Hyppää pääsisältöön

18.12.2020

Kuva
Kaksi naista maskit kasvoillaan ostoskeskuksessa. Kuva Sami Lamminaho
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi eilen 17.12. määräyksen, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä tulee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella rajata 22.12. alkaen 10 henkilöön. Määräys on voimassa 17.1.2021 asti. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi kokouksessaan läpi määräyksen vaikutukset omaan toimintaansa.

Kokouksessa todettiin, että Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian yleisöesitysten taukoa jatketaan määräyksen myötä 17.1.2021 asti. Teatteri ja Sinfonia tiedottavat tarkemmin esitystensä perumisista ja käytännön järjestelyistä. 

Yleisölle avoimet luisteluvuorot ulkojäiltä perutaan 22.12.2020–17.1.2021 asti. Yleisöltä suljettu harrastus- ja harjoittelutoiminta ulkojäillä jatkuu kaupungin harrastustoimintaa koskevien suositusten mukaisesti.

Jo aiemmin on tiedotettu, että kaupungin järjestämä perinteinen uuden vuoden ilotulitus perutaan.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että Jyväskylän koronasuositusten voimassaoloa jatketaan 17.1.2021 asti. Alun perin suositusten piti päättyä loppiaisena 6.1.2021. 

 • Näin ollen kaupunki suosittaa, että yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta sisätiloissa on keskeytettynä 17.1.2021 asti. Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot perutaan ko. ajankohtaan asti. 
 • Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan pidettävän suljettuna 17.1.2021 asti, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin. (Lasten ja nuorten suljettu harrastustoiminta ei ole AVI:n määritelmän mukainen yleisötilaisuus, joten lasten ja nuorten harrastustoimintaan voi osallistua yli 10 hengen ryhmiä, kunhan turvallisuusmääräykset huomioidaan muutoin.)
 • Kaupungin omat kuntosalit sekä kaupungin erityisliikunnan ryhmät pysyvät suljettuina 17.1.2021 asti. 
 • Kaupungin uimahallit, Aalto Alvari ja Wellamo, ovat suljettuna yleisöltä 17.1.2021 asti. Aalto Alvarissa ja Wellamossa alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta ja kilpaurheilijoiden harrastaminen jatkuvat aiemmin mainittujen sisäliikuntaa koskevien suositusten mukaisesti.
 • Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat rajoitetuin palveluin 17.1.2021 asti. Varausten nouto, palautus, uutuusaineiston lainaus rajatusta kokoelmasta sekä asiakaskoneiden lyhytaikainen käyttö palvelevat normaalisti kirjastojen aukioloaikoina. Kokoelma- ja oleskelutilat ovat suljettuina ja kirjastoautot eivät liikennöi 17.1.2021 asti. 
 • Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi 17.1.2021 mennessä. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet. 
 • Seurakunnille aiemmin annettua suositusta muutetaan siten, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin suositellaan osallistuvan enintään 10 henkeä 17.1.2021 asti. 

Laaja maskisuositus voimassa nyt toistaiseksi 

Yli 15-vuotiaiden maskisuositusta Jyväskylässä päätettiin jatkaa toistaiseksi. Alun perin suositus oli voimassa 15.1.2021 asti. Maskeja suositellaan käytettäväksi julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja eikä turvavälejä voida muuten säilyttää. Maskeja tulee lisäksi käyttää toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa, joukkoliikenteessä jne. Julkisilla tiloilla tarkoitetaan laajasti mm. kauppoja ja ostoskeskuksia, posteja, pankkeja, kirjastoja ja muita vastaavia sisätiloja. 

THL:n ohjeen mukaisesti maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön.

Kaupungin työntekijöiden osalta maskien käyttö jatkuu toistaiseksi pakollisena terveyspalveluissa ja kaupunginsairaalassa, ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kotiin annettavissa palveluissa sekä riskiryhmien asumispalveluissa. Perusopetuksen henkilökunnan tulee myös käyttää toistaiseksi maskia tai visiiriä. Varhaiskasvatuksessa maskia tai visiiriä tulee käyttää joulun poikkeuksellisten aukiolojen aikana. Päiväkotien aloittaessa tammikuussa normaalin toiminnan, maskia tai visiiriä tulee käyttää aina niissä työtehtävissä, joissa liikutaan eri ryhmien välillä. 

Kaupunki suosittelee, ettei asumispalveluissa olevia ikääntyneitä henkilöitä tuotaisi joulun aikana vierailuille koteihin

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmä antoi eilen suosituksen, etteivät hoivakodeissa olevat vanhukset vierailisi joulun aikana läheisteisensä luona. Kaupunki yhtyy suositukseen ja muistuttaa, että nykytilanteessa olisi turvallisempaa tavata ikäihminen heidän omissa asumisyksikössään kaupungin asettamien ohjeiden puitteissa. Kaupungin suositukset turvallisten vierailuiden järjestämiseen ovat:

 • Vierailuista sovitaan aina etukäteen ja läheisille annetaan ohjeet vierailuun
 • Vierailijoita saa tulla asumisyksikköön kerrallaan kaksi
 • Vierailija huolehtii käsihygieniasta ja käyttää henkilökunnan antamaa kertakäyttöisä suunenäsuojusta
 • Vierailuilla pidetään turvavälit ja asukkaan koskettelua tulee välttää
 • Tapaaminen voidaan järjestää ulkona, erikseen järjestetyssä rauhallisessa tilassa tai asukkaan omassa huoneessa
 • Vierailijat eivät saa liikuskella yksikön yhteisissä tiloissa tarpeettomasti.

Toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuositusta arvioidaan 4.1.2021 olevassa poikkeusolojen johtoryhmässä

Jyväskylän kaupunki on suositellut, että korkeakoulut ja toisen asteen opetus jatkavat etäopetuksessa syyslukukauden loppuun asti. Suosituksen jatkoa kevätlukukauden aloituksen osalta arvioidaan 4.1.2021 olevassa poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa. 

Lisätietoja: 
- Poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
 

Asiasanat: