Jyväskylän sydän 24 –kulttuuritapahtuma täyttää Jyväskylän teatteritalon ohjelmalla ja ihmisillä vuorokaudeksi 20.-21.11. Kaupunkilaisille avoin tapahtuma alkaa keskiviikkoaamuna kello 9.00 ja jatkuu siitä 24 tuntia torstaiaamuun saakka. Ohjelmaa vielä rakennetaan, mutta merkkaa aika jo kalenteriin!

Kaupungin kulttuurilaitosten ja taiteen vapaan kentän toimijoiden yhdessä työstämä tapahtuma liittyy Jyväskylän sydän -projektiin, jossa selvitetään edellytyksiä pysyvälle kulttuurikeskukselle ja kaupunkilaisten kohtaamispaikalle Jyväskylän keskustassa.  

Tapahtumassa kokeillaan taiteen ja kulttuurin monialaisen keskuksen toimintaa konkreettisesti vuorokauden ajan. Kokeilu haastaa sekä tekijät että yleisön, sillä se heijastelee ideoita ja toimintaa, jota keskustaa elävöittävä kulttuurikeskus voisi tarjota. Vuorokauden tapahtuma testaa kulttuuritoimijoiden yhteistyötä ja myös paikalle tulevilla kaupunkilaisilla on tärkeä rooli. Jo se että saapuu paikan päälle, on tuen osoitus projektille. Lisäksi moni vuorokauden aikana nähtävistä ja koettavista asioista ottaa yleisön mukaan tekemiseen.

Talossa tapahtumia vuorokauden joka tunnille, yleisön nukahteluakaan ei katsota pahalla

Kaupunginteatterin yleisölämpiöön rakentuu  tapahtuman ajaksi kuvataiteilijoiden Hanna Veanderin ja Miss Kompron yhteisöllinen tilataideteos.

- Jyväskylän sydän 24 -tapahtumaan tuleva teos prosessoituu syksyn aikana kaupunkilaisten, projektiin osallistuvien toimijoiden ja tapahtuman yleisön vuorovaikutuksessa tilaksi, joka hivelee unelmia, odotuksia ja tuntuja. Tapahtumassa yleisö jatkaa teoksen rakentumista, kuvailee Veander.

Suurella näyttämöllä esitetään Jyväskylä Sinfonian ja Lasten Lysti -tapahtuman yhteistyö Keinuhevosen kengittäjä -perhekonsertti kolme kertaa, näihin konsertteihin on pääsymaksu, muutoin tapahtuman tarjonta on maksutonta. Viimeisen konsertin lopuksi jaetaan Kulttuuriaitan lastenkulttuuripalkinto. Lisäksi suurella näyttämöllä kuullaan kirjailija Juha Itkosen haastattelu kaupunginkirjaston kirjailijavieraana ja nähdään vierailevat esitykset muun muassa Teatteri Eurooppa Neljältä ja Keski-Suomen elokuvakeskukselta.  

Jyväskylän museoiden, Monikulttuurikeskus Glorian ja taiteilija Kirsi Pitkäsen elämyksellinen installaatio mahdollistaa teatteritalossa yöpymisen lisäksi muun muassa taiteilua työpajoissa ja tutustumista virtuaalitaiteeseen.  

Kaupunginteatteri tuo tapahtumaan opettajankoulutuslaitoksen kanssa suunnitellun Elämyksellinen Ella! -kokonaisuuden, jossa hyödynnetään digiteknologiaa musiikki- ja  kuvataidekasvatuksessa. Käytössä on muun muassa Green Screen, jonka avulla päästään kuvaamaan osallistujia fiktiivisissä ympäristöissä.   

Performanssi- ja tanssitaiteesta vastaavat Tanssiryhmä Off/Balance, Keski-Suomen Tanssin Keskus ja Saga Elgland Company. Tapahtumassa järjestetään myös Keski-Suomen kirjailijoiden jo perinteeksi muodostunut Sähkö-klubi. Teatteritalon ulkovalaistuksesta vastaa Valon kaupunki.

Lisäksi Jyväskylän sydän 24 -tapahtumassa ovat mukana Jyväskylän kansalaisopisto ja kuvataidekoulu, kulttuuri- ja osallisuuspalvelut, Visusti-hanke, Kipinät-kuoro, Storia Ensemble, Musiikkiyhdistys Ruamjai sekä yksittäisiä taiteilijoita ja taiteen tekijöitä.

Ohjelmaa ja aikataulutusta rakennetaan parhaillaan, ja kokonaisuudessaan se valmistuu lokakuun alkupuolella. Tässä vaiheessa olennaista on pistää päivämäärä kalenteriin. Luvassa on erityislaatuinen kaiken kansan kulttuuritapahtuma!

Jyväskylän sydän -projekti

Jyväskylän sydän on ainutlaatuinen kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisen projekti. Projektissa tähdätään kaupunginteatterin, Jyväskylä Sinfonian, Jyväskylän taidemuseon, Suomen käsityön museon, pääkirjaston, kansalaisopiston ja kuvataidekoulun toiminnan, tilaratkaisujen ja sijainnin kehittämiseen vahvalla tulevaisuus- ja asiakkuuspainotuksella osana Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämistä.

Lisätietoja:
- Jyväskylän kaupunki, suunnittelija Riikka Polso, p. 014 266 1663, riikka.polso(at)jkl.fi
www.jyvaskyla.fi/jyvaskylansydan24

Kaupunginosa: