Hyppää pääsisältöön

10.10.2020

Kuva
Hoitaja suojavarusteissa valmistelee koronanäytteenottoa. Kuva Outi Kaakkuri
Jyväskylässä on todettu eilisen illan ja tämän aamun aikana 30 uutta koronatartuntaa. Taustalla on joukkoaltistuminen hengellisessä yksityistilaisuudessa. Jyväskylässä jo aiemmin tällä viikolla todetut tartunnat (13) liittyvät pitkälti samaan tilaisuuteen. Tartuntamäärät tulevat vielä nousemaan, sillä kaikkien tilaisuuteen osallistuneiden tuloksia ei ole vielä saatu.

Eilen tiedotettiin, että yksityistilaisuuteen oli osallistunut noin 80 henkilöä. Määrä on tarkentunut ja tiedossa on, että tilaisuuteen osallistui yli 100 henkilöä. Yksityinen, rajatun joukon hengellinen tilaisuus järjestettiin 27.9.2020 Jyväskylässä. Tilaisuuteen osallistui lapsiperheitä ja nuoria eri puolilta Jyväskylää.

Joukkoaltistuksen taustat alkoivat selvitä kuluneella viikolla ilmenneiden yksittäisten tartuntojen myötä.  Jäljitystyössä huomattiin nopeasti, että yksittäiset tartunnan saaneet olivat osallistuneet samaan tilaisuuteen. Terveydenhuolto päätti tämän jälkeen testata kaikki tilaisuuteen osallistuneet. 

- Laaja testaus tehtiin torstaina ja perjantaina. Yksittäisiä tuloksia saatiin jo torstai-iltana, mutta perjantai-iltana alettiin nähdä tilanteen todellinen laajuus oireettomien tai hyvin vähäoireisten osallistujien osalta, Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertaa. 

Jäljitystyö eilen ilmenneiden tartuntojen osalta on parhaillaan käynnissä terveydenhuollossa. Päivän aikana selviää, miten laajoja karanteeneja tartuntaryppäästä Jyväskylään aiheutuu. Terveydenhuolto on päivän aikana henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin tartunnalle altistuneisiin. Lisäksi kaupunki tiedottaa päivän aikana karanteenitilanteesta.  

Lisäys klo 13.30: Pyyntö jäljityshoitajilta. Älkää soitelko terveydenhuoltoon kyselläksenne omaa tai läheisenne mahdollista altistumista vaan antakaa hoitajien keskittyä nyt jäljitystyöhön. Terveydenhuollosta ollaan ajallaan kyllä yhteydessä kaikkiin altistuneisiin, jos tarvetta on. Kärsivällisyyttä ja iso kiitos!

Kokonaistilanne Jyväskylässä edelleen hallinnassa – maskisuositus tulee ottaa vakavasti

Tällä hetkellä Käsmä arvioi, että kokonaistilanne on hallinnassa, mutta suosittaa väestöä käyttämään maskeja julkisissa tiloissa liikkuessaan sekä muistuttaa muiden turvallisuusohjeiden merkityksestä.

- Tilaisuuteen osallistuneet on testattu ja karanteenit voidaan tänään tehtävän jäljitystyön myötä kohdentaa tarkasti. Tämä on kuitenkin jälleen herätys jyväskyläläisille siitä, että tilanne voi heikentyä nopeasti. Jatkotartunnoissa tärkein tekijä on nyt jokaisen oma käytös, eli pestään käsiä, käytetään maskeja ja pidetään turvavälejä. Tällä hetkellä maskisuositus puree ja hallitsemattomia tartuntaketjuja ei Jyväskylässä ole, Käsmä rauhoittelee.

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 3362 819
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
 

Asiasanat: