Hyppää pääsisältöön

10.9.2020

Norssin lukiossa on ilmennyt koronatartuntatapaus, jonka myötä karanteeniin on asetettu 58 henkilöä. Karanteeniin määrättyjen joukossa on 56 opiskelijaa sekä 2 opettajaa. Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun pääkampuksella on todettu yksi koronatartuntatapaus ja karanteeniin on asetettu noin 30 opiskelijaa.
Kuva
Koronavilkku-sovellus älypuhelimen ruudulla

Norssin lukiossa korona-altistuminen on tapahtunut 7.9.2020. Altistuneille henkilöille on lähetetty illan aikana Wilma-viesti, jossa heitä neuvotaan pysymään huomenna kotona ja odottamaan terveydenhuollon yhteydenottoa. Myös Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on ilmennyt yksittäinen tartuntatapaus, jonka myötä noin 30 opiskelijaa on määrätty karanteeniin. Altistuminen on tapahtunut 3.9. Rajakadun kampuksen tiloissa. 

Terveydenhuolto soittaa henkilökohtaisesti jokaiselle altistuneelle ja ohjaa heitä näytteenottoon sekä karanteeniin. Samalla terveydenhuolto antaa ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi myöhemmin olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee. Muiden kuin tartunnan saaneiden tai altistuneiden osalta opiskelu voi jatkua normaalisti.

Karanteenin tarkoitus on rajoittaa mahdollista viruksen leviämistä, kun mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisi saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Jyväskylän kaupungin laatima koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni
Ohje on myös käännetty usealle kielelle, mm. englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi. 

Lisätietoja: tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
 

Asiasanat: