Hyppää pääsisältöön

18.6.2020

Maan hallitus linjasi eilen, että vierailut sairaaloiden osastoille mahdollistetaan. Samalla ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien vierailukäytäntöjä höllennettiin, mutta muistutettiin edelleen, että vierailujen turvallinen järjestäminen on yksiköiden vastuulla.
Kuva
Hana suljetaan kertakäyttöpaperilla käsien pesun jälkeen. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä

Jyväskylän kaupunki tarkentaa ohjeistuksen pohjalta vierailukäytäntöjään. Jyväskylässä asumisyksiköiden vierailut toteutetaan kesän ajan ensisijaisesti ulkoilmassa. Vierailujen kestoa ei kuitenkaan enää jatkossa rajoiteta. (Aiemmin käytössä olivat 15 minuutin tapaamiset.) Tapaamisten aikana suositellaan käytettävän edelleen hengityssuojainta, jotka annetaan yksiköistä. Kaikissa tapaamisissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta. Lähikontaktia suositellaan edelleen vältettävän, mutta esimerkiksi pyörätuolia voi ulkoilmassa omainen tai läheinen työntää. 

Jos asukkaan vointi on sellainen, ettei tapaaminen ulkoilmassa onnistu, omaiset pääsevät jälleen vierailemaan asumisyksiköiden sisätiloissa. Tapaamiset toteutetaan asukkaiden omissa huoneissa ja kulkemista yleisissä tiloissa pyritään välttämään. Sisätiloissa kiinnitetään erityistä huomiota käsihygieniaan ja vierailijalle annetaan yksiköistä hengityssuojain, jota on käytettävä sisätiloissa koko vierailun ajan. Asumisyksiköissä sallitaan myös henkilökohtaisten avustajien ja fysioterapeuttien vierailut. Joukkotapaamisia, kuten isoja syntymäpäiväjuhlia ei tiloissa edelleenkään järjestetä. Vierailuista tulee sopia asumisyksikön kanssa etukäteen, jotta henkilökunta osaa ottaa vieraat vastaan ja antaa asianmukaiset suojavarusteet käyttöön.

Myös kaupunginsairaalan vierailukiellot poistuvat ja jatkossa osastoilla saa vierailla normaalisti. Käynneillä on muistettava hyvä käsihygienia. Kaupunginsairaalan osastoille tullessa ei edellytetä hengityssuojaimen käyttöä. 

Kaupunki muistuttaa, että vierailuille ei missään tilanteessa saa tulla sairaana, jottei asumisyksiköiden asukkaita tai osastojen potilaita altisteta tartunnoille. Jos vierailulle yritetään saapua selvästi flunssaoireisena, henkilökunta voi pyytää poistumaan tiloista ja siirtää vierailua. 

Samalla asumisyksiköissä käytössä ollut karanteenikäytäntö päättyy. Aiemmin asumisyksikön ulkopuolelle tehdyn vierailun (esim. sairaalakäynti) jälkeen asukasta on pidetty karanteeninomaisissa olosuhteissa ja estetty laajempi liikkuminen muiden asukkaiden luona. Kaikkien oman asumisyksikön ulkopuolelle tehtyjen vierailun osalta muistutetaan kuitenkin hyvän käsihygienia merkityksestä. Jos vierailun jälkeen asukkaalla on selkeitä flunssaoireita, asukkaan kulkua yksikön tiloissa rajoitetaan. 

Henkilökunnan hengityssuojainten käyttöpakko lievenee 

Hallituksen linjausten mukaisesti henkilökunnan hengityssuojainten käyttövelvoite päättyy. Jatkossa hengityssuojaimia käytetään ainoastaan infektiopotilaiden hoidossa, kuten normaalioloissakin. 

Henkilökunta saa kuitenkin halutessaan käyttää suojaimia ikäihmisten tai riskiryhmiin kuuluvien kanssa toimiessaan. Jyväskylän kaupunki työnantajana varmistaa, että hengityssuojaimia on saatavilla niille työntekijöille, jotka niitä haluavat työssään käyttää.

Ikääntyneiden päiväkeskukset pysyvät suljettuna ainakin syyskuun loppuun 

Suomessa rajoitetaan edelleen yli 50 hengen kokoontumisia. Kielto on voimassa syyskuun loppuun asti. Tästä johtuen ikääntyneiden päiväkeskuksia ei vielä kesälomien jälkeen avata vaan ne pysyvät suljettuina syyskuun loppuun asti. Tilannetta arvioidaan uudelleen heti alkusyksystä ja kokoontumiskäytäntöjä koskevien määräysten tarkentuessa. 

Näytteenotto ja tartuntajäljitys toimivat koko kesän ajan

Jyväskylän kaupunki jatkaa koronanäytteenottoa kaikkina viikonpäivinä Kyllön terveysasemalla. Näytteenotto on avoinna myös juhannuksen aikaan. Terveyspalveluissa on koko kesän ajan paikalla myös tartuntojen jäljittämiseen erikoistuneet hoitajat, jotka selvittävät tartuntatilanteissa muut tartunnalle mahdollisesti altistuneet henkilöt ja ohjeistavat heitä karanteenikäytännöistä.

Jos asukas epäilee koronatartuntaa ja hänellä on koronavirukseen viittaavia oireita, kuten flunssaoireita, kurkkukipua, hengenahdistusta, kuumetta tai ripulia, neuvontanumero Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille vastaa numerossa 014 266 0133 ma-pe klo 8-16 ja viikonloppuisin klo 9-15. Muina aikoina tulee soittaa keskitetyn päivystyksen neuvontanumeroon 116 117. 

Potilaiden ei tule edelleenkään lähteä oireisena terveysasemalle ilman puhelimessa annettuja ohjeita, jottei mahdollisissa koronatapauksissa altisteta muita ihmisiä tartunnalle. Terveysasemilla toimii kesän ajan edelleen erilliset infektiovastaanotot, jonne flunssaiset potilaat tarvittaessa ohjataan.