Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mustavalkoisessa kuvassa kolme miestä ja nainen seisovat tummissa vaatteissa ja katsovat kameraan. Kuva Tero Ahonen
Kuva
Meta4-jousikvartetti. Kuva Petteri Ahonen

Meta4 perustettiin vuonna 2001 ja se on yksi Suomen menestyneimpiä jousikvartetteja. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta. Vuonna 2007 Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun ja sai myöhemmin samana vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään. Meta4 toimi myös BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010 ja vuonna 2013 se sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa, ja on viime aikoina vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hall:issa ja King’s Placessa, Madridin Auditorio Nacionalissa, Pariisissa Cité de la Musique:ssa, Stockholms Konserthusissa sekä laajamittaisella kiertueella Australiassa. Kotimaassa kvartetti on toiminut Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2008–2011 ja vuodesta 2008 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikki -festivaalin residenssikvartettina.

Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja heidän merkittävimpiä opettajiaan ovat olleet Hatto Beyerle ja Johannes Meissl. Kvartetti on julkaissut kolme albumia Hänssler Classicilta: Vuonna 2009 julkaistu Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3 palkittiin Echo Klassik -palkinnolla vuonna 2010, ja vuonna 2012 julkaistu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 ja 7 voitti YLE:n Vuoden levy 2012 -palkinnon sekä Vuoden klassinen Emma -palkinnon. Uusin Hänssler Classicille julkaistu levy on Bartókin Jousikvartetot 1 & 5 (2014). Lisäksi kvartetti on julkaissut levyllisen Kaija Saariahon kamarimusiikkia (Ondine, 2013) sekä LP-levyllä ilmestyneen Sibeliuksen jousikvarteton ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten, 2013).

Kvartetin jäsenillä on käytössään muun muassa Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön Carlo Bergonzi -viulu sekä Lorenzo Storionin vuonna 1780 Cremonassa rakentama sello.


Minna Pensola 

Minna Pensola esiintyy sekä kamarimuusikkona että solistina ja on maamme kansainvälisesti menestyneimmän jousikvartetin, Meta4:n, jäsen. Ryhmä voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä D. Sostakovits-kvartettikilpailussa Moskovassa 2004 sekä Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailussa Wienissä 2007, ja on siitä lähtien ollut kysytty vieras eurooppalaisissa musiikkikeskuksissa. Solistina Pensola on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa johtajinaan mm. Sakari Oramo, Olari Elts, Eva Ollikainen ja John Storgårds.

Vuonna 2008 Minna Pensola perusti Helsingin Punavuoreen Klasariklubin, joka yhdistää rennon baari-illan, artistien kanssa jutustelun sekä klassisen livemusiikin kuuntelun. Klubi on perustamisestaan lähtien toiminut eri baareissa Pensolan kotikaupunginosassa, Helsingin Punavuoressa, mutta on saavuttanut myös maanlaajuista tunnettavuutta vierailtuaan useilla festivaaleilla ympäri Suomea. Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys puolestaan on Pensolan ja hänen puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen yhteinen projekti helsinkiläisen kamarimusiikkitarjonnan elävöittämiseksi. Lisäksi Minna Pensola opettaa viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja toimi Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana vuosina 2006-2012.

Pensola aloitti viuluopintonsa Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius-Akatemiassa, ja sai ne viimein päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa, ECMA:ssa. Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Jerzy Blaszkiewicz, Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.
Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732 ja harrastuksensa kahden pienen tyttären ihmettely, perään katselu ja jälkien siivoaminen.

Kuva
Kiharihiuksinen nainen mustassa takissa on nostanut viulun päänsä yläpuolelle ja katsoo yläviistoon. Kuva Stefan Bremer

 

Antti Tikkanen

Pohjois-Pohjanmaalta Oulaisista kotoisin oleva Antti Tikkanen aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana Jokilaaksojen Musiikkiopistossa Tomasz Orzechin oppilaana. Sittemmin opinnot veivät hänet Sibelius-Akatemiaan aluksi Lajos Garamin oppilaaksi ja myöhemmin prof. Mi-Kyung Leen luokalle. Tikkanen on opiskellut myös Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin ja Lyonin Konservatoriossa Pavel Vernikovin johdolla sekä viimeksi barokkiviulua Kreeta-Maria Kentalan opissa.

Antti Tikkanen esiintyy solistina ja kamarimuusikkona sekä on jousikvartetti Meta4:n jäsen. Ryhmä on voittanut ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä D. Sostakovits -kvartettikilpailussa Moskovassa vuonna 2004 sekä Joseph Haydn –kamarimusiikkikilpailussa Wienissä vuonna 2007. Solistina Tikkanen on esiintynyt muun muassa Helsingin Kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Oulu Sinfonian ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa johtajinaan Paavo Berglund, Juha Kangas, Sakari Oramo sekä Osmo Vänskä.

