Hyppää pääsisältöön

5.11.2020

JHL on ilmoittanut tänään Jyväskylän kaupungille pitävänsä työtaistelun perjantaina 6.11.2020. Työtaistelu on viime viikkoa laajempi ja koskee tällä kertaa JHL:n jäseniä koulunkäynninohjaajissa, varhaiskasvatuksessa, liikuntapalveluissa, Kylän Kattauksessa sekä liikenne- ja viherpalveluissa.
Kuva
Salaattia tarjolla koulun linjastossa

Työtaistelu (joka tarkoittaa jälleen lakkoa) aiheuttaa hienoisia muutoksia koulujen ja varhaiskasvatuksen toimintaan sekä liikuntapalveluihin.

Kouluun ja varhaiskasvatukseen voi tulla huomenna normaalisti. Jos perhe kuitenkin haluaa pitää lapsena kotona, päivästä saa varhaiskasvatuksessa maksuhyvityksen.

Suurimmassa osassa kouluista ja kaikissa päiväkodeissa pyritään tarjoamaan lämmin ateria. Näin ollen vanhempien ei tarvitse huolestua tai tarjota apua kouluille tai päiväkoteihin ruokailujen järjestämiseksi. Myös erityisruokavaliot pyritään valmistamaan. Jos lapsen erityisruokavalioon sopiva ruokailu aiheuttaa huolta, kotoa voi laittaa huomenna mukaan omat eväät. Muutkin koulujen oppilaat saavat ottaa perjantaina omia eväitä mukaan kouluun.

Päiväkodeissa tarjotaan myös aamu- ja välipalaa päiväkodeista löytyvistä tarvikkeista valmistettuna. Ruokalistoilla voi kuitenkin olla poikkeuksia ilmoitettuun listaan nähden.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kaikki asiakasruokailut eri yksiköissä järjestetään normaalisti. Työntekijöiden työpaikkaruokailuissa on kuitenkin pieniä muutoksia. Kyllön terveysaseman työpaikkaruokailu on kiinni. Palokan terveysaseman tilanne arvioidaan aamulla. Muutoksia on myös Kylän Kattauksen Keski-Suomen keskussairaalan henkilöstöravintolassa. Työntekijöiden ja kauempaa keskussairaalaan asiakaskäynnille tulevien kannattaa huomioida tämä ja varata eväitä mukaan huomiselle. 

Liikuntapalveluista suljettuina ovat tämän hetken tiedon mukaan Hipposhalli, Monitoimitalo, Wellamo, Kuokkalan Graniitti, kilpajäähalli ja Tikkakosken jäähalli. Koululaisten uimaopetus pyritään järjestämään normaalisti Wellamossa ja AaltoAlvarissa. Tarkat tiedot yksiköiden aukioloajoista päivitetään liikuntapalveluiden sivuille tämän illan aikana. Lakolla ei ole vaikutusta 6.–8.11. Hipposhallissa kisattaviin miesten telinevoimistelun ja TeamGymin SM-kilpailuihin.

Liikenne- ja viherpalveluissa työtaistelu ei aiheuta muutoksia kuntalaisten saamiin palveluihin. 

JHL on jo rajannut työtaistelutoimenpiteiden ulkopuolelle viranhaltijat, omassa kodissa työskentelevät perhepäivähoitajat, kolmiperhepäivähoitajat, työllistetyt, Huhtasuon yhtenäiskoulussa sijaitsevat vaativan erityisen tuen ryhmät, joissa annetaan opetusta neurologisesti vammautuneille ja pitkäaikaissairaille tai kehitysvammaisille oppilaille, Huhtasuon kehitysvammaisten varhaiskasvatusryhmä ja Kylän Kattauksen osalta työtaistelun ulkopuolelle jäävät ikääntyneiden ja vammaisten ruokapalvelut, sairaalaruokailu sekä kotiin kuljetettavat ateriapalvelut.

Kaupunki neuvotteli JHL:n kanssa hetki sitten tarkennuksista liiton ilmoittamiin rajauksiin työtaistelussa, lakon ulkopuolelle jää myös Kukkulan sairaalakoulu.

Työtaistelun syyksi JHL on ilmoittanut Jyväskylän kaupungin kanssa käydyt yt-neuvottelut. Jyväskylän kaupungin käsityksen mukaan lakko on laiton poliittinen työtaistelu. Kaupunki muistuttaa, että muihin järjestöihin kuuluvilla työntekijöillä ei ole laittoman lakon tilanteessa oikeutta kieltäytyä tekemästä lakonalaiseksi ilmoitettuja töitä, joita työnantaja hänelle osoittaa. Lakon laillisuuden ratkaisee lopulta työtuomioistuin. Jyväskylän kaupunki tulee pyytämään KT Kuntatyönantajaa viemään asian työtuomioistuimeen.

Kaupunki toteaa lopuksi, että JHL:n työtaisteluviestissä esitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa. Kaikki esitetyt mahdolliset henkilöstövaikutteiset toimenpiteet on käyty kaupungin ja henkilöstöjärjestöjen välisissä yt-neuvotteluissa huolellisesti läpi. JHL:n edustajat ovat osallistuneet neuvotteluihin. Lisäksi henkilöstön ja henkilöstöjärjestöjen esittämät säästötoimenpide-ehdotukset on viety eteenpäin ja niitä käsitellään osana taloustoimikunnan ja sen alaryhmien työtä.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupungin henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä, p. 040 761 8760
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- Kylän Kattaus -liikelaitoksen liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, p. 050 517 1829
- Kaupunkirakennepalveluiden toimialajohtaja Erja Saarivaara, p. 050 639 71
 

Asiasanat: