Sibelius: Pelléas et Mélisande; Desbriére: Sinfonia

Naxos 8.557985
Sinfonian Finlandia Jyväskylä (Jyväskylä Sinfonia)
Kapellimestarina Patrick Gallois
Konserttimestarina Harri Forstén
Soolot: 
Harri Forstén, viulu
Tauno Hämäläinen, englannintorvi
Timo Mahlamäki, klarinetti
Juha Markkanen, oboe
Levy äänitettiin Hankasalmen kirkossa

Patrick Gallois on valinnut levylle Jean Sibeliuksen tuotannosta teoksen Pelléas ja Mélisande op. 46, joka on sarja musiikista Maurice Maeterlinckin näytelmään (1905). Cd:ltä löytyvät teoksen osat Linnan portilla, Mélisande, Meren rannalla, Puiston lähteellä, Kolme sokeaa sisarta, Pastoraali, Mélisande rukin ääressä, Väliaikamusiikki ja Mélisanden kuolema.

Jacques Desbriéren Sinfonian (2004) Jyväskylä Sinfonia kantaesitti vuonna 2005. Teoksen osat ovat Prelude et Allegro, Dumka – Lent – Vif – Lent ja Final.

Valtaosa ranskalaisen Jacques Desbriéren (s. 1925) sävellystuotannosta on kirjoitettu pianolle. Näissä teoksissa yhdistyvät kirkkaus, tarkkuus ja mielikuvitus tuoden mieleen 1600-luvun ranskalaisten cembalosäveltäjien –kuten Cuperin ja Rameau – tuotannon.

Tavattuaan Patrick Gallois’n Jacques Desbriére kiinnostui huilun sointimaailmasta. Hän sävelsikin useita teoksia huilulle ja pianolle, jotka ovat saavuttaneet kansainvälistä suosiota – kaikki kappaleet on myös levytetty. Huilukappaleiden jälkeen Desbriére sävelsi kamarimusiikkiteoksia hieman suuremmille kokoonpanoille ja 2000-luvulle tultaessa hän ryhtyi säveltämään myös täysimittaiselle sinfoniaorkesterille.