Hyppää pääsisältöön

31.1.2021

Kuva
Kaksi poikaa maskit kasvoillaan. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi läpi kaupungin heikentynyttä koronatilannetta. Poikkeusolojen johtoryhmässä päädyttiin siihen, että kaupunki keskeyttää alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset kaupungin tiloissa kahden viikon ajaksi. Lisäksi kaupunki päätti sulkea kirjastot ja museot kahdeksi viikoksi huomisesta lähtien.

Kaupunki suosittelee koko kaupungin alueella laajaa etätyötä helmikuun ajan kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se suinkin on mahdollista. 

Jo aiemmin tänään kaupunginhallitus ja sivistyksen toimiala päättivät 7.-9.-luokkalaisten siirtämisestä etäopetukseen viikon ajaksi. Kovien rajoitustoimien taustalla on Jyväskylän koronatartuntojen nopea kasvu. 

- Tauti leviää tällä hetkellä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.  Karanteeneja kohdistuu yli 10 koululle ja karanteenissa on yli 400 lasta. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla mm. jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuelajeissa olleet laajoja ja siten jäljittäminen on ollut erittäin työlästä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.

Nyt tehtävillä määräaikaisilla rajoituksilla halutaan rauhoittaa tilanne ja vähentää lasten ja nuorten välisiä kontakteja. Tavoite on, ettei oppilaiden tarvitse olla etäopetuksessa viikkoa pitempään. Myös liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen samoin kuin kirjastot ja museotkin.  

- Keskeistä on nyt saada tilanne haltuun siten, ettei karanteenien ulkopuolelle pääse muodostumaan uusia tartuntaryppäitä ja tilanne kouluissa saadaan rauhoitettua, Käsmä alleviivaa.

”Jokainen vaikuttaa nyt tilanteeseen omalla toiminnallaan”

Sekä päivällä kokoontunut kaupunginhallitus että kaupungin operatiivinen johto alleviivasivat jyväskyläläisten oman käytöksen ratkaisevan tilanteen kehityksen suunnan.

- Kaupunki voi antaa laajoja suosituksia sekä sulkea omia palveluitaan. Nyt toivomme, että jokainen jyväskyläläinen arvio myös oman osansa tartuntojen saamiseksi hallintaan. Tässä pätee perussäännöt. Ei järjestetä joukkokokoontumisia, pidetään välimatkaa, käytetään maskeja, muistetaan hyvä käsihygienia ja sairastetaan kotona. Tänään tehdyt rajoitukset ovat kovia ja harmittavat varmasti monia perheitä. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ja tukeakin kodeista, jottei esimerkiksi nuorten laajoja kokoontumisia tässä tautitilanteessa järjestetä, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää.

Kaupunki tiedottaa vielä tämän illan aikana yläkoulujen vanhempia etäopetusjärjestelyistä. Lisäksi kaupunki tekee ensi viikon ajan aktiivista seurantaa tartuntatilanteesta ja siitä, saadaanko tartunnat pysäytettyä karanteenien sisälle. 

Tiivistelmä: Jyväskylässä voimassa olevat leviämisvaiheen rajoitukset

Jyväskylässä otettiin jo marraskuussa käyttöön lähes kaikki leviämisvaiheen suositukset ja rajoitukset maskisuosituksesta yli 18-vuotiaiden harrastustoiminnan rajoituksiin. 

Tänään tilanteen heikentyessä uusina suosituksina ja rajoituksina otettiin käyttöön:
-    Yläkoulujen siirto etäopetukseen 1.2.-7.2.
-    Alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastusten keskeyttäminen kaupungin omissa tiloissa 1.2.-14.2. 
-    Kaupungin museoiden ja kirjastojen sulkeminen 1.2.-14.2.
-    Laaja etätyösuositus koko kaupungin alueella kaikissa niissä työtehtävissä, joissa se vain on mahdollista. Suositus on voimassa helmikuun loppuun. 

Kaikki Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Lisätietoja: 
- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
 

Asiasanat: