Hyppää pääsisältöön

12.10.2020

Jyväskylässä loppuviikon ja viikonlopun aikana ilmennyt laaja koronatartuntojen ryvästymä on nyt saatu lähes kokonaisuudessaan selvitettyä. Yksityistilaisuudessa tapahtuneesta joukkoaltistumisesta johtuen ilmeni viime viikon aikana yhteensä 50 tartuntaa ja karanteeniin on asetettu viikonlopun ja tämän päivän aikana noin 700 asukasta. Lähes kaikki altistuneet on nyt tavoitettu terveydenhuollon toimesta.
Kuva
Kaksi suojavarusteisiin pukeutunutta hoitajaa koronanäytteenotossa. Kuva Outi Kaakkuri

Viikonloppuna on testattu tiiviisti oireisia karanteeniin asetettuja henkilöitä. Tänään on ilmoitettu tähän mennessä 4 uutta tartuntaa, jotka liittyvät tapahtumasta alkaneeseen tartuntaketjuun.  

Kaupungin eri toimialojen edustajista koostuva poikkeusolojen johtoryhmä kävi tänään läpi kokonaistilannetta. Vaikka tartunnan saaneita ja karanteeniin asetettuja on Jyväskylässä paljon, heidät on nyt määrätty kotikaranteeneihin. Terveydenhuolto voi siten siirtyä seuraavaan vaiheeseen, jossa kotikaranteenissa olevia tartunnalle altistuneita henkilöitä testataan nyt pienistäkin oireista, jotta mahdolliset jatkotartunnat saadaan nopeasti terveydenhuollon tietoon. Näin myös jatkokaranteenit saadaan kohdennettua tehokkaasti ja tartuntojen leviäminen pysäytettyä.

- Tilanne on Jyväskylässä tätä tartuntarypästä lukuun ottamatta mennyt kahden viime viikon ajan parempaan suuntaan. Koko viime viikon ja koko viikonlopun ajan on väestöä testattu normaalisti. Jos laajaa tartuntatapausta ei huomioida, meillä ilmeni viime viikolla viisitoista positiivista tapausta. Noin puolet tartunnoista liittyi aiempiin tartuntaketjuihin. Kokonaisuudessaan tartuntaketjujen alkuperästä on terveydenhuollon tiedossa 87 %.  Laajoja, alkuperältään tunnistamattomia tartuntaketjuja ei Jyväskylässä siten ole liikkeellä, Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen rauhoittelee. 

Poikkeusolojen johtoryhmä alleviivaa, että turvallisuusohjeita on noudatettava myös yksityistilaisuuksissa 

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi tänään läpi nykyiset turvallisuusohjeet ja arvioi, tuleeko niitä kiristää. 

Jyväskylän kaupunki on ensimmäisenä suurista kaupungeista antanut 24.9. niin sanotun koronan laajenemisvaiheen maskinkäyttösuosituksen. Suositus on voimassa lokakuun loppuun asti. Maskeja tulee Jyväskylässä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa. Lisäksi maskisuositus koskee myös erilaisia tapahtumia sekä sisä- että ulkotiloissa. Kaupunki korostaa, että nykyisessä tilanteessa suositusta on syytä noudattaa.

Tapahtumia koskien on voimassa Aluehallintoviraston antamat määräykset siitä, että yli 50 hengen tilaisuuksissa tulee säilyttää 1-2 metrin turvavälit, ehkäistä ruuhkien ja jonojen syntyminen sekä varmistaa osallistujien mahdollisuus huolehtia käsihygieniasta. Jyväskylän maskisuositus koskee myös tapahtumia. Kaupunki alleviivaa, että suositukset koskevat myös yksityisiä tilaisuuksia. 

Koulujen osittaista siirtymistä etäopetukseen harkitaan niiden koulujen osalta, joissa merkittävä määrä oppilaita ja henkilökuntaa asetettiin karanteeneihin

Muita kaupungin keinovalikoimassa olevia toimenpiteitä on lisäksi mm. etäopetukseen siirtyminen, vapaa-ajan palveluiden sulkeminen, kokoontumisia koskevien suositusten antaminen ja tapahtumien kieltäminen.  

Jyväskylässä on parhaillaan menossa koulujen syyslomaviikko. Syyslomaviikon aikana nostetaan valmiutta koulujen osittaisesta siirtymisestä etäopetukseen. Etäopetukseen siirtymistä harkitaan ainakin niiden koulujen osalta, joissa merkittävä määrä oppilaita ja henkilöstöä on asetettu karanteeniin. Etäopetukseen siirtymistä valmistellaan siten, että mahdolliset päätökset ovat voimassa syysloman päätyttyä ja perheitä informoidaan järjestelyistä loppuviikon aikana. 

Lisäksi poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että kaikkia voimassa olevia suosituksia rajoituksia jatketaan muutoin Jyväskylässä. Elo-syyskuussa on asetettu erilaisia rajoituksia koskien ikääntyneiden ja vammaispalveluiden asumisyksiköiden vierailuja. Henkilökunnan maskipakko on voimassa riskiryhmien kanssa työskenneltäessä mm. asumispalveluissa ja kotiin vietävissä palveluissa. Riskiryhmien harrastusryhmiä sekä työ- ja päivätoimintaa on väliaikaisesti suljettu. Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kaupungin opetusyksiköissä kielletty.  

Voimassa oleva listaus on luettavissa kaupungin verkkosivuilta.

Korona-ohjeet väestölle

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon verkossa Omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla neuvontanumeroon 014 266 0133 (ma–pe klo 8–16 ja la–su klo 9–15 ja muina aikoina numeroon 116 117). Siellä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan asiakas näytteenottoon.

Yli 15-vuotiaille suositellaan maskien käyttöä   
- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
- Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
- Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
- Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon sekä ennen testituloksen valmistumista aina, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987

Asiasanat: