Hyppää pääsisältöön

11.10.2020

Jyväskylässä loppuviikon ja viikonlopun aikana ilmennyt tartuntarypäs on nyt selvitetty kokonaisuudessaan. Tartuntojen määrä on 40 ja karanteeniin asetettavien määrä nousee lähelle 500.
Kuva
Koronanäytteenottoa keskussairaalan Showroomin autokaistalla

Yksityiseen tilaisuuteen, josta tartunnat lähtivät liikkeelle, osallistui reilu 100 ihmistä. Heidät kaikki on testattu loppuviikon aikana. Viikonlopun aikana terveydenhuollossa tehdyn jäljitystyön avulla on nyt selvitetty kaikki altistuneet ja heille soitellaan parhaillaan terveydenhuollosta karanteenien asettamiseksi. 

Eilen tiedotettiin jo, että altistumisia on tapahtunut Kilpisen yhtenäiskoululla (noin 60 henkilöä), Kuokkalan yhtenäiskoululla (noin 60 henkilöä) ja Gradian Viitaniemen yksikössä (noin 50 henkilöä). Osa perheistä ehdittiin tavoittamaan jo eilen illalla ja soittoja jatketaan vähintään tämän päivän ajan. 

Kokonaisuudessaan karanteenitilanne on niin laaja, ettei kaikkia altistuneita ehditä tavoittamaan tämän päivän aikana ja osa puheluista jää vielä huomiselle. Edelleen on mahdollista, että karanteeneja tullaan lisäksi asettamaan vielä lisää. Yksiköistä ja karanteenien laajuudesta tiedotetaan erikseen vielä alkuillan aikana.  

Karanteenin tarkoitus on rajoittaa mahdollista viruksen leviämistä, kun mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisi saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Asiasanat: