Hyppää pääsisältöön

20.3.2020

Viimeisin päivitys 3.1.2022. Koottu yhteenveto korona-ajan palvelutarjonnasta lapsille, lapsiperheille ja nuorille Jyväskylässä.
Kuva
Lapsi värittää puuväreillä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskylän kaupungin palvelut lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kokosimme yhteenvedon palveluista Jyväskylässä. 

Kauppa-apu kotiin karanteenin tai eristyksen aikana, jollei apua saa muutoin

Jos ruokahuolto, kaupassa tai apteekissa käynti ei onnistu karanteenin tai eristyksen aikana naapureiden tai läheisten avulla, ota yhteyttä, sinua opastetaan palvelunumeroissa.

Jyväskylä: 

 • virka-aikana aikuissosiaalityön päivystys, p. 014 266 9664. 
 • ikäihmisiä avustaa OIVA-keskus, p. 014 266 1801.
 • lapsiperheiden akuuteissa avuntarpeissa auttaa
  • Lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin palvelunumero 014 266 0135, ma-pe klo 8.00–15.30 
  • Kotipalvelun palveluohjaus ma–to klo 9–14 numerossa 014 266 3501
 • Virka-ajan ulkopuolisissa kriisitilanteissa auttaa sosiaalipäivystys, p. 014 266 0149.

Hankasalmi:  arkisin kello 8-17 numerossa 014 267 1490. 
Uurainen: arkisin kello 8-16 numerossa  040 772 8543.

Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä.
Muina aikoina Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat saavat apua myös sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.

Neuvoloiden vastaanotolle vain terveenä

Äitiys- ja lastenneuvolan vastaanotoille voi varata aikoja normaalisti puhelinpalvelusta. Sähköinen ajanvaraus on suljettuna toistaiseksi. Neuvolaan voi tulla mukaan koko perhe; puoliso/tukihenkilö tai sisarukset, kunhan kaikki ovat terveinä ja muistavat hyvän käsihygienian sekä maskisuosituksen.

Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu toimii normaalisti maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–14 numerossa 014 266 0141. Neuvola-CHAT vastaa kysymyksiin tiistaista torstaihin klo 13–15. 

Neuvoloiden yhteystiedot https://www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/neuvoloiden-yhteystiedot

Varhaiskasvatus 

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita koronatartuntojen välttämiseksi ja vastuuta kannetaan yhdessä kotien kanssa. Jos lapsella on flunssan oireita, häntä ei voi tuoda päivähoitoon. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Jyväskylän varhaiskasvatuksen varautuminen koronavirukseen

Perusopetus 

Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen

Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut 

Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen

Oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstön yhteystiedot: https://www.jyvaskyla.fi/opiskeluhuolto  

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotolle vain terveenä

Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat vuosittaiset terveystarkastukset, joista 1., 5. ja 8. luokan terveystarkastukset ovat laajoja. Huoltajat saavat tulla mukaan laajoihin terveystarkastuksiin ja lääkärin vastaanotolle.

Oman koulun terveydenhoitajan saa kiinni puhelimitse tai Wilman välityksellä. 

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kouluterveydenhuollon yhteystiedot löytyvät kouluterveydenhuollon sivuilta

Opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille

Opiskeluterveydenhuolto palvelee toisen asteen opiskelijoita, kuten lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksessa opiskelevia. Ajanvaraukseton vastaanotto palvelee Sepänkadun toimipisteessä arkisin kello 8–11 ja neuvontapuhelin maanantaista torstaihin kello 8-16 ja perjantaisin kello 8-13 numerossa 014 266 2260. 

Opiskeluterveydenhuollossa tehdään myös kutsuntoihin osallistuvien terveystarkastuksia.

Opiskeluterveydenhuollon nettisivut.

Nuorisopalvelut 

Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluilla on nuorille erilaista toimintaa ja  nuorisotilat on avoinna. Nuorisonohjaajien ja muiden työntekijöiden puhelinnumerot on kerätty tänne.

Nuorisopalveluiden toimintaa.

Alle 30-vuotiaille nuorille tarkoitettu matalan kynnyksen palvelu Ohjaamo Jyväskylä on avoinna läpi kesän osoitteessa Asemakatu 4, 2. kerros. Ohjaamosta saat ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi koulutukseen, vapaa-aikaan, asumiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamosta löydät muun muassa opinto-ohjaajia, sosiaaliohjaajan, yksilövalmentajan, nuorisonohjaajat, TE-asiantuntijan ja koordinaattorin.

Ohjaamon nettisivut.

Etsivä nuorisotyö on tavoitettavissa palvelunumerosta p. 050 501 9936. Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29 vuotiaille työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille ja se auttaa selkiyttämään elämäntilannetta ja tulevaisuudensuunnitelmia.

Etsivän nuorisotyön nettisivut.

Nuorisovastaanotto

Jyväskyläläisille 13–22 -vuotiaille nuorille ja heidän läheisilleen kohdennettu Nuorisovastaanotto, Nuorten talossa, Asemakatu 4, 2. kerros, palvelee
•    avoin vastaanotto maanantaisin klo 14-17, ei avointa vastaanottoa 27.12.2021
•    Puhelinaika p. 014 266 0150 ma-to klo 12-14. 
•    Nuorisovastaanoton päihdesairaanhoitajille soittoaika maanantaisin klo 10-11 p. 014 266 0150
Nuorisovastaanotolla saa apua, jos nuorella tai tämän läheisellä on huolta esimerkiksi päihteistä, mielialasta ja ahdistuneisuudesta, pelaamisesta, seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, perheen kriisitilanteista, nuorten ja vanhempien välisistä ristiriidoista ja kaveri- ja seurustelusuhteista. Nuorisovastaanotolle ei tarvitse lähetettä

Nuorisovastaanoton nettisivut.

