Hyppää pääsisältöön

12.2.2021

Jyväskylässä on todettu kuluneella viikolla 47 koronatartuntaa. Jyväskylän ilmaantuvuusluku on myös tartuntojen vähentyessä kääntynyt laskuun. Sairaalahoidon tarve ei ole missään vaiheessa merkittävästi kasvanut ja tartuntojen alkuperästä pystytään jäljittämään noin 80 %. Näin ollen kaupunki katsoi palanneensa jälleen koronan kiihtymisvaiheeseen.
Kuva
Hoitaja laittaa koronanäytettä putkiloon. Kuva Jaana Pinson

Jyväskylän tartunnoista 31 on saatu perheiden sisältä. Perheen sisältä saatu tartunta tarkoittaa tilastoinnissa sitä, että joku perheenjäsen on saanut karanteenissa ollessaan jatkotartunnan tautia samassa perheessä sairastavalta läheiseltään. Tartunnan saanut henkilö on siten jo ollut karanteenissa eikä ole aiheuttanut tartuntariskiä perheen ulkopuolisille henkilöille. 

Tänään kokoontuneessa poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että tartuntatilanteen rauhoituttua alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa voidaan avata tulevana maanantaina 2 viikon tauon jälkeen. Myös kaupungin kirjastot ja museot avataan jälleen 15.2.2021 alkaen koronaohjeet huomioiden. Kaupungin kirjastoissa palvellaan helmikuussa rajoitetuin palveluin. Varausten nouto, palautus, uutuusaineiston lainaus rajatusta kokoelmasta sekä asiakaskoneiden lyhytaikainen käyttö palvelevat kirjastojen aukioloaikoina. Kokoelma- ja oleskelutilat ovat suljettuina helmikuun ajan. Kirjastoautot eivät liikennöi helmikuussa eivätkä omatoimikirjastot palvele kirjastojen normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.

Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastusten avaamisen lisäksi kaupunki keventää myös oppilaitoksille antamaansa laajaa etäopetussuositusta siten, että lähiopetus voidaan jälleen mahdollistaa kriittisillä aloilla sekä portaittain myös lukioissa. Alkuviikosta Jyväskylän kaupunki avasi myös omat yläkoulunsa lähiopetukselle. 

- Esimerkiksi Gradia tiedotti jo eilen lisäävänsä ensi viikosta lähtien lähiopetuksen määrää. Jatkossa lähiopetusta voidaan järjestää siten, että korkeintaan neljännes oppilaitoksen opiskelijoista osallistuu siihen samanaikaisesti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kädentaitoja edellyttävän ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen lisäämisen sekä ensimmäisen ja toisen vuosikurssin lukiolaisten vuoroviikoittaisen lähiopetuksen. Kaupunki tukee tehtyä linjausta, koska sillä voidaan turvata opintojen eteneminen ja tukea nuorten hyvinvointia, sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo tiivistää. 

Pandemia ei missään nimessä ole ohi – voimaan jää vielä laaja joukko suosituksia ja rajoituksia

Jyväskylässä muut voimassa olevat rajoitukset mm. aikuisten liikuntaharrastusten, kokoontumisrajoitusten ja maskisuositusten osalta pysyvät kuitenkin voimassa, sillä koronatilanne on edelleen aktiivinen ja voi muuttua nopeasti. 

- Laajat altistukset voivat nopeasti aiheuttaa kaupungissa tilanteen, jossa monen arki muuttuu. Siksi on tärkeää noudattaa annettua maskisuositusta sekä kokoontumisrajoituksia ja kantaa vastuuta siitä, että arkemme säilyy mahdollisimman normaalina, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistuttaa. 

Mikäli tilanne lähtee jälleen heikkenemään, kaupungilla on valmius palauttaa rajoituksia voimaan. Sitä ei kuitenkaan haluta tehdä vaan elää kevät mahdollisimman normaalisti rinnakkain rokotusten etenemisen kanssa. 

Rokotusten toteutus on sosiaali- ja terveyspalveluille mittava urakka.  

- Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa toimitaan koronasta johtuen rajoitetuin palveluin. Laaja joukko henkilöstöstämme on sidottu koronajäljitykseen ja rokotusten toteutukseen. Jos uusia laajoja tartuntaryppäitä ilmenee, se heijastuu välittömästi peruspalveluihin. Siksi toivomme, että tartuntatilanne pysyy rauhallisena ja saamme siirrettyä painopisteen koronan hoidosta rokotustoimintaan ja rokotusten jälkeen jälleen arjen normaalitoimintaan, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo korostaa.

Kaupungin johdolta kiitosta asukkaille, oppilaitoksille ja sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstölle

Jyväskylän kaupungin johto antaa laajaa kiitosta asukkaille vastuullisesta toiminnastaan tilanteen saamiseksi hallintaan.

- Suositusten ja rajoitusten merkityksen punnitsee lopulta asukkaidemme käytös. Ja tilanteen nopea haltuunotto osoitti jälleen sen, että asukkaamme toimivat erittäin vastuullisesti kun tarve on, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa. 

Kaupunginjohtaja antaa kiitosta myös oppilaitoksille. 

- Oppilaitokset olivat todella isossa roolissa sekä jäljitystyössä että oppilaiden kontaktien rajoittamisessa. Poikkeusolot ovat vaatineet nuorilta paljon ja siksi on hyvä, että niissäkin voidaan nyt rajoituksia hieman höllentää ja varmistaa nuorten opintojen eteneminen.

Suurin kiitos kaupunginjohtajalta tulee kuitenkin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnalle.

- Koronajäljitystä vahvistettiin jälleen nopeasti muiden palveluiden henkilökunnalla ja se toimi jälleen erittäin tehokkaasti suuren paineen alla. Palveluissa tehtiin valtava selvitystyö ja asetettiin jälleen karanteenit oikein. Siten tartunnat saatiin pysäytettyä, vaikka tilanne hetkellisesti tuntui karkaavan käsistä. Jokainen jyväskyläläinen saa olla valtavan ylpeä toimivista palveluistamme, joissa ammattilaiset tekevät työtä meidän kaikkien arjen turvaamiseksi todella nopeasti muuttuvissa olosuhteissa, Koivisto kiittää.  

Jyväskylässä mm. uimahallit, teatteri ja Sinfonia sekä yli 18-vuotiaiden liikuntarajoitukset toimivat suosituksin ja rajoituksin vielä helmikuun ajan. Suositusten ja rajoitusten jatkoa pohditaan 22.2. olevassa poikkeusolojen johtoryhmässä. 

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertovat koronatilanteesta 12.2.2021.

Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Lisätietoja

  • Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
  • Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
  • Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
  • Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
Asiasanat: