Hyppää pääsisältöön
Kuva
Potilas hammashoitolassa

Lasta odottava perhe

Lasta odottavan perheen vanhempien suu on hyvä tarkastaa ja hoitaa kuntoon ennen lapsen syntymää, sillä suun bakteerit ovat syljen välityksellä tarttuvia.

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille suun hoidon tarpeen arvioon ja terveysneuvontakäynnille. Kyseinen käynti on vanhemmille maksuton, mikäli muita toimenpiteitä ei tehdä. Tarvittaessa suuhygienisti varaa ajan esimerkiksi hammaskiven poistoon tai hammaslääkärille jatkohoitoon. Hoito on tällöin maksullista.

Myös muut odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille. Hoito on maksullista.


Videovastaanotto ensimmäistä lastaan odottaville perheille

Suun terveydenhuollossa kokeillaan videovastaanottoa ensimmäista lastaan odottavien perheiden ohjauksessa. Kokeilu tapahtuu Palokan neuvolan alueella ja kestää elokuun 2021 loppuun.

Ensimmäistä lastaan odottavan perheet saavat ajan suuhygienistille videovastaanottokäynnille, jossa keskustellaan tulevan lapsen suun hoidosta ja suuhygienisti tekee myös hoidon tarpeen arvion vanhemmille. Molemmat vanhemmat voivat osallistua videovastaanottokäynnille. Ohjeet videovastaanotolle kirjautumiseen vanhemmat saavat sähköpostiinsa päivää ennen varattua aikaa. Esteen sattuessa aika perutaan suun terveydenhuollon ajanvarauksesta.

Alle kouluikäiset

Alle kouluikäisille tehdään suun terveystarkastus 1-, 3- ja 5-vuotiaana. Tarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen yksilölliseen hoidon tarpeeseen perustuen. Vanhemmat voivat varata tarkastusajan sähköisen asiointipalvelun kautta 1 kk ennen ja 8 kk jälkeen syntymäkuukauden. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Hammashoitolasta ei lähetetä erillistä kutsua.

Ajan voi varata myös soittamalla ajanvaraukseen.

Koululaiset

Koululaisten suun terveystarkastukset tehdään 1., 3., 5. ja 8. luokalla. Kutsu määräaikaistarkastuksiin lähetetään postitse kotiin.
Alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmat voivat tarkistaa, siirtää ja perua ajan sähköisen asiointipalvelun kautta. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. 

Koululaisten tarkastuksia tehdään myös pop up -hammashoitolassa kouluilla.

Opiskelijat

Opiskelijat (lukio, ammattikoulu, ilta- ja aikuislukio) saavat kerran opiskelunsa aikana suun terveystarkastuksen opiskelupaikkakunnallaan. Asetuksen (338/2011) mukainen suun terveystarkastus on maksuton myös yli 18-vuotiaille, mutta opiskelijalta peritään käyntimaksu. Muista tehtävistä hammashoidon toimenpiteistä peritään yli 18-vuotiailta opiskelijoilta asetuksen mukaiset maksut. Alle 18-vuotiaille hoito on maksutonta.

Tarkastusajan voi varata joko hammaslääkärille tai suuhygienistille. Opiskelijat varaavat itse ajan ajanvarauksesta tai yli 18-vuotiaat opiskelijat voivat varata ajan suuhygienistille myös sähköisen ajanvarauksen kautta. Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnus.

Käyttämättä tai perumatta jätetystä hoitoajasta peritään asetuksen mukainen maksu 18 vuotta täyttäneiltä

Aikuiset

Aikuisten hoidon tarve arvioidaan ajanvarauksen yhteydessä. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen ja se vaatii myös asiakkaalta sitoutumista suun omahoitoon. Ajan voi varata soittamalla ajanvaraukseen. Yli 18-vuotiaat voivat varata kiireettömän ajan suuhygienistille esimerkiksi hoidon tarpeen arvioon, hammaskiven poistoon tai omahoidon ohjaukseen sähköisen asiointipalvelun kautta.

Sotaveteraanit

Jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset sotiemme rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen, rintamatunnuksen tai veteraanitunnuksen omaavat tai miinanraivaustehtäviin osallistuneet henkilöt vapautetaan kaikista suun terveydenhuollon asiakasmaksuista sekä protetiikan hammaslaboratoriomaksuista kuluvana vuonna 2021. Perusturvalautakunnan päätös ei koske rauhanturvaajia, joilla on veteraanitunnus.