Varhaisen tuen palveluohjausta ja kotipalvelua

Varhaisen tuen palveluissa hoidetaan lapsiperheiden palveluohjausta, jota kautta on mahdollisuus saada muun muassa lapsiperheiden kotipalvelua. Palveluohjaus on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–14, numerossa 014 266 3501. 

Jos kauppa-asioinnin, ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden, läheisten tai kauppapalveluiden avulla, perheestä voidaan olla yhteydessä numeroon 014 266 3501 maanantaista torstaihin kello 9–14 tai perheneuvolan neuvontaan 014 266 3590 maanantaita perjantaihin kello 8–15.30.

Palvelutarpeen arviointitiimi

Ota yhteyttä palvelutarpeen arviointitiimiin, kun

 • tarvitset neuvontaa ja ohjausta lapsiperheiden palveluista
 • olet huolissasi lapsen huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta ja haluat tehdä sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen tai yhteydenoton
 • haluat tehdä lastensuojeluilmoituksen

p. 014 266 0135, arkisin kello 8–15.30
Väinönkatu 6,  40100 Jyväskylä

Varhaisen tuen palveluiden nettisivut.

Perhekompassi lapsiperheille

Perhekompassi tarjoaa neuvontaa ja ohjausta perheille lapsiperhearjen erilaisissa tilanteissa.  www.jyvaskyla.fi/perhekompassi.

Perheneuvolan puhelinneuvonta

Perheneuvolan puhelinneuvonnassa voit yhdessä psykologin tai sosiaalityöntekijän kanssa keskustella ja etsiä keinoja selvitä uudessa tilanteessa. Eroon ja lasten tapaamisiin liittyvät kysymykset herättävät nyt paljon huolta. Perheneuvolassa autetaan lapsiperheitä perheen ihmissuhteisiin ja lasten psyykkiseen oireiluun liittyvissä haasteissa. Puhelinneuvonta on  avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9-12.

Perheneuvolasta ohjausta, neuvontaa ja sovittelua myös erotilanteisiin

Koronatilanteen myötä eroperheiden vanhempien keskinäinen yhteistyö on erityisen tärkeää. Lapsen edun mukaista on, että turvallinen arki ja yhteys äitiin ja isään säilyy.

Perheneuvolasta saa neuvontaa ja ohjausta sekä perheasioiden sovittelua, jos lapsiin liittyvistä asioista sopiminen on haastavaa kahden kesken.

Perheneuvolasta saa myös keskusteluapua eropohdintoihin ja tarvittaessa voi kysyä neuvoa myös nimettömästi. Puhelinneuvonta on  avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9–12, numerossa 014 266 3590.

Vinkkejä perheiden arkeen korona-aikana

Perheneuvola on koonnut vinkkejä perheiden arkeen. Vinkit voi lukea Perheiden arki poikkeuksellisena aikana -sivulta.

Lastenvalvojat auttavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioissa

Lastenvalvojat hoitavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin liittyvät asioinnit sekä isyyden selvittämiseen liittyvät palvelut toimistossa asiointeina. Etäpalveluita järjestetään tarpeen mukaan.

Lastenvalvojilta saa ohjausta ja neuvontaa puhelimitse isyyden selvittämiseen sekä asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin tiistaisin kello 13–15, keskiviikkoisin kello 10–12 ja perjantaisin kello 10–11 numerossa 014 266 7011.

Oman asuinalueesi lastenvalvojaan voit ottaa puhelimitse yhteyttä maanantaisin kello 9–10 sekä torstaisin klo 9-10. Lastenvalvojien puhelinyhteystiedot löytyvät perheoikeudellisten palveluiden verkkosivuilta.

Voit myös varata palveluaikoja Hyvis.fi:n kautta. 

Perheoikeudellisten palveluiden palveluohjauksen puhelinneuvonta-ajat ovat maanantaisin klo 9-10, tiistaisin klo 13–15 ja torstaisin klo 9–10. p. 014 266 3993 Palveluohjaajaan voit ottaa yhteyttä valvottujen ja tuettujen tapaamisten järjestämiseen liittyvissä asioissa. 

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä kumpaankin vanhempaan. Noudata lasten tapaamisoikeuteen ja vuoroasumiseen liittyvissä järjestelyissä THL:n ohjeistusta.

Lastensuojeluun yhteyttä, jos lapsen tai nuoren hyvinvointi huolestuttaa

Ota yhteyttä lastensuojeluun, kun olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista. Syitä yhteydenottoon voivat olla esimerkiksi lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyvät vaikeudet tai laiminlyönnit, lapsen pahoinpitely, perheväkivalta, vanhempien päihteiden käyttö tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat tai lapsen päihteiden käyttö tai kokeilu.

Lastensuojelun avohuollon asiakasopastus, p. 014 266 3478, arkisin 9-15.30 ja virka-aikainen lastensuojelun päivystys numero on 014 266 0921, arkisin klo 8–16. Muina aikoina voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon p. 014 266 0149 tai 112. 

Yhteystiedot tilanteessa, jossa lapsesta huolta pitävä joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen takia

Lastensuojelun virka-aikainen päivystys arkisin klo 8-16 p. 014 266 0921

Virka-ajan ulkopuolella yhteys sosiaalipäivystykseen p. 014 266 0149

Muita vinkkejä ja linkkejä

Meijän perhe liikkeellä koronakeväänä - perheiden arjen jaksamisen tukemiseksi (pdf), Meijän perhe liikkeellä -hanke

Henkistä tukea koronaepidemian aikana

Järjestöjen tarjoama tuki ja toiminta luettavissa Keski-Suomen yhdistystorilta

Jyväskylän kaupungin korona-tiedotussivu