Tämän lisäksi Antti järjestää kotiseudullaan Kamari Soi! -tapahtumaa yhteistyössä Oulaisten Musiikkiviikkojen kanssa. Vastaavasti nykyisellä kotialueellaan Helsingin Punavuoressa toimiva Punavuoren Kamarimusiikkiyhdistys (PuKama) on Tikkasen ja hänen puolisonsa, viulisti Minna Pensolan yhteinen projekti helsinkiläisen kamarimusiikkitarjonnan elävöittämiseksi. PuKama järjestää säännöllisesti konsertteja läpi vuoden.
Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt Tikkaselle kolmivuotisen taiteilija-apurahan vuodelle 2012-2014. Antti Tikkasella on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama Stradivarius-viulu ”ex Berglund”.

Atte Kilpeläinen
Atte Kilpeläisen opinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja päättyivät tutkintoihin Kölnin musiikkikorkeakoulusta ja Sibelius-Akatemiasta.

Vuodesta 2005 alkaen hän on toiminut alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa. Vierailevana äänenjohtajana hän on soittanut mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Australian kamariorkesterissa, Euroopan kamariorkesterissa ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterissa.
Hän on esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola sinfoniettan, Kölnin kamariorkesterin ja Oulun sekä Kuopion kaupunginorkesterien solistina.
Atte Kilpeläinen on ollut jousikvartetti Meta4:n jäsen vuodesta 2006 alkaen. Vuonna 2007 Meta4 voitti kansainvälisen Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailun Wienissä. Heidän kolme levyään Hänssler Classics -levymerkille ovat saaneet innostuneen vastaanoton sekä kriitikoiden, että yleisön keskuudessa. Meta4 on myös levyttänyt Kaija Saariahon kamarimusiikkia Ondinelle sekä Jean Sibeliuksen musiikkia Berliner Meisterschallplattenille.

Kuva
Valkoiseen paitaan pukeutunut mies pitää viulua olallaan ja näppäilee kieliä. Kuva Stefan Bremer

 

Atte Kilpeläinen

Atte Kilpeläisen opinnot alkoivat Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa ja päättyivät tutkintoihin Kölnin musiikkikorkeakoulusta ja Sibelius-Akatemiasta.

Vuodesta 2005 alkaen hän on toiminut alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa. Vierailevana äänenjohtajana hän on soittanut mm. Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Australian kamariorkesterissa, Euroopan kamariorkesterissa ja Leipzigin Gewandhaus-orkesterissa.
Hän on esiintynyt Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola sinfoniettan, Kölnin kamariorkesterin ja Oulun sekä Kuopion kaupunginorkesterien solistina.
Atte Kilpeläinen on ollut jousikvartetti Meta4:n jäsen vuodesta 2006 alkaen.

Vuonna 2007 Meta4 voitti kansainvälisen Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailun Wienissä. Heidän kolme levyään Hänssler Classics -levymerkille ovat saaneet innostuneen vastaanoton sekä kriitikoiden, että yleisön keskuudessa. Meta4 on myös levyttänyt Kaija Saariahon kamarimusiikkia Ondinelle sekä Jean Sibeliuksen musiikkia Berliner Meisterschallplattenille.

Atte Kilpeläinen liittyi Sibelius-Akatemian opettajakuntaan vuonna 2012. Hän on myös opettanut useasti suomalaisilla kesäkursseilla.
Vuonna 2009 hän perusti ystäviensä kanssa monitaideyhdistys Hämmentämön, joka on järjestänyt suosittuja konsertteja Vihdin alueella.

Kuva
Sammaleenvihreään paitaan sonnustautunut tummahiuksinen mies katsoo hymyillen kameraan. Kuva Antti Hannuniemi

 

Tomas Djupsjöbacka

Tomas Djupsjöbacka on tuttu näky paitsi suomalaisilla myös ulkomaalaisilla estradeilla. Hän on soittanut Meta4-jousikvartetissa sen perustamisesta lähtien, minkä lisäksi Tomas on Euroopan Kamariorkesterin (COE) ainoa vakituinen suomalaisjäsen.

Tomas on alunperin Länsi-Helsingin Musiikkiopiston kasvatteja. Opinnot jatkuivat Martti Rousin ja Marko Ylösen johdolla Sibelius-Akatemialla, josta Tomas valmistui keväällä 2003. Vuodet 2001- 2003 Tomas vietti Sveitsissä Patrick Demengan oppilaana Lausannen konservatoriossa, josta suoritti solistidiplominsa tuomariston kunniamaininnalla.

Vielä opintojensa alkuaikoina Tomas sai toisen palkinnon vuoden 1998 Turun sellokilpailussa, jonka jälkeen hän on esiintynyt eri orkestereiden solistina sekä Suomessa että ulkomailla. Aktiivisen kamarimuusikkouden lisäksi Tomas on myös opettanut sellonsoittoa Sibelius Akatemiassa vuodesta 2010 lähtien. Tomas Djupsjöbackan soitin on harvinainen Lorenzo Storionin Cremonassa 1780 rakentama sello.

Kuva
Punapukuinen parrakas mies katsoo kameraan. Kuva Elina Simonen