Vuoden 2019 Jyväskylä-mitali Jyväskylä Sinfonialle

Kaupunginhallituksen päätös:
Vuoden 2019 Jyväskylä-mitali myönnetään Jyväskylä Sinfonialle orkesterin  korkeatasoisesta ja monipuolisesta toiminnasta, ennakkoluulottomasta ohjelmistosuunnittelusta, aktiivisesta levytystoiminnasta ja myönteisestä tunnettuudesta niin Jyväskylässä kuin valtakunnallisesti.
Jyväskylä-mitalin luovuttivat valtuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen, hallituksen puheenjohtaja Meri Lumela ja kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Mitalin vastaanottivat Ville Matvejeff, Nikke Isomöttönen ja Emma Anttila.

Taustaa ja perusteluja

Jyväskylä Sinfonia on Jyväskylän kaupunginorkesteri. Jyväskylä Sinfonia perustettiin vuonna 1955, jolloin Jyväskylän Orkesteriyhdistys ryhtyi ylläpitämään kaupunginorkesterin toimintaa ja kapellimestarina aloitti Ahti Karjalainen. Ensimmäisen kerran orkesteri kunnallistettiin vuonna 1965 ja sen historiaan sisältyy lukuisia vaiheita, jolloin se on toiminut kunnallisen organisaation sijasta myös mm. yksityisenä yrityksenä. Vuosien mittaan orkesteria ovat johtaneet Jukka Hapuoja, Onni Kelo, Jorma Svanström, Kyösti Haatanen, William Boughton, Ari Rasilainen, Markus Lehtinen sekä Patrick Gallois. Vuodesta 2014 orkesterin ylikapellimestarina on toiminut Ville Matvejeff.

Jyväskylä Sinfonia tunnetaan monipuolisesta toiminnastaan ja ennakkoluulottomasta ohjelmistosuunnittelustaan niin kotikaupungissaan kuin valtakunnallisesti. Jo vuosien ajan orkesteri on täyttänyt salit äärimmilleen, ja se tavoittaa erilaisia yleisöjä myös tavanomaisten konserttien ulkopuolella. Jyväskylä Sinfonian taiteellinen kehitys on ollut suotuisaa.

Jyväskylä Sinfonian toimintaan kuuluvat pitkäaikainen kulttuurikasvatustyö esimerkiksi kouluvierailujen ja soitinpajojen muodossa, esiintymiset vanhusten palvelukodeissa, sairaaloissa ja kauppakeskuksissa kuin myös musiikilliset raja-aidat ylittävät sisällöt kevyen musiikin artistien kanssa.

Jyväskylä Sinfonian levytystoiminta on aktiivista ulottuen jyväskyläläissäveltäjä Pekka Kostiaisen musiikista platinaa myyneisiin äänitteisiin baritoni Waltteri Torikan kanssa. Jyväskylä Sinfonia tuo yleisönsä eteen jatkuvasti koti- ja ulkomaisen musiikkikentän kovimman luokan taiteilijoita vierailevina kapellimestareina ja solisteina. Jyväskylä Sinfonia tekee myös yhteistyötä paikallisten kulttuuritoimijoiden, mm. kaupungin tasokkaiden kuorojen kanssa.

Mitalin tausta

Kaupunginvaltuuston 24.10.1966 perustama Jyväskylä-mitali on tunnustus erityisen merkittävistä ansioista Jyväskylän hyväksi. Mitalin sääntöjen mukaan ansiokkaaksi toiminnaksi katsotaan
1. poikkeuksellisen mittava panos Jyväskylän kaupungin luottamusmiehenä, viranhaltijana tai työntekijänä
2. yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka poikkeuksellisella tavalla on edistänyt Jyväskylän kaupungin aineellista tai henkistä kehitystä
3. teko, joka Jyväskylästä olevan tai syntyperäisen jyväskyläläisen suorittamana on tehnyt Jyväskylän nimeä tunnetuksi ja jolle annetaan erityinen arvo Jyväskylän kaupungin ulkopuolellakin.

Ensimmäinen Jyväskylä-mitali myönnettiin akateemikko Alvar Aallolle vuonna 1967. Vuosittain voidaan myöntää vain yksi mitali, mutta joka vuosi mitalia ei ole myönnetty. Kaupungin juhlavuosina niitä voidaan myöntää useampiakin. Mitali annetaan maaliskuun 22. päivänä. Poikkeustapauksissa mitali voidaan luovuttaa muulloinkin.