Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä Sinfonian entinen intendentti Lasse Allonen
Pääsisältö

Jyväskylä Sinfonian pitkäaikainen intendentti Lasse Allonen menehtyi nopeasti edenneeseen vakavaan sairauteen kotonaan Jyväskylässä 14.9.2020.

Hän syntyi 19.10.1947 Jyväskylässä Lilja ja Taito Allosen ainoaksi lapseksi. Taito-isä työskenteli Valmetilla ja perhe asui Köhniöllä rintamamiestalossa, jossa myös Lasse perheineen asui kuolemaansa saakka, eläen näin lastensa Annan ja Markuksen sekä lapsenlapsensa Emman lähellä. 

Allonen kävi koulunsa maineikkaassa Jyväskylän Lyseossa. Ylioppilaaksi tulonsa ja sosionomiksi valmistumisensa jälkeen hän toimi hetken nuorisosihteerinä Asikkalassa ennen siirtymistään Jyväskylän kaupunginorkesterin palvelukseen.

Lasse Allonen aloitti työskentelyn Jyväskylän kaupunginorkesterissa vuonna 1974. Intendentin työllä oli keskeinen rooli hänen elämässään, ja koko perhe kasvoi kiinteäksi osaksi orkesteria pitäen huolta solisti- ja kapellimestarivieraista kestityksistä konserttikukituksiin. Allosen työn vaikutus orkesterin kehitykseen 40-vuotisen uransa aikana on poikkeuksellisen merkittävä. Näinä vuosina orkesterista tuli paikallisen musiikkikulttuurin kulmakivi monipuolisen ja ennakkoluulottoman ohjelmistopolitiikan, korkeatasoisten solisti- ja kapellimestarivieraiden, uraauurtavan musiikkikasvatustyön sekä kansainvälisen levytys- ja kiertuetoiminnan myötä. Allosen erityiskyky oli löytää nuoria solisti- ja kapellimestarilahjakkuuksia, joista kasvoi vuosien saatossa paitsi orkesterin vakiovierailijoita myös kansainvälisten lavojen tähtiä. Lisäksi hän teki rohkeita ylikapellimestarikiinnityksiä, joista kukin omalla erityisosaamisellaan kehitti orkesteria ajassa taiteellisesti eteenpäin.

Jäädessään eläkkeelle intendentin tehtävästä vuonna 2014 konsertteja oli kertynyt yhteensä 2745. Tämän jälkeen Allonen työskenteli Jyväskylän Oopperan tuottajana kolmen produktion ajan. Allosen rakkaita harrastuksia olivat golf ja sulkapallo. Vielä heinäkuussa hän nautti täyden golf-kierroksen ystäviensä kanssa.
Allonen oli rakastettu orkesterimaailman isähahmo, kollegoidensa luotettu tuki ja turva, raudanluja ammattilainen, lämminsydäminen ja huumorintajuinen ystävä ja esimies, jonka seurassa viihtyivät taiteilijat niin työssä kuin vapaa-ajalla, ja jonka pistämätön huumorintaju laukaisi jännittävimmänkin konserttitilanteen. Lassea jäävät kaipaamaan perhe sekä laaja joukko ystäviä ja työtovereita.

Emma Anttila
Jenni Hakola
Jarmo Jähi
Nikke Isomöttönen

Kirjoittajat ovat Lasse Allosen työtovereita.

Kuva
Jyväskylä Sinfonian entinen intendentti Lasse Allonen

 

Lasse Allosen muistorahasto

Lasse Allosen muistoksi on avattu muistorahasto. Rahaston kautta tuetaan Jyväskylä Sinfonian muusikoiden hyvinvointia ja ammatillista kehittymistä.

Mahdolliset huomionosoitukset ja muistamiset voi ohjata tilille seuraavin tiedoin:

Jyväskylän kaupunki
FI62 5290 0220 0095 16     
OKOYFIHH (Keski-Suomen osuuspankki)
Viesti: Lasse Allonen