Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ylikapellimestari Ville Matvejeff. Kuva Jiri Halttunen
Pääsisältö

Taiteellinen neuvonantaja Ville Matvejeff

Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja laaja-alaisena muusikkona – niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Sukupolvensa menestyneimpiin suomalaismuusikoihin kuuluva Matvejeff on opiskellut Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa.
Matvejeff toimi vuosina 2014-2022 Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina ja hän jatkaa orkesterin taiteellisena neuvonantaja vuoden 2023 loppuun asti.

Hän on ollut myös syksystä 2019 alkaen Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja ja syksystä 2022 alkaen Norrlandsoperanin päävierailija. Vuosina 2014-2020 Matvejeff työskenteli Kroatian kansallisteatteri Ivan Zajcissa Rijekassa päävierailijana ja 2016–2018 hän toimi Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. 

Ville Matvejeff debytoi kaudella 2021/22 mm. Islannin sinfoniaorkesterin ja Göteborgsoperanin johdossa ja on viime vuosina vieraillut mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Duisburger Philharmonikerin, Orchestre Philharmonique de Luxembourgin, Slovenian radio-orkesterin, Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja Sonderjyllands Symfoniorkesterin johdossa.
Suomessa Matvejeff on johtanut lähes kaikkia suomalaisorkestereita, mm. Helsingin, Tampereen, Turun ja Kuopion kaupunginorkestereita, Sinfonia Lahtea, Oulu Sinfoniaa, Suomen Kansallisoopperan orkesteria, Tapiola Sinfoniettaa sekä Kamariorkesteri Avantia. Matvejeff on johtanut monipuolista oopperaohjelmistoa aina Mozartin Figaron häistä ja Aribert Reimannin Learista nykytuotantoihin, kuten Kimmo Hakolan Akseli (pääroolissa Jorma Hynninen) sekä Mikko Heiniön Eerik XIV. Vuonna 2017 Matvejeff johti Turun musiikkijuhlilla konserttiesitykset Parsifalista, jonka päärooleissa nähtiin Klaus Florian Vogt, Karita Mattila ja Matti Salminen sekä debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla johtaen kantaesityksen Aulis Sallisen Linna vedessä -oopperasta. 

Musiikin monitaituri Matvejeff debytoi Radion sinfoniaorkesterin pianosolistina 18-vuotiaana johdolla ja on vuodesta 2012 esiintynyt myös sopraano Karita Mattilan pianistipartnerina. Säveltäjänä Matvejeff on saanut tilauksia Suomalaiselta Kamariorkesterilta sekä Radion sinfoniaorkesterilta, jolle hän sävelsi viulukonserton Helsingin Musiikkitalon avajaisiin syyskuussa 2011. Matvejeffin intohimo ihmisääneen on saanut hänet säveltämään huomattavan määrän vokaalimusiikkia. Hänen orkesteriteoksistaan Ad Astra ja sellokonsertto Crossroads on levytetty Alba-levymerkille.


Ville Matvejeff on Jyväskylä Sinfonian vahva taiteellinen keulakuva niin Suomessa kuin maailmalla. Hän on toteuttanut ennakkoluulotonta ohjelmistosuunnittelua, tarjonnut yleisölle niin unohtumattomia klassikoita kuin aikamme musiikin terävintä kärkeä kantaesityksineen. Hän on ansiokkaasti vastannut orkesterin taiteellisesta kehittämisestä sekä ohjelmistosuunnittelusta yhteistyössä intendentin ja ohjelmatoimikunnan kanssa. Matvejeffin kaudella orkesteri on levyttänyt merkittävän määrän suomalaista musiikkia; mm. Aulis Salliselta, Olli Virtaperkolta ja Per-Henrik Nordgreniltä. Matvejeff on ylikapellimestarikaudellaan kehittänyt myös Jyväskylän Alueoopperan tuotantoa sekä toimintaa, joiden myötä oopperan taiteellisen toteutuksen taso on noussut hänen johtaman neljän eri oopperaproduktion myötä. (Mozart: Don Giovanni, Bizeti: Carmen, Puccini: La Bohemen ja Joonas Kokkonen: Viimeisten Kiusaukset)

Lisäksi Ville Matvejeff on kutsunut Jyväskylään vieraaksi merkittäviä alamme solisteja ja kapellimestareita, kuten Guy Braunstein, Lise de La Salle, Vikingur Olafsson, Camilla Nylund, Matti Salminen, Jaakko Ryhänen sekä Mika Kares. Yksi merkittävimmistä festivaalivierailuista tehtiin Turun Musiikkijuhlille 2014, jolloin orkesterin solistina esiintyi maailmankuulu tenori Jonas Kaufmann. Ville Matvejeff on jyväskyläläisen konserttiyleisön rakastama ylikapellimestari ja yhteistyö orkesterin kanssa on sujunut erinomaisesti. Pitkän ylikapellimestarikauden jälkeen yhteistyö Ville Matvejeffin kanssa jatkuu taiteellisen neuvonantajan roolissa.

Kuva
Ylikapellimestari Ville Matvejeff. Kuva Jiri Halttunen