Hyppää pääsisältöön

2.2.2021

Valtakunnallisen Waltti-järjestelmän uudistus käynnistyy ensin Jyväskylän seudulta ja etenee vuoden 2021 aikana muihin Waltti-kaupunkeihin
Kuva
Mies maksaa Waltti-matkakortilla Linkki-linja-autossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskylän seudun Linkki-joukkoliikenteen käytössä oleva Waltti-lippu- ja maksujärjestelmä on vaiheittain muuttumassa tunnistepohjaiseksi. Uudistus ei vaadi asiakkailta erityisiä toimenpiteitä, eikä sillä pitäisi olla muutoksen aikana vaikutusta päivittäiseen matkustamiseen. Waltin nykyisestä, matkakorttikeskeisestä järjestelmästä tulee uudistuessaan tunnistepohjainen, älykäs online-taustajärjestelmä. 


Uudistus ei vaadi toimia asiakkaalta

Asiakkailta lippujärjestelmän muutos ei vaadi erityisiä toimenpiteitä, koska muutokset tapahtuvat enimmäkseen taustajärjestelmässä. Tunnisteena toimii alkuvaiheessa asiakkaan entinen Waltti-matkakortti, myöhemmin myös esimerkiksi pankkikortti tai muu asiakkaan mukana kulkeva tunniste. Olemassa olevalla Waltti-matkakortilla voi jatkossakin matkustaa normaalisti ja matkakorttia pystyy lataamaan entiseen tapaan. 

Uudistuksen asiakkaille tuomat edut näyttäytyvät selkeämmin lähitulevaisuudessa. Tunnistepohjaisessa lippujärjestelmässä lipputuotteiden ostamisesta tulee vaivattomampaa, ja esimerkiksi netistä ladatun lipun matkakortille aktivoituminen nopeutuu. Jatkossa asiakas voi matkustaessaan  käyttää joustavasti eri tapoja tunnistautua. Lipputuotteet monipuolistuvat ja niiden ostaminen on vaivattomampaa, lisäksi kadonneen matkakortin jäljellä oleva saldo selviää helposti ja nopeasti. 

Muutostilanteessa yksittäiset matkakortin toimintaongelmat voivat olla mahdollisia. Kuljettajat on ohjeistettu näiden tilanteiden varalta, ja asiakkaan matkustaminen tulee mahdollistaa häiriöistä huolimatta. Mikäli ongelmatilanne matkakortin käytössä jatkuu, on hyvä olla yhteydessä Linkki-palvelupisteeseen ongelman raportoimiseksi ja ratkaisemiseksi.


Muutoksen aikataulu

Maanantaista 1.2.2021 lähtien paikallisliikenteen Linkki-palvelupisteeltä ostettujen uusien matkakorttien ja kausituotteiden tiedot syötetään suoraan tunnistepohjaiseen järjestelmään, Waltin taustajärjestelmässä sijaitsevalle asiakkaan matka-/käyttäjätilille. Jatkossa tältä tililtä tarkistetaan jokaisen matkustustapahtuman yhteydessä myös lippujen kelpoisuus. 

Linkin asiakkaiden nykyiset, olemassa olevat Waltti-matkakortit siirretään kevään 2021 aikana vaiheittain uuteen järjestelmään. Kevään aikana myös R-kioskit ja Waltin nettikauppa siirtyvät myymään tunnistepohjaisia matkakortteja. 

Lipputuotteista ensimmäisinä tunnistepohjaisuuteen siirtyvät kausiliput. Myöhemmin tunnistepohjaisuus laajenee myös matkakortille ladattaviin arvolippuihin. 

Uudistuksella Linkki haluaa tarjota asiakkailleen turvallisia, digitaalisia ja entistä parempia liikennepalveluita. Muutoksen taustalla vaikuttaa myös laki liikenteen palveluista. Se velvoittaa liikennepalveluita tarjoavan yrityksen käyttämään tunnistepohjaista lippu- ja maksujärjestelmää, jossa matkustusoikeudet ja -käyttötiedot tallennetaan taustajärjestelmään. 


Lisätiedot: järjestelmäasiantuntija Toni Tamminiemi, p. 050 311 9972, toni.tamminiemi[at]jyvaskyla.fi