Hyppää pääsisältöön

11.10.2020

Jyväskylässä on asetettu eilisen ja tämän päivän aikana karanteeniin satoja ihmisiä koronatartunnoille altistumisen vuoksi. Laaja tartuntarypäs tuli ilmi loppuviikon ja viikonlopun aikana. Viikonlopun tartuntoja ilmeni lopulta 41 kappaletta (1 positiivinen ilmoitettiin vielä alkuillasta). Aiemmin viikolla samaan joukkotapahtumaan liittyviä tartuntoja ilmeni 9.
Kuva
Mies ottaa luukulla vastaan koronanäytteet

Yksityiseen tilaisuuteen, josta tartunnat lähtivät liikkeelle, osallistui hieman yli 100 ihmistä. Epäily laajemmasta tartuntaketjusta heräsi terveydenhuollossa, kun yksittäisten tartuntojen jäljitystyössä ilmeni, että tartunnan saaneet olivat osallistuneet samaan tapahtumaan. Terveydenhuolto päätti välittömästi testata kaikki tilaisuuteen osallistuneet. Kaikkiaan tapahtumaan liittyen raportoitiin näin viikon aikana 50 positiivista tulosta. Karanteeniin tullaan asettamaan lopulta jopa 700 henkilöä, joista on tavoitettu tähän mennessä vajaa 600. 

Karanteeneja tullaan Jyväskylässä asettamaan useille kouluille ja yhteen päiväkotiin. Eilen tiedotettujen kohteiden (Kilpisen yhtenäiskoulu, Kuokkalan yhtenäiskoulu ja Gradian Viitaniemen yksikkö) lisäksi karanteeneja tulee Huhtasuon yhtenäiskoululle, Lehtisaaren koululle ja Kristilliselle opistolle. Päiväkodeista karanteeniin asetetaan osa Huhtasuon päiväkodin lapsista. 

Suurin osa altistuneiden perheistä on jo tavoitettu ja heille on ilmoitettu karanteeneista. Osaa tavoitellaan vielä tämän illan sekä huomisen aamun aikana. Jyväskylän kaupungin perusopetuksen oppilaille on lähetetty Wilma-viestit aiheesta. 

Jyväskylässä on alkanut juuri syyslomaviikko. Koulut ilmoittavat karanteeniin asetetuille karanteeniajan opetusjärjestelyistä loppuviikon aikana. 

Kaupunki pahoittelee, ettei kaikkia altistuneita tai heidän perheitään ehditty tavoittaa henkilökohtaisesti ennen karanteeneista tiedottamista. Syynä on altistuneiden laaja määrä. Vaikka jäljitystyötä on tehty koko kaupungin jäljityshoitajajoukon voimin kahdessa vuorossa viikonlopun ajan, viimeiset altistuneet tullaan todennäköisesti tavoittamaan vasta huomisen aikana.

Terveysasemat ottavat huomenna vastaan vain kiireellistä hoitoa tarvitsevia potilaita

Terveysasemien toiminta keskitetään Jyväskylässä huomisen ajaksi loppujen puhelujen soittamiseen sekä altistuneiden potilaiden hoitamiseen. Terveysasemilla otetaan huomenna vastaan ainoastaan kiireellistä hoitoa tai tarkkailua tarvitsevia potilaita. 

Ei-kiireellisissä asioissa toivotaan olevan yhteydessä terveysasemille myöhemmin tämän viikon aikana. Terveysasemilta ollaan huomenna yhteydessä niihin potilaisiin, joiden varatut ajat perutaan. 

Karanteeni ei tarkoita tartuntaa 

Terveydenhuolto on antanut karanteeniin jääville ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Jos henkilö pysyy karanteeniajan terveenä, karanteeni on 14 päivää viimeisestä mahdollisesta altistumisajankohdasta.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Jyväskylän kaupungin laatima koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni. Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi. 

Jyväskylä kokonaistilannetta käydään läpi kaupungin poikkeusolojen johtoryhmässä huomenna 

Kaupungin operatiivinen palvelujohto on kokoontunut säännöllisesti koko viikonlopun ja käynyt tiiviisti läpi tilanteen kehittymistä. Koko kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu huomenna. Kokonaistilanteen ja tartuntaketjuja koskevan analyysin pohjalta arvioidaan, onko kaupungissa tarvetta lisäohjeille, suosituksille tai rajoituksille. 

Jyväskylässä on voimassa laaja maskisuositus julkisissa tiloissa. Kaupunki vetoaa asukkaisiin, että maskisuositusta noudatetaan nyt laajasti myös yksityisissä joukkotapahtumissa.  

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486 (lomalla 12.10.2020 alkaen)
- Jyväskylän vastaava lääkäri Johanna Tuukkanen, p. 050 572 4205
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- Avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868
 

Asiasanat: