon tiedossa, joten kokonaisuus on hyvin hallinnassa, apulaisylilääkäri Eila Heinonen kertoo. 

Karanteeni on varotoimenpide, jolla estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen  

Karanteeni koskee vain niitä henkilöitä, jotka ovat voineet terveydenhuoltoviranomaisen arvion mukaan altistua koronavirukselle. Terveydenhuolto on antanut ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, on karanteeni 14 vuorokautta viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta. Muut kuin karanteeniin määrätyt lapset ja nuoret voivat tulla terveenä kouluun ja päiväkotiin pääsiäisen jälkeen.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin. Karanteeniin asettaminen on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan ja mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.    

Jyväskylän kaupungin koronakaranteeniohje on verkossa. Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi.   

Lisätietoja:
- perusopetuksen palvelujohtaja Tuija Rasinen, p. 050 517 1832
- varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Päivi Koivisto, p. 040 747 9723
 

Asiasanat: