Hyppää pääsisältöön

31.3.2021

Timo Hakkarainen, 60, on velvoitetyöllistettynä Jyväskylän kaupungilla ikääntyneiden palveluissa Huhtasuon palvelutalossa. Timon tehtävänä on olla iäkkäitä asukkaita varten. Hän soittaa kitaralla ja huuliharpulla, seurustelee ja ulkoilee asukkaiden kanssa. Timo myös tarvittaessa avustaa asukkaita ruokailussa.
Kuva
Velvoitetyöllistetty Timo nyrkkeilee palvelutalon asukkaan kanssa.

Timo Hakkarainen on pitkän linjan ammattimuusikko, entinen kirjapainotyöntekijä ja valmistunut koulunkäyntiavustajaksi vuonna 2002. Hänellä ei ole aiempaa työkokemusta vanhusten parista. Timon perheessä on ikäihmisten palveluissa työskenteleviä. Siksi hänelle onkin tuttua, kuinka kiireistä hoitajien työ välillä on. Timo toivoo omalla panoksellaan myös helpottavansa hoitajien työtä.

– Parasta on, kun asukas tulee iloiseksi ja hymyilee. Yksilöllinen kohtaaminen on kaikkein tärkeintä, aito läsnäolo ja keskustelut. Hedelmällisiä juttutuokioita on ollut elämän tarkoituksesta, sota-aikaisista muistoista ja lapsuuden maisemista. Hetket antavat paljon itsellenikin, Timo Hakkarainen sanoo.

Rauhallista läsnäoloa

Timo on sopeutunut työyhteisöön nopeasti. Myös henkilöstö ja omaiset ovat huomioineet iloisen ilmapiirin. Hoitajat ovat saaneet lisävirtaa työhönsä elävästä musiikista ja asukkaiden ilosta.

– Vanhusten keskuudessa on palvelutaloissakin paljon yksinäisyyttä, kaipuuta toisen ihmisen rauhalliseen läsnäoloon. Hoitajilla on paljon työtä, eikä aika tahdo riittää pitempiin kohtaamisiin. Minulla on aikaa asukkaalle, Timo Hakkarainen kiteyttää.
Timo saattaa istua seurustelemassa pitkän tovin asukkaan huoneessa, soitella ja laulaa. Asukkaalla vähintään jalka hytkyy mukana, vaikka muistisairaus olisi vienyt jo sanat mennessään.

Huhtasuon asukkaat ovat olleet erittäin mielissään Timon tulosta. Hän on tuonut mukanaan paljon iloa ja virkistystä. Moni asukas kiittää Timoa yksilöllisistä hetkistä ja varmistelee, että tulethan sitten huomenna takaisin.

– Useasta asukkaasta huomaa muutoksen aiempaan jo. He ovat virkeämpiä, hymyilevät ja ottavat kontaktia. Timo on ollut oikea lottovoitto meille, kiittää palveluesimies Saila Ohmero.

Tarvetta ”Timoille” olisi joka talossa

Timo Hakkaraisella on kosolti tilanne- ja huumorintajua. Nämä ominaisuudet ovatkin kullankalliita tehtävässä, jota Timo kutsuu unelmatyökseen.

– Jos näen asukkaan huoneen seinällä Elvis-julisteita, kitarasta lähtee Love me tender. Kun seinällä on kuva asukkaan kotitalosta tai lapsista, niistä on syntynyt pitkät tarinat.

Niittylässä on viisikymmentä asukasta. Asukkaat asuvat Huhtasuon palvelutalon kahdessa alimmassa kerroksessa. Timo pyrkii tasapuolisuuteen, jotta kaikki halukkaat pääsevät osallisiksi kohtaamisista. Jokainen omalla toivomallaan tavalla.

– Olisi hienoa, jos mahdollistuisi kokoaikaisesti tällainen työ palvelutaloissa. Jokainen iäkäs asukas tarvitsisi ”oman Timon”, toteaa Saila Ohmero.


Teksti: Sanna Siniluhta
 

Velvoitetyöllistäminen

Lakisääteinen palvelu, jossa kaupungin on tietyin ehdoin tarjottava yli 57-vuotiaille palkkatuettua työtä tai muuta työllistymistä edistävää palvelua.  

Velvoitetyö on kokoaikaista työtä ja sen kesto on enintään 26 viikkoa.

TE-toimisto tai oman asuinkunnan työllisyyspalvelut tiedustelevat työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluvalta henkilöltä hänen halukkuuttaan käyttää oikeutensa velvoitetyöhön. Kaupungin työllisyyspalveluista ollaan yhteydessä työllistettävään henkilöön ja hänet kutsutaan haastatteluun.

Asiasanat: